Middagstips med härliga sommarsmaker

Av: 

Aftonbladet

Godare

”Det här är lika gott som på restaurang, men inte alls svårt, och det tar bara 30 minuter.”

I programserien ”Garanterat gott” får du middagstips av kocken Mattias Larsson och bakbloggaren Cecilia Hagerling Larsson.

Välkommen till deras kök på Rådmansö där de bjuder på härliga sommarsmaker.

  • Fröknäckebröd.
  • Bakad torskrygg med sotad sparris, kryddig smetana och brynt äggsmör.
  • Sommarsviss med hallon och basilika.

Fröknäckebröd

1 plåt med knäcke Tid: 50 min

Ingredienser:

  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 1 dl linfrön
  • 0,5 dl solrosfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 msk honung
  • 2-3 msk kokosolja
  • 1,5 dl uppkokat vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vatten och smält kokosoljan och honungen där i. Blanda sedan ner i fröblandningen och låt den stå i några minuter så den får svälla.
  2. Kavla eller tryck sen ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt. Det är gott om knäckebrödet blir tunt. Skär sen bitar så stora du vill ha. Eller bryt bitar sen när det är klart.
  3. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min min
  4. Låt sen svalna och bryt sen i bitar.
Fröknäckebröd.
Bakad torskrygg med sotad sparris, kryddig smetana och brynt äggsmör.
Sommarsviss med hallon och basilika.

Bakad torskrygg med sotad sparris, kryddig smetana och brynt äggsmör

Antal: 4 portioner Tid: 30 min

Ingredienser:

  • 4 bitar torskrygg a 160 g alt annan fiskfilé
  • salt och olivolja
  • Kryddig smetana
  • 100 g smetana
  • 3 krm mortlade fänkålsfrö
  • salt
  • 2 kokta ägg
  • 100 g smör
  • 300 g grön sparris
  • olivolja
  • 4 rädisor
  • 1 knippe körvel (eller annan god ört)
  • salt

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150 C. Salta torsken och ringla över lite olivolja. Lägg den i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Ugnsbaka torsken ca 15 minuter tills kärntemperauren är 40 C.
  2. Blanda smetanan med fänkålsfrö och en nypa salt. Vispa smetanan med en elvisp tills den är luftig och har tjocknat.
  3. Hacka äggen. Lägg smöret i en kastrull och låt det koka upp. Låt koka vidare tills det är lätt brynt och doftar nötigt. Lägg ner hackat ägg och dra av från plattan.
  4. Ansa sparrisen. Värm en stekpanna med lite olivolja till högsta temperatur.  Lägg ner sparrisen och stek i ca 3 minuter tills ytan är fint sotad.
  5. Lägg upp sparrisen på 4 tallrikar. Lägg på torsken och häll över det brynta äggsmöret. Klicka på smetanan. Hyvla över rädisorna och plocka över lite körvel eller annan god ört.
Till shoppen

Sommarsviss med hallon och basilika

Antal: 4 portioner Tid: 2 tim 15 min

Ingredienser:

  • 1 ask färska hallon
  • 1,5 dl frysta hallon
  • 2 dl grädde

Pistaschmaräng

  • 100 g äggvita (3 st)
  • 1/2 tsk pressad citron
  • 200 g strösocker (2 dl)
  • ½ dl hackade pistaschnötter.

Basilikasirap

  • 1 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 näve basilika blad

Gör så här:

Basilikasirap

  1. Koka upp vatten och socker till en sockerlag, låt svalna helt.
  2. Hacka basilikan grovt och mixa i en mixer med sockerlagen, sila och häll upp på flaska.

Maräng

  1. Sätt ugnen på 100 grader, eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt.
  2. Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke.
  3. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.
  4. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper ca 0,5 cm tjockt lager, strö över hackade pistaschnötter och grädda1 timme.
  5. Låt marängen stå kvar på eftervärmen 1 timme.

Montering

  1. Vispa upp grädden och vänd ner de frysta hallonen. Lägg upp i mitten på 4 tallrikar.
  2. Bryt marängbitar som du lägger på sidan av grädden, strö över färska hallon och ringla över basilikasirapen. Dekorera ev med oxalis eller annat fint blad.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Godare

Recept

Mattias Larsson – kock

Cecilia H Larsson – bakbloggare

MER OM GODARE

Grillhäng! Quesadilla, oxfilé och ananas

Färskostmoussetårta med jordgubbar

Tapasfest med Markiz

2 h

Succégrillning med goda marinader

Sommarsallad till picknick och grillat

40 min

Sofias krämiga potatissallad med färsk sparris

45 min

Mexikansk streetfood – majssallad med kyckling

25 min

Sofias superpasta

1 h 15 min

Så gör du egna supergoda tortillabröd

15 min

Tareq Taylor: ”Jag tillagade en bäver i Dalsland”

Markiz Tainton: Så blir potatismos extra gott

Kockparet: Mat är ju kärlek

Lyxa till maten med smörslungad potatis

Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen

Så får du fryst fisk att smaka lika gott som färsk

Chatta med Ayla Canpunar

Här lagar Filip Poon sin absolut bästa kebab

30 min

Därför ska du aldrig riva vitlök

Stekta äggnudlar – så lagar du Filip Poons recept

30 min

Adana kebab – turkiskt lammfärsspett

1 h

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Laga Filip Poons supergoda favorit: fish tacos

45 min

Familjär matglädje med Ayla Canpunar i ny matlagningsserie

Läs chatten om helgens godaste grillmat med Markiz Tainton