Havreotto med bakade tomater och citronslungad fänkål

3,6 (24 röster)

Inspirerad av Therese Elgquist favoriträtter – risotto – kommer här en krämig havreotto med bakade tomater, tryffel och citronslungad fänkål.

– Svenskt havreris är perfekt när vi vill ha både krämighet men fortfarande ett gott tugg i mitten, säger Therese Elgquist.

Havreotto med bakade tomater, tryffel och citronslungad fänkål

  • Ingredienser

  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 gul lök
  • 3 dl havreris
  • 5 dl vatten
  • 1 msk lantbuljongpulver
  • 1 dl vitt vin, eller matlagningsvin
  • 2 stora nävar färsk persilja
  • 1 liten näve torkad tryffel*, alternativt 1 tsk tryffelolja eller 1 liten färsk tryffel per tsk torkad tryffel
  • 0.5 msk olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen
  • Vit bönkräm

  • 1 förpackning kokta vita bönor, á 230 gram avrunnen vikt
  • 1 msk näringsjäst**
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1 nypa flingsalt
  • Bakade tomater

  • 400 g trädgårdstomater, gärna i olika färger
  • 1 tsk olivolja
  • flingsalt
  • Citronslungad fänkål

  • 1 fänkål
  • 1 ekologisk citron, zesten
  • 1 tsk ekologisk citronsaft
  • 2 tsk kallpressad rapsolja
  • flingsalt
  • Garnering

  • färsk persilja, finhackad

Gör så här

Therese Elgquist bjuder på växtbaserad ”risotto”.
Therese Elgquist bjuder på växtbaserad ”risotto”.

LÄS VIDARE