Startade krog – dagen innan restriktionerna

Göteborgsduon vågade satsa mitt i värsta krisen

Publicerad 2021-07-08

Den 20 november förra året infördes nya restriktioner mot landets restauranger.

Dagen innan hade Felix Reich och Nils Kjellberg debuterat som krögare.

– Det kändes katastrofalt dåligt, som att bli kopplad, säger Felix.

I september 2020 skrev Felix Reich, 26, och Nils Kjellberg, 27, på kontraktet till lokalen på Inesdalsgatan 15.

Här skulle de under egen regi öppna bar och restaurang. Även om det talades om en andra våg var Göteborgsduon hoppfulla.

– Känslan efter sommaren var lite att corona var över, säger Nils Kjellberg.

Klipp till 19 november: Blombuketter med inkilade grattiskort trängs i vaser på bardisken. Kring borden höjs immiga glas när gästerna skålar för sina vänner. Öppningen av Bar Abrovinsch är en succé och stämningen kulminerar när doften av grilled cheese fyller lokalen.

Felix Reich och Nils Kjellberg startade bar Abrovinsch samtidigt som andra vågen av coronasmittan tog fart.

”Kändes katastrofalt dåligt”

Samtidigt är alla bittert medvetna om att det är den sista kvällen på länge svenska krögare själva väljer sina öppettider.

– Vi hade precis lagt en första stor varubeställning inför öppning när vi fick höra att restriktioner skulle införas. Ovissheten då var väldigt stressande, säger Felix Reich.

Det blev minst sagt ingen smakstart för de nyblivna krögarna.

– Det kändes katastrofalt dåligt, som att bli kopplad. Men värst var den utlämnande känslan av ”skyll er själva som startar restaurang nu”, säger Felix Reich.

Nigisti Tsegay öppnade krogen Enjera mitt under brinnande pandemi.

I Malmö valde samtidigt Nigisti Tsegay att mitt i krisen öppna den etiopiska restaurangen Enjera.

– Jag tänkte att även om det är pandemi måste folk äta, säger Nigisti Tsegay.

Med hjälp sina två döttrar driver hon restaurangen utan anställda och har redan kvalat in på kroglistan Not so White Guide. Hon hyllas för höstens framgång.

Har storslagna planer

Men i början av året blev läget oroligt.

– I januari och februari kändes läget omöjligt. Hemleveranstjänster och cykelbud som levererar mat hem till folk blev räddningen.

Vaccin och lättade restriktioner hoppas hon ska leda till en mer stabil framtid, och planerna är stora.

– Om fem år har Enjera växt till en känd restaurang där folk samlas för att äta min etiopiskt kryddade mat.

”Skillnaden på oss och andra restauranger är att vi öppnade i pandemin och vet inget annat.”

”Vi ser allt vi vunnit”

Kollegorna bakom Bar Abrovinsch, som på Göteborgsslang betyder ”en tillfällig lösning” har inte ångrat att de valde att satsa mitt i krisen.

– På något sätt blev det en sporre att få visa att vi kunde lösa situationen, säger Felix Reich.

– Pandemin har funnits med under hela Abrovinschs livstid, så vi vet ännu inget annat. Äldre krogar kan tydligare jämföra och se vad de förlorat. Vi ser allt vi vunnit, fyller Nils Kjellberg i.

Hur ser ni på framtiden?

– Framtidsplanerna ser ljusa ut. Vi är supertaggade och känner att det har lättat upp lite, säger Nils Kjellberg.