Få potatisen att smaka som färskpotatis – hela året

Man kan faktiskt få potatisen att smaka som somrig färskpotatis – även höst och vinter. I videoklippet nedan visar matkreatören Markiz Tainton hur du lyckas.

Markiz Taintons nya tv-program

Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är i dag en älskad matkreatör och tv-kock. Nu är hon aktuell med ett eget program på tv-kanalen Godare. I serien bjuder hon bland annat på en krämig grön shakshuka, en pumpapasta med knaperstekt sidfläsk och flera lyxiga och enkla tapas.

– Sedan gör jag också fantastiska matvåfflor som man gör på kokosfett, rismjöl och kokosvatten.

Du kan också se programmen på Aftonbladet Mat & dryck.

Vilken potatis är bäst till vad?

Potatis med skal

Vill du koka potatis med skal måste du skrubba dem ordentligt först så ingen jord eller smuts finns kvar.

Fast potatis

Passar bra att koka, råsteka, rosta i ugn och i gratänger.

Mjölig potatis

Mjölig potatis passar bra att ångkoka. Har du ingen ångkokare kan du lägga potatisen i ett rostfritt durkslag och ställa det i en kastrull med kokande osaltat vatten i botten. Lägg på ett lock som sitter bra. Det tar lite längre tid att koka så här men resultatet blir mycket bra.

Färsk potatis

Färsk potatis behöver du inte skala. Skrubba rent den och koka den som den är. Tack vara att den är färsk så är koktiden kortare än för vinterpotatis.

Mandelpotatis

Den goda mandelpotatisen passar perfekt till fluffiga puréer och mos. Den kokar lätt sönder så ångkoka gärna, se mjölig potatis. Eller låt den sjuda försiktigt under lock, känn med stickan att den är klar.

Förvaring

Förvara potatisen mörkt och svalt, 5-8 plusgrader är lagom. Förvaras den för varmt bildas gärna groddar och den skrumpnar. Förvaras den för kallt, under 3 plusgrader, förvandlas potatisstärkelsen till socker och potatisen blir sötaktig i smaken och vattnig i konsistensen.

Publisert:

LÄS VIDARE