Vinnare i mack-SM 2019 – Kål me morot

Publicerad:
Victor Lind från Älmhult vann Mack-SM 2019
Foto: Sthlm Food & Wine
Victor Lind från Älmhult vann Mack-SM 2019

Mat & Dryck

Sveriges godaste macka 2019 är korad på Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan i Älvsjö. Den extravaganta veganska smörgåsen Kål me Morot kammade hem vinsten.
– Jag vill bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, säger vinnaren Viktor Lind.

Under fredagens intensiva final i Mack-SM på Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan segrade Viktor Lind från Älmhult. Med fokus på smak och textur bjöd han både juryn och publiken på en extravagant vegansk lunchmacka.

Juryns motivering lyder: 
"Beskt, syrligt, salt och sött i kombination med olika konsistenser låter som kaos i munnen men kan bevisligen också bli en finstämd smakexplosion. Det märks att vinnaren har varit väldigt noggrann och ägnat mycket tid både på att utveckla nya nyanser i smakerna och att skapa en ståtlig macka som utstrålar självförtroende."

Viktor är utbildad kock och deltar i Mack-SM för andra gången. Inspirationen hämtade han från den rådande hösten vilket märktes tydligt i användandet av portabellosvamp, grönkål och morot. Målsättningen var att skapa en vegansk smakexplosion med en en bra balans mellan sött, salt, syrligt samt det feta, vilket han lyckades med genom att addera syltad citron och svartvinbärspulver samt toppa med puffade bondbönor. 

–Det här känns såklart jättekul! Det betyder mycket att få ett kvitto på att det jag gör till vardags håller hög klass. Min ambition är att vara med och bidra till ett ökat intresse för mackan som måltid, en macka kan vara så mycket mer än vad det brukar vara. Nu ska jag fira med fest, alla finalister ska äta gemensam middag och sen får vi se vart kvällen tar oss, säger Viktor Lind, vinnare av Mack-SM 2019.

Publicerad:

LÄS VIDARE