Experterna: För- och nackdelarna med e-handel

”Att handla mat på nätet är mycket mer praktiskt”

Publicerad 2020-10-27

Matvaror levereras i allt större utsträckning till den egna dörren.

Men vad vinner vi som konsumenter på den nya e-handeln?

Vi har talat med tre experter för att reda ut fördelar och nackdelar – samt få de bästa tipsen för att kunna fixa en så vass kasse som möjligt.

  • EKONOMEN

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och handlar själv nästan all mat digitalt sedan fem år tillbaka.

Hur bra för plånboken är det att handla mat på nätet?

–Man kan spara enormt mycket pengar genom att beställa på nätet. Jag började med att jämföra kassorna hos olika leverantörer och upptäckte att priserna skiljer sig åt väldigt mycket. När man går i en fysisk butik köper man kanske en del mat och andra grejer som man inte behöver. Sitter man hemma är det enkelt att sortera efter lägst kostnad eller sortera efter jämförelsepris. Det är inte lika lätt att göra i en fysisk butik.

Vad har du för tips om man ska beställa hem mat från nätet?

– Tjänster som Matpriskollen gör jämförelser varje år för att se vilka butiker som är dyrast och billigast. Man kan spara upp till 25 000 kronor per år för en familj genom att jämföra, har det visat sig. På nätet är det också lättare att se vilka produkter som är på rea och det är lättare att planera sina inköp. Men håll koll på merkostnader som fraktavgifter.

Vad ska man framförallt tänka på för att tjäna så mycket pengar som möjligt?

– Om du ska köpa saker online är det bra att veta att nästan alla butiker har olika typer av medlemsrabatter om man är ny kund eller till exempel signar upp sig på nyhetsbrev. Om man ser en produkt som man vill ha: gå in och slå in det på Prisjakt så ser man lätt var den är billigast.

Är det inte lätt att hamna i en skuldfälla eftersom det är så lätt att betala med kredit på nätet?

– Det kan absolut vara en fallgrop. Handla bara om du har pengar på kontot och undvik kredit. Det blir inte roligare att betala i morgon. Framförallt inte sådant som inte är livsnödvändigt. Men det går ju att handla med kredit även i fysiska butiker. Om jag handlar med exempelvis Klarna så ser jag till att noga anteckna vad jag handlat och när det ska betalas, så att man inte riskerar att missa det.

Tror du att den här exploderande trenden med e-handel kommer att fortsätta? 

– Jag tror att motståndet till att handla på nätet byggt på att man varit ovan och att man tänkt att det är krångligt. Nu när alla fått in vanan så upptäcker man att det är otroligt mycket mer praktiskt och skönt. Mina föräldrar handlar numera bara på nätet. Det är klart att det kommer att vara fortsatt kul med fysiska butiker men trenden med e-handel är definitivt här för att stanna.

Christina Sahlberg.
  • HÅLLBARHETSEXPERTEN

Victoria Voss-Schrader Bignet är doktorand inom hälsosam och hållbar kosthållning vid Stockholm Resilliance center. Hon bor inne i city och väljer själv fysiska butiker när hon ska köpa mat.

Hur ska man tänka för att lyckas skapa en riktigt hållbar och klimatsmart matkasse?

– Man ska se till att varorna i så stor utsträckning som möjligt är växtbaserade, närproducerade och följer säsongerna. I Sverige har vi produkter som växer året runt, exempelvis rotsaker. Växthusen här drivs av allt mer fossilfria och alternativa bränslen vilket kan förlänga säsongerna. Utöver innehållet så kan man försöka säkerställa att det ingår smarta transporter, att företagen packar varorna tätt, planerar rutterna smart och har grönt bränsle i sina fordon. Man kan också hålla koll på materialet som används, återvinningsgraden och avfallshanteringen.

– Utifrån ett klimatperspektiv kan det vara bra att beställa en redan komponerad matkasse, där de tänkt på alla delar från början. Det minskar risken för att mat sedan slängs därhemma. Beställ så mycket grönt som möjligt och mindre av kött och fisk. Svenskar har en kraftig överkonsumtion av rött kött och där är det framförallt charkprodukter som är den stora boven.

Hur sköter sig de digitala företagen som erbjuder hemkörning av mat vad gäller klimat- och hållbarhetstänk?

– De senaste två, tre åren har det hänt mycket och företagen har framförallt haft fokus på innehållet. Nu kommer resten: materialval, gröna och smarta transporter och så vidare. Vi går mot ett helhetsgrepp på matkassens hållbarhet, från jord till bord.

– Utsläppen kan också minska om man som konsument inte kräver snabbleverans av varorna utan kan vara lite mer flexibel med tidsfönstret för leverans. Då kan distributören planera den smartaste rutten utifrån ett klimatperspektiv snarare än att behöva prioritera att kunden får sina varor så snabbt som möjligt.

Vad finns det framförallt för klimatbovar i våra matkassar?

– Det klassiska: rött importerat kött. Processat kött. Bacon, skinka, korv. Och det är bra att undvika att köpa tropiska frukter när man kan premiera det som faktiskt odlas här: som äpplen, päron, körsbär och vilda bär. Välj till exempel svenska blåbär på sommaren i stället för acaibär från Latinamerika och svenska äpplen i stället för en mango från Mexiko på hösten.

Victoria Voss-Schrader Bignet.
  • NUTRITIONISTEN

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverket. Hon har handlat mat på nätet några gånger men föredrar fysiska butiker.

– Jag köper mycket grönsaker och de vill jag gärna känna och klämma på, jag vill välja själv.

Vilka fördelar och nackdelar kan det finnas det med att handla mat på nätet ur ett näringsperspektiv?

– Det här blir rena spekulationer, men en fördel skulle kunna vara att det inte är lika lätt att det slinker ner en påse chips eller godis i ens kasse. Å andra sidan kanske det blir tvärtom: när ingen ser så vräker man på extra mycket. Vad man handlar kan ju bero mycket på vilka extrapriser som butikerna har för tillfället och vad som kommuniceras mot kunderna.

– En sak som vi skulle önska är att det finns möjlighet att klicka i att man bara vill ha nyckelhålsmärkta varor, det skulle vara jättesmidigt att få upp dem som förstahandsval. I butiken kan man enkelt vända och vrida på förpackningen för att leta efter symbolmärkningar. Det brukar även stå på hyllkanten. När man handlar på nätet skulle det vara bra att kunna använda ett filter för detta. Att titta efter ”Nyckelhålet” är ett enkelt sätt att hitta hälsosam mat.

Vilka varor bör vi alltid lägga ner i vår digitala varukorg?

– Det generella, övergripande, rådet är att man ska äta mer mat från växtriket. Att välja grönsaker och rätter därifrån. Det är lätt att man alltid väljer samma saker, som köttbullar och falukorv, men våga gärna titta på andra livsmedel. Det är förstås ingen nackdel att välja ekologiskt. men även konventionellt odlade grönsaker är bra. Däremot bör man alltid välja miljömärkt fisk för annars fiskar vi ut bestånden. Om man köper kött och mejerivaror är rådet att välja med omsorg, både med tanke på miljön och på djurhälsan. I Sverige har vi låg antibiotikaanvändning och bra djurskydd.

Vilka varor ska vi undvika i våra korgar?

– Skippa mat som bara ger kalorier men ingen näring. som godis och söta drycker. och snacks av olika slag. Det kan man äta någon gång ibland men inte för mycket. Välj det du tycker är riktigt gott – men strunta i de stora mängderna.

Åsa Brugård Konde.