Pastasorter – vilken pasta passar till vad?

11 recept med olika pastaformer

Publisert:

Farfalle, pappardelle, penne eller fusilli. Det är lätt att välja samma pastasort oavsett vad man lagar. Men olika former på pastan har olika funktion, här listar vi vad de olika sorterna passar bäst till.

Att förstå vilken pasta som passar till vad är en konst. Här går vi igenom några vanliga pastasorter och bjuder på 13 inspirerande recept.

  • Lång pasta som spaghetti och tagliatelle är perfekt till sås som inte är allt för tunn som till exempel köttfärssås, gräddiga såser och pesto. Pastan omsluts av såsen och smakar ännu mer. Passar också väldigt bra till fisk och skaldjur som frutti di mare och vongole.
  • Kort pasta passar till alla såser. Är den räfflad som en penne eller vriden som en fusilli klibbar såsen fast extra bra. Den passar också utmärkt i gratänger och pastasallader.
Pastasorter – vilken pasta passar till vad?

Olika sorters lång pasta

Spaghetti. Den kanske mest älskade och kända pastasorten. Rund, lång, smal – och underbar.

Spaghettini. En tunnare variant av vanlig spaghetti.

Tagliatelle. Som en bredare spaghetti som ofta serveras med en ragù bolognese, alltså köttfärssås.

Fettuccine. Fettuccine är långa, platta och lite bredare än tagliatelle. Passar extra bra med såser gjorde på grädde eller olja, som pesto.

Den älskade spaghettin

Linguine. Smalare än tagliatelle och har en mer oval form. Kommer från Ligurien och serveras ofta med skaldjur.

Bavette. Har samma form som platt spaghetti och passar bra till exempelvis pesto.

Bucatini. En tjockare variant av spaghetti med hål i mitten. God med de flesta såser som sugs upp i ”röret”.

Capellini. En tunn och fin pastasort som även kallas ”änglahår” på grund av sitt utseende. Goda att äta med vitlök och parmesan, eller ha i soppa.

Pappardelle. Stor och platt pasta som liknar fettucini, men som är bredare.

Den vackra fjärilsformade farfallen passar till det mesta.

Kort pasta

Mezze maniche. Kort rörformad pasta som passar bra i sallad, sås med stora bitar av grönsaker, fisk eller kött och såser som är lite tjockare.

Pennette rigate. Räfflorna på till exempel pennette rigate gör att såsen fastnar extra bra.

Tortiglioni. En rörformad pasta som kommer bäst till sin rätt i rätter med mycket smak där såsen är baserad på svamp, ost eller grönsaker.

Mezze penne. Den tunnare mezze penne passar fint till krämiga såser med ost eller tomat.

Farfalle. Den vackra fjärilsformade pastan passar till det mesta. I den lite tjockare mitten blir det mer tuggmotstånd än i vingarna.

Tortiglioni. En lite större kortpasta och passar bland annat till smakrika såser med till exempel lax, svamp eller ost.

Radiatori.Små pastaformer som sägs likna radiatorer. De används ofta i liknande rätter som rotelle eller fusilli, eftersom deras form fungerar bra med tjockare såser.

Conchiglie. Conchiglie betyder snäckskal på italienska och ser just ut som skalen. Här passar lite rinniga såser bra eftersom pastans form gör att mycket sås följer med i varje tugga.

Så väljer du rätt pastasort

Skruvad pasta

Fusilli. Fusilli kallas ”såsälskarens pasta” eftersom den är extremt bra på att fånga upp såsen i alla sina veck och skåror. Passar extra bra med oljebaserade såser som pesto.

Fusilli bucati. En skruvpasta med en mer fjädrande form än fussili. En stor favorit på Sicilien.

Strozzapreti. Lätt skruvade pastan har en lite räfflad yta och suger upp även tunnare såser. Namnet betyder ”präststrypare” på italienska, från förr då de fattiga prästerna ska ha varit så utsvultna att de åt tills de kvävdes.

Gemelli. Namnet kommer från det italienska ordet för "tvillingar". Pastasorten används oftast för att göra grytor eller pastasallader.

Strozzapreti.

Risoni

Risoni kan användas i stället för ris men passar också i sallader och soppor.

Fylld pasta

Ravioli. En kuddformad pasta som kan fyllas med till exempel köttfärs, ricotta eller spenat. Raviolin serveras ofta i en sås såsom tomatsås, köttfärssås och basilikasås, i buljong eller med olivolja och riven ost.

Tortellini. Tortellini är en mer ringformad fylld pasta jämfört med ravioli. Även denna kan ha olika typer av fyllningar,exempelvis skinka, svamp eller ost.

11 goda recept med olika pastasorter

Nu när du lärt dig allt om olika sorter och vad de passar till är det dags att börja laga mer pasta! Här har vi samlat några av våra bästa recept med pasta. Buon appetito!

Så väljer du rätt pastasort
Krämig kycklingpasta
(177)

Krämig kycklingpasta

Det är något speciellt med en krämig kycklingpasta med bacon i en härligt gräddig sås. Ös på med parmesan och glöm inte det lilla knepet att använda lite av det kokande vattnet från pastan i såsen för extra fyllighet.

Tortellini med köttfyllning och tomatsås
(3)

Tortellini med köttfyllning och tomatsås

Hemgjorda tortellini och hemlagad tomatsås, mums! Här fyllda med köttfärs, salsiccia, ricotta och parmesan – ett recept som definitivt når upp till en italiensk mormors standard!

Krämig pasta med räkor och paprika
(53)

Krämig pasta med räkor och paprika

En skvätt vitt vin ger god smak och fräschör i den här räkpastan, har du inte en skvätt över kan du smaka av såsen med några droppar citronsaft.

Pasta vodka med räkor
(12)

Pasta vodka med räkor

Pasta à la vodka, även kallad vodkapasta, med krämig tomatsås, räkor och rucola gör alla smaklökar nöjda!
Om du använder scampi eller jätteräkor, se till att de kommer från en godkänd och certifierad räkodlare.

Ravioli med fyra ostar
(2)

Ravioli med fyra ostar

Läckra pastakuddar med god fyllning! Imponera med egengjord pasta och en god blandning av ostar till nästa middag. Gorgonzolasåsen, nötströsslet och granatäppelkärnorna blir pricken över i på denna vackra rätt.

Pasta med italiensk korv
(11)

Pasta med italiensk korv

Pasta med kryddig korv är en superenkel familjefavorit. Här har vi använt italiensk salsiccia men andra välkryddiade korvar passar också bra. Servera med färsk basilika och rikligt med riven parmesan.

Pastagratäng med tomat och pesto
(11)

Pastagratäng med tomat och pesto

Bjud på ostgratinerade pastasnäckor med hemmagjord tomatsås och basilikapesto! Här valde vi pastasnäckor, men andra pastaformer går såklart lika bra. För en superenkel "fuskvariant" kan du använda färdig tomatsås och pesto.

One-pot-pasta med salsiccia
(13)

One-pot-pasta med salsiccia

One pot pasta med salsiccia är världens enklaste middag! Du har alla ingredienser i en panna, inklusive okokt pasta, och låter det koka tills pastan är klar. Resultatet blir en supergod pasta och mycket mindre disk.

Spaghetti med musslor
(14)

Spaghetti med musslor

Spaghetti med blåmusslor är en elegant pastarätt med smaker av hav, vitlök och chili. Snabbt och enkelt att laga – ljuvligt att äta. Servera med lite riven parmesan och blanda gärna i ett par goda tomater skurna i små tärningar och en generös näve rucolasallad.

Salsiccia penne
(8)

Salsiccia penne

Den kryddiga färsen från färsk salsicciakorv är utmärkt att göra köttfärssås på. Färsen är fet men balanseras med syran från det vita vinet, det ger rätten en djup och salt smak som uppskattas av hela familjen.

Oxsvansragu med pasta
(3)

Oxsvansragu med pasta

Pasta med oxsvansgryta är en kraftfull rätt som bjuder på värmande höstglädje. Avnjut gärna ihop med ett glas rött vin och levande ljus, eller framför brasan. En måltid du sent kommer glömma.