Lättlagad lyx för två

Nyårsmeny med spenatvåfflor, tångkaviar, röding och snabb chokladmousse

Uppdaterad 2023-12-05 | Publicerad 2020-12-27

Lyxig nyårssupé som du lätt fixar för två personer.

I år blir det ett corona-anpassat nyår, och fler än vanligt kommer att fira på tu man hand. Men låt kvällen glittra ändå. Vi bjuder på en lyxig nyårssupé för två, som dessutom är löjligt lättlagad. Låt dig smaka!

2020 är inte de stora nyårsfesternas år. Fler än vanligt som kommer att fira nyår på tu man hand. Men passa på att sätta guldkant på kvällen; klä upp er, duka fint, ät gott och fira att det nya året är här (just i år, med en förhoppning om vaccin, kan det verkligen vara värt att fira).  

– Fördelen med att fira bara två personer är att man kan unna sig lite extra lyxig mat. Har man en stor fest är det svårt att köpa färsk hummer till alla, nu kan ni lägga lite krut på fina ingredienser, säger Cecilia Lundin, kock och receptkreatör på Allt om mat, som nu ger ut boken ”Snabblyx: Gourmetmat för två.” 

Snabblyx är i detta fall mat med få ingredienser, som går att laga på en halvtimme, utan att tumma på härlighetskänslan. Perfekt på nyår alltså. 

Ofta är nyårsmat ganska traditionell, säger Cecilia Lundin, många vill ha sin hummer och oxfilé – eller en fin fiskrätt. 

– Just i år är det många som kontaktar oss och vill ha klassiska recept på rätter från förr, som en hummersoppa från 90-talet. Jag tror att det handlar om att man dras till nostalgi och trygghet i en annars så osäker tid. 

En annan tydlig tendens är suget efter fler gröna rätter. Även personer som inte är vegetarianer och komponerar en helt vegetarisk nyårsmiddag, vill ha fler gröna inslag. 

– Också då tycker jag att man kan unna sig lite extra, kanske köpa en fin ost, färska fikon, och ringla över en god balsamvinäger eller fin olivolja, säger Cecilia Lundin. 

  • Vad ska man tänka på när man lagar en trerätters, för att kvällen inte ska bli ett matlagningsmaraton, utan man får sitta till bords samtidigt? 

– Välj mat som går att förbereda, och preppa så mycket som möjligt. Fördelen med att laga till två är att det går relativt snabbt att steka på två bitar fisk eller kött, jämfört  med en hel oxfilé. 

Och vad gäller bubbel tycker Cecilia att man ska tänka strategiskt. Hennes uppmaning är att dricka det dyraste först. 

– Jag älskar champagne, så vi brukar ha det som fördrink. Sedan när man har druckit lite vin och står där ute i kylan vid tolvslaget och ska dricka ur plastglas är det slöseri att servera riktig champagne. Då går det lika bra med billigare bubbel.  

3 enkla tilltugg till skumpan 

  1. Chips och lyxdipp. Blanda crème fraiche med löjrom och lite citronskal. Dippa gårdschips. Smarrigt!  
  2. Ricotta-surprise. Värm ricottaost i ugnen, cirka 30 minuter, tills den blir riktigt mojsig. Ringla över olivolja, servera med oliver och ett gott bröd. 
  3. Snabb skagen. Blanda räkor i lake med Hellmans majonnäs, lite hackad dill och citronsaft.

Extraunderhållning: Sabrera snyggt 

Att sabrera bubblet är ett enkelt sätt att höja feststämningen. Har du ingen sabel (vem har det?) hemma, så ta en kökskniv. Använd knivens rygg istället för egget. Och: Ta ett billigare bubbel första gången du testar.

  1. Ta bort folien från flaskans hals och metalltråden som håller fast korken, så att ”sabeln” kan glida längs med flaskhalsen.
  2. Fatta tag i flaskan. Håll den stadigt underifrån i 45 graders lutning.
  3. Lägg ”sabeln” mot flaskans mitt och se till att den ligger rakt mot flaskan. Du ska träffa kanten vid flaskans topp.
  4. Dra sabeln snabbt och bestämt fram mot flaskhalsens krage. Stanna inte förrän föremålet kommit över på andra sidan.
  5. Vinkla upp flaskan så snart huvudet har flugit av, så att du inte spiller ut drycken.