Läs chatten med budgetproffset om billig mat

Hanna Olvenmark svarade på läsarnas frågor

Publicerad 2022-01-12

Långt till lön och tomt i kylskåpet?

Här kommer räddaren i nöden! Matbudgetproffset Hanna Olvenmark svarade på läsarnas frågor om billig men ”dyrgod” mat i chatten.

Läs alla frågor och svar från chatten här nedan.

Självutnämnda snåljåpen Hanna Olvenmark tipsar om billiga rätter att laga i fattiga januari.

  • Fastnålat inlägg

    TACK!

    12 jan 2022
    Hanna Olvenmark

    45 min bara sprang iväg, och nu behöver jag kila. Det var de frågorna jag hann med, tack alla för er nyfikenhet på billig mat!

    Vill ni få mer inspiration så finns jag på @portionenundertian på instagram och på www.undertian.com. Där finns mängder av recept!

    Allt bästa, och glöm inte att billig mat är nice även efter janauri ;)

    Hej!

    Hanna

Denna chatt är stängd.

  • 12 jan 2022

    Jag älskar soppa, har du några tips på goda soppor?

    Peter Larsson

    Jag älskar också soppa! Så smidigt att laga mycket av och ofta riktigt prisvärt. Och ett hembakt bröd till, fantastiskt.

    Ja jag har väldigt många sopprecept på min hemsida- spana gärna in den.

    Men här är några favoriter:

    Tomatsoppa: https://undertian.com/recept/tomatsoppa-med-fetaost/

    Tacosoppa med ärtguacca:

    https://undertian.com/recept/tacosoppa-med-artguacca/

    Linssoppa med sötpotatis och morot:

    https://undertian.com/recept/linssoppa-pa-sotpotatis-och-morot/

    Hanna Olvenmark
  • 12 jan 2022

    Vad ska jag satsa på att köpa hem för att ha en bas med billiga varor?

    Pernilla

    Att ha ett bra basskafferi är verkligen guld, för att sedan kunna fylla på med färskvaror efter säsong och behov.

    Hos mig finns alltid detta:

    Skafferi: olika gryner (gärna svenska, lite mer "matiga" ex matvete, mathavre, havreris, dinkel), havregryn, mjöl för att kunna baka, pasta, konserver såsom krossade tomater, kokosmjölk, torkade bönor/kikärtor och linser. Bönorna brukar jag koka i batch för att sedan frysa in. Nötter/frön, torkad frukt.

    Kyl: Nötpasta, rapsolja, rotfrukter, havredryck, grönsaker efter säsong, japansk soja, soltorkade tomater, buljong, sambal oelek, ost

    Frys: Frysta baljväxter, frysta grönsaker

    Och så lite kryddor också!

    Hanna Olvenmark
  • 12 jan 2022

    Morotspålägget lät ju jättegott! Finns det fler liknande med rotfrukter?

    Herr Kanin

    Kul att du gillar det!

    Ja du kan applicera detta på många rotfrukter, de flesta blir ju lite söta när du rostar dem- vilket passar väldigt bra med något saltare nötsmör. Så prova med rödbeta, gulbeta, palsternacka t ex :)

    Hanna Olvenmark
  • 12 jan 2022

    Jag ska ha fest på lördag och vill bjuda på billigt tilltugg, snittar typ. Jag behöver dina bästa och godaste tips!

    More cash plz

    Oj här får jag tänka till. Det var längesen jag gjorde snittar eller liknande.

    Men jag skulle nog sikta på en riktigt god pizza, som jag skulle skära i mindre bitar och servera som tillbehör. En av mina favoritpizzor är en potatispizza med kronärtskockskräm.

    Den går hem hos alla! https://undertian.com/recept/pizza-bianco-med-kronartskockkram/

    Hanna Olvenmark

Vi är mitt inne i januari, månaden då det kan det kännas tunt i plånboken efter alla utsvävningar i december.

Men gott vill vi äta ändå!

Därför har du nu chansen att laga riktigt billig mat, utan att tumma på smaken. Till hjälp har du den självutnämnda snåljåpen Hanna Olvenmark.

– För mig handlar det om mer än att spara pengar, jag tycker att det är fint att vara sparsam med jordens resurser, att minska såväl matsvinnet som vårt klimatavtryck. För billig mat med mindre kött är ofta bra för klimatet också, säger hon.

En portion under tio kronor

Hanna Olvenmark är författare till boken ”Portionen under tian” och driver sajten med samma namn. Ett riktigt proffs på hur man kan laga så god mat som möjligt med liten budget helt enkelt!

  • Var hittar du inspirationen till matlagningen en grå januaridag?

– Framförallt genom att bläddra i kokböcker, eller genom att vara nyfiken på en råvara och lära mig mer om den, säger Hanna.

  • Vilken är din favoritbudgetmat?

– Just nu när grönkål är i säsong så är det en grönkålspasta, säger Hanna.

Här är Hannas bästa tips för att spara in på matbudgeten

  • Inte slänga mat
  • Äta mer vegetariskt och försöka få in mer baljväxter som proteinkälla.
  • Välj frukt och grönt som är i säsong, eller köpa frysta grönsaker.
  • Lägg pengarna på mat och mindre "utrymmesmat" det vill säga; begränsa skräpmat, godis, chips och läsk.
  • Gör storkok.
  • Ta med matlåda till jobbet.
Hanna Olvenmark driver sajten undertian.com och är ett riktigt proffs på att laga så god mat som möjligt med liten budget.

Följ ämnen i artikeln