Gå bärsärk!

Uppdaterad 2014-08-29 | Publicerad 2014-08-22

Supermaten: Hjälper levern Boostar immunförsvaret

Björnbären växer vilt i södra och mellersta Sverige.

Den som en gång försökt sig på att plocka björnbär vet att björnbärssnårens revor, som ibland kan klänga och växa sig upp till en meter höga, är rejält taggiga. Men för den som utstått taggförsvaret väntar en smakupplevelse!

Björnbären växer vilt i södra Europa, delar av Nordamerika och i södra och mellersta Sverige. De får sin mörkt blodröda färg från ett ämne som heter antocyanin. I den vetenskapliga världen har antocyaninernas skyddande effekt på olika typer mänsklig vävnad väckt stort intresse och flera studier pågår för att ta reda på mer om ämnets förmåga att skydda människokroppen mot olika sjukdomar.

Varje bär är egentligen en liten klase av små bär, alla med en hård kärna. Kärnorna ökar också halt­erna av nyttigheter i bäret, björnbär är faktiskt relativt rika på kostfiber. Hela sex procent av varje bär är fibrer som hjälper magen och tarmen att binda vätska och jobba i lagom tempo.                                       

Anfaller:

Trötthet. Den höga halten av vitamin C i björnbär hjälper blodet att binda järn, viktigt för bland annat syreupptagnings­förmåga och ork.

Superkraft:

Hjälper levern. En deciliter björnbär ger dig 30 procent av din kropps dagliga behov av vitamin K, som bland annat är viktigt för att din lever ska fungera som den ska.

Hemligt vapen:

Boostar immunförsvaret. Vitamin E är en antioxidant som hjälper kroppens immunförsvar att skydda mot oinbjudna gäster som bakterier och virus.

Följ ämnen i artikeln