Klimatsmarta middagar

Uppdaterad 2017-04-03 | Publicerad 2007-11-16

5 rätter som gör gott för både magen och klimatet

Visst går det att äta riktigt gott och samtidigt tänka på klimat och miljö.

Testa någon av våra klimatsmarta middagar!

Matjournalisten och kokboksförfattaren Kristina Eriksson har tagit fram fem härliga middagar speciellt med tanke på att ta hänsyn till klimatet.

Hon har valt varor som produceras i Sverige eller i vår närhet, och undvikit till exempel nötkött, som bidrar till stora utsläpp av växthusgaser. Rotfrukter däremot odlas hos oss i norr, och är ett bra val under hösten och vintern.

Laga och njut av ägköttsgrytan, renskavswoken eller någon av de andra!

Recept: Kristina Eriksson

Foto: Kristin Lidell

Älgköttgryta med mycket rotfrukter

En härlig älgköttgryta med mycket smak av rotfrukter.

4 portioner

500 g grytbitar av älg

margarin att steka i

salt och peppar

1,5 msk viltfond

5 dl vatten

5 enbär

3 lagerblad

1 gul lök

100 g rotselleri

2 palsternackor

1 morot

100 g persiljerot

1 msk maizenamjöl + 2 msk vatten

Gör så här:

1. Bryn grytbitarna i margarin i en stekgryta. Salta och peppra. Om du inte har någon stekgryta – stek i en stekpanna och lägg över köttet i en stor kastrull eller gryta.

2. Tillsätt viltfond, vatten, enbär och lagerblad. Låt grytan koka i 2 timmar.

3. Skala och skär löken i klyftor. Fräs löken i margarin i stekpannan.

4. Skala och skär rotselleri, palsternacka, morot och persiljerot i jämnstora bitar. Tillsätt lök och alla rotfrukter till grytan när det återstår 30 minuter av koktiden.

5. Red sedan av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt grytan koka i ytterligare 5 minuter.

6. Servera älgköttgrytan med kokt potatis.

Gråsej under pepparrotstäcke

Rikligt med stekt gul lök, majonnäs och riven färsk pepparrot lyfter sejen till oanade höjder.

4 portioner

2 stora gula lökar

400 g tinad gråsej

salt och peppar

1,5 dl majonnäs, gärna svensk (tex av märket Kavli)

2 msk riven färsk pepparrot

2 msk svensk senap

1 dl matlagningsgrädde

salt och svartpeppar

2-3 msk ströbröd

potatismos eller kokt potatis

Gör så här:

1. Skala och skär löken i ringar och bryn dem sakta i margarin. Löken ska bli glansig och få lite färg. Salta. Lägg löken i en ugnsfast form.

2. Skär fiskblocket i 1,5 cm breda bitar och lägg fisken ovanpå löken.

3. Blanda majonnäs, pepparrot, senap och matlagningsgrädde i en skål. Smaka av med salt och peppar.

4. Bred blandningen ovanpå fisken. Strö på ströbröd.

5. Stek i 225 grader i ca 15-20 minuter.

6. Servera med potatismos eller kokt potatis samt sallad.

Matvete och rotfruktsgryta med mycket dill och persilja

Den som inte ätit matvete måste prova. Här smaksätter jag matvete med smakrika rotfrukter, mycket dill och persilja samt närproducerad ost.

4 portioner

2 dl matvete

1 gul lök

margarin

2 palsternackor

100 g rotselleri

4 potatisar

2 stora morötter

1 grönsaksbuljongtärning

4 dl vatten

4 msk finhackad dill

1 dl finhackad persilja

1 dl riven närproducerad ost

Gör så här:

1. Koka matvetet enligt förpackningen.

2. Hacka löken och fräs den i lite margarin i en gryta.

3. Skala och skär palsternacka, rotselleri, potatis och morötter i tärningar.

4. Tillsätt rotfrukter, buljongtärning och vatten till grytan. Koka rotfrukterna tills de är mjuka, det tar ca 15 minuter.

5. Rör ner det kokta matvetet. Smaksätt med dill och persilja.

6. Strö på lite riven ost vid serveringen.

Renskavswok kryddad med färsk koriander

Visst kan man göra wokmat på renskav, äpple och senap! Pröva, det är jättegott.

4 portioner

1 pkt fryst renskav

margarin att steka i

salt och peppar

300 g vitkål

1 gul lök

2 små äpplen tex Ingrid Marie

3 msk svensk senap

3 msk honung

0,5 dl lingon (finns i frysdisken)

1 kruka färsk koriander, gärna Kravmärkt

pasta, gärna så svensk som möjligt (Kungsörnens är gjord på svenskt vanligt vetemjöl samt italienskt durummjöl)

Gör så här:

1. Stek renskavet i en stekpanna (köttet ska inte vara tinat). Salta och peppra. Lägg köttet åt sidan.

2. Skär vitkålen i strimlor. Hacka löken och skär äpplena i skivor. Stek vitkål, lök och äpple i stekpannan.

3. Tillsätt renskav, senap och honung och låt allt bli varmt. Smaka av med salt.

4. Avsluta med att strö på lingon och finhackad koriander.

5. Servera med kokt pasta.

Gös med ädelostgratinerade rödbetor

Ädelost och rödbetor är verkligen supergott tillsammans.

4 portioner

500 g färsk gös

vetemjöl att panera i + salt

margarin eller smör att steka i

Ädelostgratinerade rödbetor:

1 kg rödbetor

margarin eller svensk rapsolja att ringla över

salt

2 tsk rosmarin

ca 2 msk ljus sirap

140 g ädelost tex Kvibille

Gör så här:

1. Börja med rödbetorna. Tvätta rödbetorna och skär dem i ganska tjocka skivor. Bred ut rödbetsskivorna i en smord långpanna. Ringla över margarin eller rapsolja (eller lägg på klickar) och salta.

2. Baka rödbetorna i 225 grader i ca 40 minuter. När rödbetorna är färdiga - strö på rosmarin och ringla över lite sirap. Avsluta med att smula över ädelost.

3. Vänd gösfiléerna i lättsaltat vetemjöl. Stek fisken i margarin.

4. Ät nystekt gösfilé med rödbetor och ett gott bröd.

Följ ämnen i artikeln