Så tar du hand om trädgårdens frukter och bär

Uppdaterad 2022-09-01 | Publicerad 2021-09-09

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Hemmagjord äppelmust.

Blev det mer äpplen, päron och plommon än vad du orkar äta?
Gör must, mos och juice i stället – här är bästa tipsen på allt du behöver!

Om du fått mer frukt än vad du behöver kan du förstås skänka bort till vänner eller genom att sätta ut en låda på gatan. Eller så behåller du frukten själv och gör något gott av det! Att göra äpplemos eller koka sylt och saft är ett bra sätt att ta tillvara på och njuta av trädgårdens skafferi länge.

På många håll i landet finns det musterier där man kan lämna in sina äpplen för att senare kvittera ut en färdig must. Men det går förstås att göra must eller cider själv där hemma med hjälp av rätt prylar – vi listar allt du behöver (och lite till!) här nedan.

Råsaftcentrifug

Ett enkelt sätt att ta tillvara på skörden är med en råsaftcentrifug som snabbt gör en nyttig frukt- och grönsaksjuice. Läs mer och köp hos Ellos för endast 499 kr!

Skörda, Lagra, Laga

"Skörda, Lagra, Laga" är både en trädgårdsbok med erfarna råd från mästerodlarduon Farbror Grön och en kokbok med deras bästa recept. Läs mer och köp nedan!

Fruktkross

Om du har mycket äpplen kan en fruktkross och fruktpress vara en bra investering för att göra din egen must. Fruktkrossen går att använda till alla frukter, men stenfrukter som plommon måste vara urkärnade innan de krossas i maskinen. Läs mer och köp här!

Fruktpress

Den krossade frukten passerar du sedan till must med fruktpressen. den funkar till äpple, päron och andra frukter och grönsaker som rödbetor, rabarber och alla sorters bär. Läs mer och köp här!

Ciderrevolutionen!

Bokomslag för boken Ciderrevolutionen
Boken Ciderrevolutionen lär dig allt om cidertillverkning.

Om du är sugen på att göra cider eller trendig pet-nat hemma är denna boken perfekt läsning. Med enkel utrustning och ett öppet sinne kan vem som helst tillverka god och spännande cider jäst från våra äpplen, päron, plommon och bär.

Startkit för cidertillverkning

Startkit för att brygga cider hemma

Startkit för cidertillverkning som innehåller allt du behöver för att göra cider på frukt och bär från trädgården.

Publisert:

LÄS VIDARE

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET