Häng med sommelieren och lär dig allt om viner

Aftonbladets nya vinexpert Sarah Lindstrand Mboge ger sina bästa tips och guidar om vin

Publisert:

Möt Aftonbladets nya vinprofil, sommelieren Sarah Lindstrand Mboge. Hon vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. 

– Vin är roligt, och inte alls så svårt som det ibland låter, säger hon.

Det kommer också bli vinskola och vintips varje vecka.

Det började på en middag 2016. Sarah och en kollega var på restaurang och beställde in en ganska tråkigt tillagd fiskrätt, röding med grönsaker, och ett glas ordinärt vitt vin. 

– Men tillsammans blev det fascinerande nog jättegott! Det väckte min nyfikenhet. Jag ville genast lära mig mer om vin, så ett halvår senare började jag plugga till sommelier. Och det är fantastiskt hur olika smaker både lyfter och balanserar varandra.  

Hon blev förälskad i vin och tycker att det är kul att det är många kvinnor som intresserar sig för vin. 

Gillar ”Mac Donalds-viner”.

– Vinvärlden har så länge upplevts som homogen och ganska stagnerad. Det är kul att det är så många som har börjat intressera sig för vad de dricker. Jag gillar "naturvinstrenden" som har funnits i ett par år men tycker naturvinsfrälsta kan vara lite kantiga när det kommer till vad som är ett naturvin. Det är såklart viktigt bra och viktigt att dricka och äta ekologiskt i största mån, men kanske inte jätteintressant hur mycket sulfiter vinet innehåller.  Ett gott vin är ett gott vin. För mig är det viktigt att vin känns tillgängligt och inte så pretentiöst, vilket trenden går mot nu.

Nej, snobbism är inget för Sarah, som under intervjun erkänner att hon har en förkärlek för vad hon kallar ”Mac Donalds-viner”.

Hemma gillar Sarah Lindstrand Mboge att ha någon flaska riesling, för det är gott till nästan all mat, och lite basic chardonnay. – Jag har en förkärlek för kraftiga vita viner, ekiga och smöriga, säger hon.

– Jag har alltid bubbel hemma, både i garderoben som fungerar som vinförråd och på kylning. Det är perfekt när man vill fira något, som en inlämnad tenta, att någon fyller år, eller att det är sol en onsdag. Sedan gillar jag att ha någon flaska riesling, för det är gott till nästan all mat, och lite basic chardonnay. Jag har en förkärlek för kraftiga vita viner, ekiga och smöriga. De får gärna vara lagrade på ekfat eller med ekchips, där producenten slänger ner ekchips i ståltankar för att på ett billigare sätt att få till smaken. Jag vet att det är ”Mac Donalds-viner”, men de tillfredsställer mig, skrattar hon. 
.

Ett sätt att snabblufta vin

… och sedan tipsar hon om hur man kan fuldekantera vin, när vardagsplanen inte går ihop sig, ”vilken den sällan gör för en tidsoptimist som mig”, eller man får oväntat besök. 

– Då häller jag vinet flera gånger mellan två karaffer, så att vinet snabbluftas. Man kan säga att jag attackluftar det, skrattar Sarah.

Men mat och dryck har varken varit ett givet intresse, ”vi åt typ pasta med quornfärs”, eller något okomplicerat. Sarah växte upp i Solna med sin mamma. Pappan, som är från Gambia, flyttade tillbaka till hemlandet när hon var i tonåren. 

– Jag har många syskon, men växte nästan upp som ensambarn eftersom min syster och bror flyttade när jag gick på förskolan. Hemma var min mamma vegetarian och jag blev vegetarian när jag var liten, när jag fick höra varifrån kött kommer, och höll i det tills jag fyllde 14. 

När Sarah var tonåring utvecklade hon en ätstörningsproblematik. Vid 20 kom hon i kontakt med rätt psykolog och kunde på så vis få de rätta verktygen att hantera sin relation till mat. 

– Jag hade svårt för känslor. Jag hade tryckt undan dem så länge att jag tyckte det var läskigt att både känna igen och släppa fram dem, istället kom de ut på olika destruktiva sätt. Jag gick på dialektisk beteendeterapi där lärde jag mig att känslor inte är farliga, och att det finns folk man kan prata med dem om, säger hon och ler:  

I dag är Sarahs förhållande till henne själv och mat mycket mer stabilt. 

Just vin kan förmedla känslor och minnen genom doft, och ibland är de lättare att identifiera än termer som ”en doft av körsbär” eller ”doft av mandelmassa.” Man kan också tänka att det känns som en solig sommardag eller en mörk och mysig höstkväll med vänner. 

Som ung hade Sarah en dröm om att göra hobbyn hästar till sitt jobb, ”men jag insåg hur dyrt och slitigt det är.” Istället fortsatte hon på det tidigt inslagna spåret café och restaurang. 

– Jag började jobba på min brorsas café när jag var 12, och jag har mest varit på café, restauranger och vinbarer men jag har också jobbat inom event och som säljare. Jag gillar det höga tempot som finns på restaurang, och att man jobbar i team mot samma mål. Det är också roligt att få ge människor fina upplevelser, en bra kväll.

-

Afrikansk och sydamerikansk mat

När hon var 23 åkte hon ett halvår till Gambia, för att testa att på att bo där. 

– Jag hade varit där på semester när jag var yngre men det är den längsta gången jag spenderat i Gambia. Jag pluggade distans från Sverige, vilket var perfekt eftersom jag kunde ligga vid stranden och plugga, så det blev som en lång semester. Gambia är ett väldigt vackert land med mycket stränder, god mat och kultur.

Men de afrikanska smakerna önskar hon mer av här hemma i Sverige. 

– Matkulturmässigt finns det mycket att hämta både i Gambia och i hela västafrika. Jag tycker att vi borde sluta fokusera så hårt på det asiatiska köket. Det är god mat, men det afrikanska och central- och sydamerikanska köket känns nästan oupptäckt i den svenska restaurangvärlden. Jag längtar tills jag kan äta Benachin på restaurang i Stockholm!

Mörk rosé är en av vårens vintrender, säger Sarah Lindstrand Mboge. ”Efter en lång vinter är så himla peppade på sommaren, så vi tjuvstartar med mörk rosé.”

Fick testa en barolo från 1964

Hon har varit i Portland, USA och lärt sig göra ”garage wine”, där man alltså producerar vin i garage, likt mikrobryggerier för öl. Och hon har gjort en sväng på krogen i London, som hon beskriver som en betydligt tuffare miljö. 

– Det är sämre lön och nästan ingen dricks, men vinmässigt var det fantastiskt! London har ett mycket bredare utbud, från lyx till budget. Där fick jag också testa mitt första gamla vin, en barolo från 1964. Det kändes nästan vördnadsfullt. 

Nu har hon bestämt sig för att läsa till beteendevetare - för att bli ännu ett snäpp bättre på det hon gör genom att förstå mer om människors bevekelsegrunder, agerande och känslor, och hur de påverkar även upplevelsen av mat och vin. På det privata planet är målet ett litet sommartorp nära vattnet, och i förlängningen en egen familj. 

  • Hur är det att hänga tillsammans med dig? 

– Förutom att man får dricka goda viner, så är jag ganska romantisk, jag tycker om att överraska min partner. Det måste inte vara dyrt, men minnesvärt. På den negativa sidan finns väl att jag kan glömma att vi har gjort upp planer. 

  • Och var befinner du dig om tio år? 

– Då har jag allt det där! Och bor förhoppningsvis utomlands.

Sarah Lindstrand Mboge 

Ålder: 31. 

Familj: Mamma, syskon i Sverige och Gambia och kaninen Bob

Bor: Stockholm.

Gör: Sommelier, pluggar till beteendevetare. Har jobbat på flera restauranger och vinbarer i Sverige och utomlands. Svartengrens, Tyge & Sessils vinbar, Sager + Wilde och vinhandlaren Fine & Rare i London. Praktik på Bow & Arrow i Portland. Förutom studierna jobbar hon på restaurang Garba i Stockholm.

Aktuell: Vinprofil i Aftonbladets nya vinskola.

Häng med sommelieren och lär dig allt om viner

Lär dig allt om vin med Godares vinskola

Vill du lära dig ännu mer om vin? Missa inte Godares Vinskola, där Sarah guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt på vinhyllan.

  1. Druvorna att ha koll på hösten 2021. Under hösten vill vi ha värmande, röda viner som passar gott till mustiga grytor och mysiga hemmakvällar. Här går Sarah igenom några guldkorn bland höstviner.
  2. Så smakar man vin på rätt sätt. Hur smakar ett defekt vin? Hur mörkt ska ett gammalt vin vara? Här visar vi hur man enkelt smakar av vin för bästa upplevelsen.
  3. Dekantera och lufta vin – så gör du. Vin som luftas och dekanteras blir både mjukare, får mer doft – och bättre smak.
  4. Så öppnar du en flaska bubbel. Brukar du bara poppa flaskan? Gör inte det! Då försvinner bubblorna för snabbt. Här visar Sarah Sarah Lindstrand Mboge hur du istället ska göra.
  5. Hur mycket vin ska man hälla i glaset? En skvätt, hälften av glaset – eller generöst hela vägen upp? Beroende på hur mycket vin du häller i glaset, och vilket typ av glas du dricker ur så påverkas smaken och doften.
  6. Smakar vin med kork bättre än vin med skruvkork? Skruvkork, naturkork, kapsyl, glaskork eller diamkork. I det här avsnittet förklarar Sarah varför har olika viner olika typer av förslutningar?
  7. Allt du behöver veta om naturvin. Det trendiga naturvinet syns flitigt i Instagramflöden och vid middagsbjudningar. Men hur smakar vinet? Är det fritt från sulfiter? Och är det sant att man blir mindre bakfull på naturvin?
  8. Så väljer du rätt vin på restaurang. Vilket vin passar bäst till maten? Här berättar vi hur du ska göra för att få gott vin på restaurangen.
  9. Så läser du av vinetiketten. För att bli en skicklig vinkännare kan det vara bra att enkelt kunna läsa av vinetiketten. Vad betyder crianza? Vilket år plockades druvorna?
  10. Så mycket socker är det i champagne. I det här avsnittet av Vinskolan går Sarah igenom hur mycket socker det finns i olika sorters champagne.
  11. Så väljer du rätt glas till rätt vin. Stora glas till rödvin. Mindre kupor till vita varianter. Så långt är de flesta med. Men det finns otroligt mycket mer att lära sig om vinglas än så.
  12. Så kyler du flaskan snabbt. Många är vi som har stått med en flaska vin som vi vill servera kall NU. Nästa gång det händer kan du ta till något av de här knepen.
  13. Så öppnar du vinflaskan bäst. Vilken vinöppnare är bäst? I det här avsnittet visar Sarah hur man enklast öppnar vinflaskan – med eller utan öppnare.