Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Av: 

Aftonbladet

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd.

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd.

Matsmarta onsdag

Aubergine och tomat är en perfekt kombo. Här är i ett smakrikt recept som du enkelt gör i ugnen.

Recept från Mutti.

Auberginehalvor med tomater och knaprigt bröd

Antal: 2 portioner Tid: 40 min

Ingredienser:

  • 2 långa violetta auberginer
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 skivor grovt bröd
  • 400 g hela skalade tomater
  • 2 + 1 msk extra virgin olivolja
  • 1 tsk torkad oregano
  • 250 g mozzarella
  • 1/2 kruka basilika 
  • salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Skölj och dela auberginerna på längden. Skala och skiva vitlöksklyftan. Skär brödet i tärningar.
  3. Förväll auberginehalvorna i kokande lättsaltat vatten i 7–8 minuter. Låt rinna av väl.
  4. Skåra snittytorna med en vass kniv. Ställ i en ugnssäker form.
  5. Grovhacka de hela tomaterna. Låt rinna av i en sil. Men ta till vara på juicen, även den som är kvar i burken.
  6. Krydda tomathacket med de 2 msk olivolja, en nypa salt och oreganon.
  7. Häll den sparade tomatjuicen runt auberginehalvorna i ugnsformen tillsammans med 1 msk olivolja och vitlöksskivorna.
  8. Täck auberginerna med de grovhackade tomaterna och brödtärningarna. Grädda i ugnen i 10 minuter.
  9. Tärna mozzarellan och strimla basilikan under tiden.
  10. Strö den tärnade mozzarellan över auberginerna och grädda i ytterligare 10 minuter.
  11. Strö över basilikan och servera.

Tips!

  • Vill du testa en extra god aptitretare? Skär auberginen i runda tjocka skivor, grilla och varva sedan med tomat, mozzarella och basilika. Grädda i ugn i 180 grader i 10 minuter.
Publisert:

LÄS VIDARE

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

ÄMNEN I ARTIKELN

Matsmarta onsdag

Recept

Klimatsmart mat

Vegetarisk mat

MER OM GODARE

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Siciliansk grönsakspytt caponata

Linguine med tomater, aubergine och pistagenötter

Västerbottenspizza

Bulgursallad med citronpickles, kycklingbullar och tomat

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Shakshuka med vegansk äggröra

Gulaschsoppa

Focaccia på rester från kylskåpet 

Socca med bönsallad och pecorino

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Pumpasoppa med slövispad vitlöksgrädde

Klassisk amerikansk burgare med vegofärs

Kyckling med ratatouille och oregano

Kyckling med ugnsrostade rotsaker

Nya, goda köttfärssåsen

Härliga sommarsmaker

Så får du tomaterna att smaka mer

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Tinas potatissallad med spenat och ostronvinägrett

Smaken är viktigare än ”snygga” grönsaker

Kryddstekt blomkål

Kräftkalas med tarte flambée: En fransk pizza