Ölexpertens spaning: Här är trenderna 2021

“Det här måsta alla ölintresserade ha koll på”

Publisert:
Experten Lise Ljungman om 2021 års öltrender.

2021 ska öl smaka som tårta. Eller vara svenskproducerad. Och gärna serveras i burk.

Experten Lise Ljungman guidar oss till de hetaste öltrenderna 2021.

Varje år spekuleras det bland ölentusiaster vad som kommer bli den nya öltrenden.  

En av entusiasterna är Lise Ljungman. Hon jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm och har hållit i hundratals ölprovningar. 

Här ger hon sin spaning på trender som vi troligtvis kommer att få se betydligt mer av under 2021.

Trend 1: Suröl

Syrligt öl, eller suröl, är en trend som fortsätter att växa under året. 

– Efterfrågan har gått från extremt små volymer till att i dag vara väldigt populärt, säger Lise Ljungman. 

För att matcha de sura smakerna tillsätts ofta frukt i ölen, som smak av hallon, körsbär, ananas eller päron.

– För några år sedan hade det varit oacceptabelt. Men nu ser vi det allt mer. Sverige har ingen jättestark öltraditon historiskt som England eller Tyskland, därför har vi kunnat experimentera mer med vad öl faktiskt kan vara, säger hon. 

Trend 2: Pastry stout 

Pastry stout är mörka, rostade, alkoholstarka och söta stouts som på olika sätt smakar som desserter och bakverker. Tänk glass, kola, kaffe eller tårta - fast i ölform. 

– Vi har länge tolkat mörka öl som bittra och brända. Nu när de söta och fylliga pastry stout har etablerat sig så tror jag att de är här för att stanna. De har öppnat upp mångas ögon för mörkare ölstilar.

Trend 3: Traditionella ölstilar som Helles och Bock

Nästa trend kan ses som en motreaktion. När vissa börjar intressera sig för öl som smakar choklad, vanilj och bakverk - växer samtidigt suget efter äldre, traditionella och rena ölstilar.

– Den tyska lagern Helles är ett sådant exempel. I Sverige hade vi knappt hört talas om den för några år sedan men idag finns den i många svenska hantverksbryggeri.

Trend 4: Svenskproducerat

Svensk öl har varit på framfart i fler år nu, med det senaste årets pandemi har suget efter närproducerat ökat ännu mer, enligt Lise.  

– Svensk öl är verkligen på uppgång. Man blickar tillbaka till vår egen produktion och vill stödja lokala bryggerier. Och vi har verkligen bevisat att Sverige är ett fantastiskt öl-land, säger hon.

Majoriteten av all öl som produceras i Sverige är ljus lager. Men stilen som dominerar bland hantverksbryggerier är olika typer av IPA.

Trend 5: Öl på burk

När bryggeriet där Lise jobbar slog upp portarna 2014 så valde de mellan att brygga öl på burk eller flaska. Då var valet helt självklart - alla ville ha flaska.

– Men det har totalt vänt idag. Burken har gjort en klassresa och jättemånga bryggerier byter ut sina flaskor. Det har gått otroligt fort.

Det finns flera anledningar till skiftet. 

  • Ölet mår bättre i burk, syrenivåerna hålls nere och solljuset hålls ute. 
  • Det är lätt att göra snygga designer på burkarna. 
  • Burkar är ofta ett klimatsmartare alternativ till glasflaskor.

Årets bubblare: Belgiska spontanjästa suröl

En ölsort vi troligtvis kommer att få se mer av de kommande åren är belgiska spontanjästa suröl -  ölets variant på naturvin. 

Lise beskriver de som funky, fruktiga och komplexa.

– Spontanjästa öl har länge varit ölnördarnas favoritstil men som jag nu tror kommer spridas vidare till fler konsumenter. Jag gissar och hoppas på att vi kommer se mer av dem de kommande åren.

Lise Ljungman

  • Ålder: 30
  • Yrke: Jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
  • Bor: I Stockholm
  • Favoritöl: Varje öl har sitt tillfälle. Men IPA är det jag dricker mest. Eller en smakrik lager.
  • Ser fram emot: Alla lokala öl-släpp som kommer i början av varje månad.

Tips till ölintresserade kvinnor 

Vill du lära dig mer om öl eller bara prata med andra entusiaster?

Facebookgruppen Ölgäris startade som en ”safe space” där ölintresserade kvinnor och ickebinära kunde diskutera öl. Det stora engagemanget ledde till att de nu bildat en ideell förening. 

– Det är ingen hemlighet att branschen är mansdominerad och det är sällan accepterat att en ung tjej står och föreläser om öl. Jag blev själv ofta ifrågasatt när jag höll i ölprovningar. Nu vill vi inspirera och möjliggöra för fler att ta plats, säger Lise Ljungman som sitter i styrelsen.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.