Vego hela veckan! Så enkelt blir du en vardagsvegetarian

Matskribenten Ylva Bergqvist bjuder på superpasta och kebabtallrik

Publisert:
VEGO VARJE DAG: – Gör en regel, till exempel vegetarisk måndag eller sopptorsdag, och håll dig till den, föreslår matskribenten Ylva Bergqvist.

För sex år sedan bestämde sig matskribenten Ylva Bergqvist för att bli vardagsvegetarian.

– Jag har alltid ätit mycket grönt, men ville ändra mitt och familjens beteende för klimatets skull.

Tre kokböcker blev det på köpet. Den senaste, ”Mera vego på 30 minuter”, är alldeles färsk från tryckeriet.

– Den speglar min matlagning. Jag har fortsatt laga vego, ännu mer i dag än när den första boken kom för fyra år sedan. Och det har ju hänt en hel del på vegofronten sedan dess, säger Ylva Bergqvist.

Allt fler svenskar gör som hon och försöker öka det gröna inslaget på matbordet. Över hälften äter vegetariskt minst en gång i veckan och andelen flexitarianer har ökat från 19 till 29 procent på fem år, enligt Axfoods och Kantar Sifos Vegobarometer. Något som avspeglas i butikerna.

– Förr fick du leta efter vegetariska och veganska produkter, nu finns enormt mycket mer och de står på paradplats i hyllorna. Jag gillar egentligen inte halvfabrikat men i dag finns det en hel del bra grejer, till och med helfabrikat som smakar gott. Det har blivit enklare att laga roliga vegorätter.

  • Något tips för att komma igång?

– Gör en regel, till exempel vegetarisk måndag eller sopptorsdag, och håll dig till den. Då får du in vegot som en rutin i vardagen. Många svenskar är ju väldigt intresserade av matlagning, men det blir enklare om du nöjer dig med ett fåtal rätter i början och utvidgar repertoaren vartefter. 

Boken har ett helt kapitel med asiatiska recept och de matkulturerna avsätter spår även i andra rätter, som srirachamajo i en gourmetrulle och vit miso i saffransrisotton här bredvid.

– Jag har varit flera gånger i Indien, sammanlagt ungefär ett och ett halvt år, rest runt i Sydostasien och nu senast var jag på en spännande resa till Taiwan. Den som vill ha inspiration har mycket att hämta i de köken. I vissa delar av Asien har de ju ätit veganskt i flera tusen år.

Men det behöver inte vara superautentiskt. Hon gör sina egna varianter.

– De allra flesta ingredienserna finns att köpa här i större matbutiker och specialaffärer. Men vissa färska grönsaker och kryddor måste flygas hit och det känns inte bra att använda den typen av råvaror med tanke på klimatet, säger hon.

Det går att få snarlika smakupplevelser med lokala råvaror.

– Ett tips för den som vill komma igång med vego är att börja laga exempelvis koreanskt eller indiskt. Där finns hur många inspirerande vegorecept som helst.

  • Andra vegokokböcker handlar mer om att ”veganisera” klassiska rätter och husmanskost. I din bok är det i stället nya kreationer.

– Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att laga och äta husmans. Då gillar jag asiatiskt eller det italienska köket bättre.

  • Okej, hur får jag med hela familjen på vegotåget?

– Det kan ju vara enklast att börja med dig själv och exempelvis välja vegetariskt på lunchen så behöver du inte ta hänsyn till andra familjemedlemmar. Men annars är det bara att prova sig fram. Du har ju 365 middagar om året på dig att testa olika gröna rätter.

Kebabtallrik med tahinimajonnäs.

”Så får du en vegoskeptiker att äta grönt”

I kokboken nämner du att en av dina killar inte är överdrivet förtjust i vegorätter. Hur tacklar man en skeptiker?

  • – Det finns väl två olika typer där. Den ena – oftast vuxna – tror inte att de ska bli mätta på vegetariska rätter. Det finns ju inget kött. Då brukar det hjälpa att laga en välbalanserad måltid där det finns både tuggmotstånd och umami. Det vill jag också ha i en rätt, säger Ylva Bergqvist. 
  • Det är inte helt lätt utan kött men du kan exempelvis steka svamp som ostronskivling rätt hårt.
  • Du kan addera knaprighet med nötter och frön.
  • Koka linser al dente så att de inte är mosiga – eller fritera dem krispiga.
  • Umamismaken får du genom att till exempel använda soja, miso, svart bönpasta, svamp, soltorkade tomater, näringsjäst eller kapris. Kung markatta har också en umamibuljong som är bra. 
  • Krydda väl. Blir rätten riktigt smakrik brukar det inte bli några klagomål på mättnaden.
  • Barn brukar i stället ogilla blandad mat, att de inte ser vad som är vad på tallriken. Då är det ju inte svårare än att du separerar de olika ingredienserna. Eller tar bort sådant de inte gillar.
”Mera vego på 30 minuter” av Ylva Bergqvist (Bonnier fakta).
  • Namn: Ylva Bergqvist.
  • Ålder: 49.
  • Yrke: Kokboksförfattare, skriver recept och stylar matbilder till tidningar och företag.
  • Bor: Utanför Lissabon i Portugal sedan två år – men med korta avbrott för arbete i Sverige.
  • Familj: Man och två pojkar.
  • Aktuell: Kokboken ”Mera vego på 30 minuter”.
Vego hela veckan! Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.