Blå bär-begär!

Publicerad 2015-10-12

Här är supermaten som kallas ”bilberry” och växer i skogen

Vi köper mängder av dyra, torkade bär – många av dem importerade – fastän den svenska skogen är proppad med något av det nyttigaste vi kan stoppa i oss: Blåbär. Och då menar vi fullproppad.

Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter och dess ris täcker cirka 17 procent av landets yta! Enligt prognoser fanns det bara i år cirka 500 miljoner kilo blåbär i skogen. Bara cirka fyra procent av bären plockas, men vi borde plocka mer då de små blå inte bara är extremt mumsiga, utan också packade med antioxidanter.

Bra för blodtrycket

Bären innehåller även vitaminer, mineraler och betakaroten och är bra för blodtrycket, förbättrar korttidsminnet och koordinationen och skyddar immunförsvaret, framförallt vid extra påfrestning. Därav dess popularitet som Vasaloppsdryck.

Uttrycket ”ett riktigt blåbär” sägs komma från just Vasaloppet, där ovana skidåkare ofta spillde soppa och såg ut som ”ett riktigt blåbär” vid målgången.

Vet du förresten vad ”bilberry” är? Jo, svenska blåbär. Ordet blueberry åsyftar de större, amerikanska bären.

Superkraft

Att blåbär är rika på antioxidanter och skyddar cellerna från att åldras i förtid känner många till. Men visste du att de innehåller mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel? Flera gånger mer än de näst rikaste källorna te och rödvin.

Anfaller

Tarmsjukdomar. Blåbärssoppa, saft och torkade bär används traditionellt när man är lös i magen. Färska bär rekommenderas däremot om man är hård i magen. Bären balanserar tarmfloran. Och studier från Lunds Tekniska Högskola visar att bärens fibrer även kan lindra och skydda mot tarminflammationer som Ulcerös kolit.

Hemligt vapen

Forskning pågår, men studier har visat att blåbärens antioxidanter är ett effektivt vapen mot ögonbesvär. Bärets antioxidanter är bra mot fria radikaler (nedbrytande ämnen) samtidigt som de stärker ögonvävnaden och ökar cirkulationen.

LINDA NEWNHAM

Följ ämnen i artikeln