Pontus Frithiof tar power dining till Sverige

La Tour är stjärnkrögarens nya lyxkrog

Av: 

Lisa Nilsson

Krogar och restauranger

Hämtning med en Rolls-Royce, exklusiva råvaror och en nypa flärd.

Det erbjuder stjärnkrögaren Pontus Frithiof på sin nya lyxkrog La Tour.

Med siktet inställt på ett visst klientel:

– Det här är inte ett ställe som alla kommer att gå till, säger Pontus Frithiof.

Pontus in the park, Pontus in the air, Pontus in the greenhouse, Pontus by the sea – kärt barn har haft många namn.

Stjärnkrögaren Pontus Frithiof har minst sagt många restauranger och koncept i ryggen. Nu öppnar han sitt drömkoncept: La Tour.

En lyxkrog som inte är lik något annat Pontus Frithiof gjort sedan 2007 när Pontus in the greenhouse stängde.

– Det är alltid läskigt att starta en ny verksamhet, det är mycket som kan gå fel, säger Pontus Frithiof.

Pontus Frithiof tar konceptet power dining till Sverige.

Power dining och skjuts med Rolls-Royce

Från en grådaskig, regnblöt gata så är La Tour en kontrast. Dels ligger den högst upp i DN-skrapan, långt ifrån blöta gatstenar, och än kan man blicka ut över ett sommargrönt Stockholm.

På La Tour står flärden i fokus. Konceptet som är framtaget för restaurangen är nämligen power dining.

– Konceptet grundar sig lite i vad för typer av råvaror vi väljer i menyerna. Och vi jobbar väldigt mycket med fina råvaror.

Det är inte endast råvarorna som gör konceptet, utan det är enligt Pontus Frithiof extravagansen och känslan av en flykt från vardagen. Du som gäst kan till och med boka upphämtning och lämning, som sker i inget mindre än en Rolls-Royce som tar dig till krogens entré.

– Man ska bli insläppt i något som känns som en oas, en hide-away och mötas av en sober skyline.

Utsikt från La Tour på 23:e våningen i DN-skrapan i Stockholm.

Riktar sig mot köpstark målgrupp

Och målgruppen de vill attrahera? Jo, de som vill skämma bort sig själva en stund, men som också är beredda att betala för det. En köpstark och ofta berest målgrupp, som enligt Pontus Frithiof kan vara lika kunnig som personalen själva.

– Det utmanar oss och gör att vi får tagga till ännu mer. Det är verkligen inte någon walk in the park.

Så varför ska man som gäst välja La Tour framför exempelvis Frantzén om man vill spendera över 10 000 kronor på en kväll?

– Jag tycker att Frantzén kanske är världens bästa restaurang, den är fantastisk. Men där gör de något helt annat än vad vi gör, säger Pontus Frithiof.

– Om du går till exempelvis Frantzén får du äta en meny med många rätter. Här får du välja själv, man kan säga att här är det mer fokus på gästens egen val än på kockens.

Alla detaljer är noga genomtänkta på La Tour.

Inga stjärnor i fokus på La Tour

Med sitt fokus på extravagans kan man tänka sig att La Tour är ett försök till stjärnkrog. Men stjärnor är inte längre något som lockar Pontus Frithiof. För 25 år sedan gjorde de det – då ville han vara bäst i Sverige.

– Det är inte mitt personliga högsta mål längre. Det kanske beror på att jag är så pass gammal eller att jag tycker att andra saker är viktigare.

Trots att Pontus Frithiof är en rastlös krögare som ständigt tänker på nästa koncept så har han och hans partner och delägare Mario E Moroni sagt att La Tour är en plats för dem att pensionera sig på. Och ett koncept som ska leva över tid.

Pontus Frithiof siktar inte mot stjärnor, utan vill snarare att en nöjd gäst ska vara i fokus.

Det här är power dining

  • Power dining är ett restaurangkoncept som tidigare inte funnits i Sverige, men i andra större städer i världen som London, Tokyo och New York.
  • Grunden är att restaurangupplevelsen ska upplevas exklusiv. Restauranger som erbjuder power dining serverar sällan enkla råvaror som kolja och kålrabbi, i stället kan det vara anklever och caviar på menyn.
  • Konceptet genomsyras av lyx och flärd och ska attrahera de som tycker att det är värt att lägga pengar på den här typen av upplevelse.

Det här är La Tour

  • Adress: Rålambsvägen 17 i Stockholm. Plan 23.
  • På menyn: Rätter som inspirerats av franska köket.
  • Pris: Högre
  • Mer information & öppettider: Pontusfrithiof.com
  • Erbjuder tre olika chambre séparée

ANNONS EXTERN LÄNK

Skaffa världens smartaste trådlösa stek- och grilltermometer på Cervera och få perfekt resultat varje gång.

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Krogar och restauranger

Mat

Stockholm

MER OM GODARE

Frantzéns krog Zén får tre stjärnor

Sushi sho – autentisk omakase i Vasastan

Pia driver krog i friggebod – fullbokat till september

Guide till krogar på Gotland i sommar

Ny glans – eller stjärnfall för svenska krogar?

Nya krogen med ”jävligt god vegomat”

Bib Gourmand – restaurangerna med rimliga priser

Moyagi - mat och musik med Tokyovibb

Ida Warg: ”Bästa restaurangen jag varit på”

Racamaca – gott om småplock på Södermalm

Klang Market – restaurangerna med ”fun dining”

Sturehof - anrik mötesplats på Stureplan

Kulinarisk guide: Upptäck Skånes smultronställen

Guide till Stockholms takbarer

De gör ”Sveriges bästa falafel” – vi har testat

L’avventura - Vasastans Italienare

Amida – populär kolgrill i Stockholm

Doma – hemmakrog på stan

Mae Thai - thaimat i fyra stadsdelar

Bleck – uteservering vid Blecktornsparken

Guide till vinbarer att besöka i Göteborg

Nybrogatan 38 - kvarterskrog med hög puls

Mack-mecka på Sandhäxan

Madam – så nära Korea du kan komma på Södermalm