Recept ur boken ”Stora boken om fermentering” av Jenny Neikell. (Norstedts)
Recept ur boken ”Stora boken om fermentering” av Jenny Neikell. (Norstedts)

Surkål

4 (3 röster)

Recept

Det är något magiskt med surkålens krispighet, syra, ”kålighet” och den samtidigt sötaktiga, salta och umamipräglade smaken.

– Surkål är faktiskt den enda syrade grönsak jag kan äta varje dag, året om, utan att tröttna, säger Jenny ”Surtanten” Neikell.

Här är hennes grundrecept som du kan variera på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

  • Tips! Variera surkålen genom att tillsätta någon eller flera av följande smaksättningar i steg 3: 1 tsk kummin, 5 lätt krossade enbär, 1 tsk fänkålsfrö, 1-2 lagerblad (tillsätts i steg 4 för att inte krossas), 5 g riven vitlök, 100 g äpple eller päron, 50 g lingon eller havtorn.
  • 1 portion i receptet blir ca 1 kilo surkål. 28 dagar tillkommer för mognadsprocessen.

  • Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 1 msk havssalt

Gör så här

Av: 

Aftonbladet

LÄS VIDARE

Grunderna i att fermentera och att mjölksyra

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Kål

MER OM GODARE

Så fermenterar du grönsaker

Gurkkimchi

1 h 30 min

Brysselkålskimchi

2 h

Det här vill Godares matprofiler laga 2022

Thailändsk färsgryta

25 min

Vegetarisk lasagne – tre smakrika godingar

Laga klimatsmart barnmat med Jessie Sommarström

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta juicepressar för goda drycker

Nu satsar även köttjätten på vegetarisk vardagsmat

Se våra mest gillade recept

Hemligheten bakom den perfekta pannacottan

Hon lagar god mat på tång och strandväxter

Enkel och snabblagad lunch hemma

Felet som alla gör med tomatpuré

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Kokböcker som hjälper dig att spara pengar

Läs chatten med budgetproffset om billig mat

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Julens bästa kokböcker

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 smarta presenter alla studenter vill ha

Här finns världens godaste mat

Billig och god mat – bra för hälsan och planeten

Så enkelt lagar du indiskt på riktigt

Knepet som kan göra landslaget till vinnare

Bjud på romantisk meny till alla hjärtans dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Proffsiga köksprylarna till hemmakocken