Så väljer du rätt julöl till julbordet

Experten guidar runt bland årets sortiment

Publisert:
Julöl är traditionellt starkare och mörkare än vanlig öl.

När mörkret faller i slutet av året lyfter försäljningen av mörk lager.

Här guidar ölexperten Lise Ljungman till några goda nyheter – och stämningsfulla klassiker bland årets julöl 2022.

– Jag har aldrig varit med om så många lanseringar, säger hon.

I Sverige har vi bryggt julöl i hundratals år. Den mörkare, fylligare och aningen starkare ölen ska kännas värmande, och passa fint till julbordets alla smaker.

– Våra julbord innehåller kraftfull mat som är väldigt salt och fet. Så det krävs ett kraftfullt öl för att matcha smakerna, säger Lise Ljungman.

Systembolaget har sitt fasta sortiment med julöl, där är det ett visst antal öl som återkommer varje säsong. Oftast är det öl som i stil påminner om den mörka, lite sötare öl som kommer från Bayern i södra Tyskland.

I dag kan man dock hitta många andra sorter med olika kryddningar och smaktillsatser.

– Det har skiftat de senaste åren, det är framförallt microbryggerierna som styr att det kommer in helt andra ölstilar i julölssortimentet.

Lise Ljungman håller i ölprovningar, jobbar på bryggeri och sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.

Så mycket julöl dricker vi

Försäljningen av julöl i november och december ligger årligen ganska konstant på omkring 7 procent av den totala ölförsäljningen under perioden.

Men Lise tror att försäljningen kan öka i år.

– Det slår mig varje år vilken fantastisk bredd det finns på julöl här i Sverige. Utbudet är enormt, speciellt när det kommer till det lokala sortimentet. Jag har aldrig varit med om så här många lanseringar som i år.

Rököl och ipor trendar

Utbudet på julöl breddas och också begreppet för vad som är en julöl. Ett exempel på en ny spännande smak är Stigbergets vinterbloss.

– Det är en så kallad rököl, där man delvis använt sig av rökt malt som man annars gör rökig whisky på. Det är ingen klassisk julöl men den har absolut de klassiska smakerna av mörkt bröd och choklad.

En annan trend som håller i sig är att fruktigare ipor börjar ta plats bland julölen. För bara något år sedan var bryggeriet Stigbergets bland de första att släppa ipan ”Juleljus”, i år finns det betydligt fler. Som Rocket brewing companys ipa med smak av mandarin, ananas, grapefrukt och sockerkaka.

– Ipor associeras annars med tropiska smaker och sommar, men finns med saffransmak och andra juliga varianter.

Även surölar har letat sig in på julborden, om än främst fortfarande hos riktiga ölentusiaster.

– Brekeriets saffransjulöl har blivit otroligt populär och finns numera i Systembolagets standardsortiment. En jättetrevlig suröl med mycket saffran. Poppels, Morgondagens och Friends Company har gjort en knallröd variant som smakar glögg.

 

Vad är en suröl?

ÖL

Vad är en suröl?

När du väljer ölsorter till julbordet finns det några saker att tänka på.

Bäst öl till julbordet

När du väljer ölsorter att köpa hem till julbordet finns det några saker att tänka på.

– Vi har otroligt många olika rätter på julbordet och det är väldigt stor skillnad i smak på till exempel gravad lax och revbensspjäll. Eller sill och köttbullar. Därför är det bra att köpa hem lite olika varianter.

  • Till sillen och laxen passar någon lättare pilsner bäst. Idag finns flera pilsnersorter i julölsutbudet som fungerar jättebra på julbordet.
  • Till revbensspjällen och köttet kan du servera en mörk lager. En klassisk julöl som är lite kraftfull och söt.
  • Efter maten kanske du äter något sött framför brasan. Till det passar en sötare strong ale. En öl som man gärna sippar på lite längre och som inte används som törstsläckare.
  • Som alkoholfritt alternativ rekommenderar Lise ”kalasjulölen” från Nils Oscars. Det är en amber lager med tydlig rostad karaktär.

– Den är riktigt god, det finns en mängd riktigt bra substitut för vanliga julöl i årets sortiment.

Lises bästa julöl 2022

Här har hon valt ut fem goda julöl, några klassiker från Systembolagets fasta sortiment, och några som är helt nya för i år.

O/O Dark Night Christmas Lager Glutenfri.

Olof och Olle dom kan dom! Här har de bryggt en mörk lager (ölstilen dunkel), en perfekt start på julkvällen.

Så smakar den: En mörk lager som är lätt i kroppen men komplex i smaken med toner av kavring, kryddor och lätta citrustoner. Ett kort och krispigt avslut.

O/O Dark Night Christmas Lager

Jämtlands julöl

En strong ale som är perfekt att sitta och sippa på framför brasan.

Så smakar den: Ölen är maltig, mörk och har en sötare karaktär. Den har även lite brända karamelltoner.

Jämtlands julöl

Oppigårds Winter Ale

En klassiker i det fasta sortimentet som funnits med i många år nu.

Så smakar den: Oppigårds Winter Ale är en mörk och karamellig ale med en pigg humlefriskhet från amerikansk humle. Utmärkt till charkdelen på julbordet.

Fjäderholmarnas Bryggeri Annual Snowball

Rocket Brewing Holiday IPA Hazy Mandarin.

Inte ska man bara dricka mörkt på julbordet, pigga upp med en Mandarin IPA från skånska Rocket Brewing! Nu finns den i det lokala säsongssortimentet:

Så smakar den: Friskt, fruktigt och såklart mycket citrus och en beska på slutet. Prova till sillen!

Oppigårds Winter Ale

Fjäderholmarnas Bryggeri Annual Snowball

En inte så klassisk julölstil när Fjäderholmarna brygger en Red IPA, men funkar fint till delar av julbordet!

Så smakar den: En kopparfärgad maltkropp som ger lite bas och tyngd i ölet som sen avslutas med fina fruktiga humletoner. Prova till revbensspjällen, till syltan och patéerna!

Rocket Brewing Holiday IPA Hazy Mandarin.

Nya Carnegiebryggeriet Tomtebloss Winter Warmer

En brittisk ale i Winter Warmer stil, en värmande öl i vintermörkret.

Så smakar den: Grunden är en brittisk karamellig och chokladig ale med en liten uppfriskhet från amerikansk citrushumle för att pigga upp och lyfta ölet. Fungerar utmärkt till köttbullarna och Jansons men även till ostarna eller som sig själv efter maten.

Nya Carnegiebryggeriet Tomtebloss Winter Warmer
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.