Tarte flambée med fänkål och ricotta

Tarte flambée med fänkål och ricotta
Tarte flambée med fänkål och ricotta

Matsmarta onsdag

Festligt och gott med fänkål och ricotta.
Den varma tarte flambéen ska serveras direkt. Toppa gärna med lite fänkålsdill och pressad citronjuice.

Recepten är hämtade ur Paul Svenssons bok ”Grönsaker A–Ö”, (Bonnier fakta). Receptfoto: Charlie Drevstam

Tarte flambée med fänkål och ricotta

(Har du inte varmluftsugn, lägg på 25 grader.)

Antal: 4–6 portioner

  • 3 små fänkål med dill
  • 2 silverlökar
  • 0,25 dl + 0,5 dl olivolja
  • 50 g smör
  • 250 g ricotta
  • 80 g svarta oliver, urkärnade
  • 2 ark smördeg
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1/2 citron
  • salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär två fänkål i skivor. Skala och skiva lökarna. Lägg fänkål och lök i en kastrull med den mindre mängden olja och fräs på låg värme under lock i cirka 25 minuter tills allt har mjuknat. Vänd ner smöret mot slutet.
  2. Mixa (eller hacka) oliver och ricotta med den större mängden olja i matberedare. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg ut smördegsarken på bakplåtspapper och stryk dem med olivricotta. Fördela den varma fänkåls- och lökblandningen på ricottan.
  4. Sätt ugnen på 210 grader, varmluft, och sätt in två plåtar så att de blir varma under tiden. 
  5. Ta ut de heta plåtarna och dra över smördegspizzorna med hjälp av bakplåtspapperet. Grädda i cirka 15 minuter tills smördegen är gyllene och frasig.
  6. Hyvla under tiden den återstående fänkålen tunt med mandolin och blanda med vinäger och salt. Fördela salladen över den varma tarte flambéen och servera direkt. Toppad gärna med lite fänkålsdill och pressad citronjuice.
Publisert:

Aftonbladet

/

Mat & Dryck

/

Matsmarta onsdag

LÄS VIDARE

Kryddstekt blomkål

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

MER OM GODARE

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Socca med bönsallad och pecorino

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Kryddstekt blomkål

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Smakspecial: Bästa rårakan och läcker rabarbergalette

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Så blir färskpotatis ännu godare

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Här odlas framtidens mat

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Grilla gurka och få fram nya smaker

Så får du tomaterna att smaka mer

Magiska brownies lyser upp i mörkret

Härliga sommarsmaker

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Västerbottenspizza