Så fixar du äkta BBQ

Uppdaterad 2019-09-04 | Publicerad 2007-06-08

Att grilla på amerikanskt vis tar hela dagen - men det är det värt

It-teknikern Dan Cannon köpte sin första barbecuegrill för tio år sedan och blev fast.

Nu är han en av de bästa BBQ-mästarna i Kalifornien och tävlar flera gånger om året.

Aftonbladet följde med på en av tävlingarna.

Dan Cannons recept för att bli en bra BBQ-kock är enkelt: träning. Själv grillar han åtminstone en gång i veckan.

Grilldoften ligger tät över Griffith Park i Los Angeles. Köerna börjar redan ute på motorvägen och fortsätter ända fram till matstånden.

BBQ-tävling är folkfest. Varje gång kommer tusentals besökare för att följa slaget om revbensspjällen, kycklingen och bogsteken.

– De allra bästa BBQ-mästarna kan tjäna 250 000 dollar om året i prispengar, säger Dan Cannon.

BBQ och grillning är två olika världar. Om grillning är vin, späda sparrisstjälkar och en medium rare biff, är BBQ kall öl, countrymusik och rejäla köttstycken. Men det är också helt skilda tillagningssätt för olika typer av kött. Mindre köttbitar grillas på samma sätt i USA som i Sverige, snabbt och över het glöd. Vid en BBQ, där köttet steks långsamt och vid låg temperatur, används större stekar – ofta bitar som annars kan vara svåra att få möra. Röken, smaksatt med hickory eller pekan, ger köttet dess karaktäristiska smak.

– Alla tror att BBQ:are är purister, men det finns inget rätt och fel. Hemligheten är rutin, säger Dan.

Rund och rökig

Rutinen kommer väl till pass på tävlingen. På ett par timmar ska han och kollegan Rick Streiff lämna in fyra BBQ-rätter och en dessert. Efter tio timmar i BBQ:n är bogstekarna nästan svarta på utsidan och så möra att Dan kan dela köttet med händerna. Alla i teamet sniffar, tar en bit, doppar i BBQ-sås och provsmakar. Den är rund och rökig i smaken.

– Mmm. Den här är riktigt bra! Den kan vara en vinnare, säger Dan förtjust när han till slut bestämt sig.

”Nu börjar festen”

Domarna sätter betyg på varje rätt utifrån hur köttet ser ut, smakar och hur mört det är.

Ett par timmar senare har de sex domarna enats: av 32 tävlande får Dans bogstek en silverplacering. Dan åker hem med en tjusig skärbräda och 500 dollar i prispengar.

– Jag är väldigt nöjd! Nu börjar festen.

Recepten till grillmiddag på amerikanskt vis

Grilla så här:

"Low and slow"

Följ ämnen i artikeln