Med solen kommer sparris - här är bästa recepten

Av: 

Clara Öhrn

Ola Stålnacke, köksmästare på Sturehof.
Ola Stålnacke, köksmästare på Sturehof.

Recept

Nu är det äntligen tid för allas favoritprimör, sparris.
Säsongen varar inte länge så passa på nu.
– Sparris är vår, säger Ola Stålnacke, köksmästare på Sturehof.

Favoritprimören sparris hör våren och försommaren till. Trots att det numera går att köpa sparris året runt är det något alldeles särskilt med europeisk sparris. Den svenska sparrisen är, beroende vädret, bara i säsong från ungefär april till juni, så det gäller att passa på.

– Det är en av vårens första grönsaker och starten på en ny säsong. Sparris är vår! Säger Ola Stålnacke, köksmästare på restaurang Sturehof i Stockholm.

Utöver den svenska sparrisen är det ofta tysk eller holländsk sparris som säljs i matbutikerna. Tyskland är sparrislandet framför alla och där är påsken starkt förknippad med sparris, då äter alla tyskar vit sparris och priserna skjuter i höjden i hela Europa.

Vit eller grön

För tyskarna är det bara vit sparris som gäller, medan vi i Sverige gärna lagar både grön och vit. Den gröna kan med fördel kokas, råstekas eller grillas ganska kort tid så att den får behålla spänstigheten. Den vita sparrisen har ett beskt skal och bör därför skalas hela vägen till knoppen och sedan kokas i en lag med vatten, salt, socker, smör och citronjuice.

– Lägg i sparrisen och sjud tills den är mjuk men med lite spänst kvar. Tiden beror på hur grov tjocklek sparrisen har. Lättast är att ta upp en sparris och skära av en bit från stjälken längst ner och smaka, tipsar Ola.

Vilka tillbehör som passar bäst beror på vilken sparrissort du väljer.

– Vit sparris är godast med en smörsås exempelvis beurre blanc, hollandaise eller mousselinesås. Grön sparris funkar med fräschare enkla smaker som nötter, olivolja och örter tycker jag, säger Ola.

Svenskar älskar sparris

Svenskarnas stora intresse för sparris speglar sig i gästerna som besöker Sturehof. Under säsongen tillagar de mellan 100 och 120 kilo vit sparris respektive cirka 40 kilo grön sparris i veckan.

Här är Olas recept på sparris

  • Vit sparris med mousselinesås
Vit sparris med mousselinesås

 

Grön sparris – grillad med färskost

  Ett annat gott recept:

Grön sparris – med ägg och hollandaise
Publisert:

LÄS VIDARE

Visst kan alla grilla - här är bästa tipsen

ÄMNEN I ARTIKELN

Recept

Sparrisrecept

MER OM GODARE

Här är bästa recepten till grillen

Succé: Vårprimörer och närodlat!

Sommarvärme igen – då tänds grillen

Mästerkockens franska favoriter

Recept som hjälper dig att matsmarta

Bästa tipsen: Så grillar du grönt i sommar

Vegansk smörgåstårta

Kolakokta äpplen – prova själv!

30 min

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Sommarens 5 bästa vita viner

Så blir du en klimat-kreativ kock

Vegetarisk midsommarbuffé – här är höjdpunkterna

Alsace – en bortglömd region, trots bästsäljare

Sofia Henrikssons härliga sommarsallader

Köksmästaren Florencia: Vi slänger ingen mat

Laga mat med räddade grönsaker

Fixa en egen oktoberfest – med rätt öl och mat

Laga helgrön helgmat i år

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarmat: Bästa kokböckerna

”Drömmer om att få laga nobelmiddagen”

Äntligen kräftkalas!

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Grillmästarens bästa tips inför grillsäsongen

Burgarkungarna gör upp vid grillen

Kan bli framtidens mat – ”en riktig delikatess”