Pad thai med tempeh

Av: Aftonbladet

Publicerad:
Pad thai med tempeh
Foto: Juri Vinterfall
Pad thai med tempeh

Pad thai är en thailändsk klassiker, oemotståndligt god. Jag har testat många olika recept och det här har blivit min favorit. Det bjuder på flera olika texturer med både Bärta, tofu, krispiga grönsaker och krämigt jordnötssmör som balanseras upp av tamarindens fruktiga syra. Fort går det också så det är bara att plocka fram woken och sätta igång, uppmanar Pia Qvarnström, grundare av Bärta.

Pad thai med tempeh

Antal: 4 portioner Tid: 30 minuter

Glutenfritt

Ingredienser:

  • 360 g Bärta Bitar Chili & Lime, delade i mindre bitar

  • 200 g breda risnudlar

  • 3 msk neutral olja

  • 1 msk rostad sesamolja

  • 2 klyftor hackad vitlök

  • 250 g mediumfast tofu, smulad

  • 1 nypa svart salt, Kala namak (kan uteslutas)

  • 2 dl böngroddar (groddade mungbönor)

  • 1 röd paprika, strimlad

  • 1 morot, strimlad

  • 2 dl rostade och saltade jordnötter, grovhackade

Sås:

  • 4 msk tamari eller annan sojasås

  • 3 msk kokossocker

  • 1 msk sriracha

  • 2 msk jordnötssmör

  • 2 msk tamarind

Att toppa med:

  • salladslök

  • röd chili

  • lime

  • koriander

  • jordnötter

Gör så här:

  1. Tina Bärta Chili & Lime, dela i mindre bitar och stek på mediumvärme i en wokpanna. Bitarna ska få en härligt gyllenbrun yta. Lägg sen bitarna åt sidan.

  2. Koka risnudlarna enligt instruktion på paketet, skölj med kallt vatten.

  3. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Kör dem gärna i en stavmixer så att såsen blir slät.

  4. Fräs vitlöken i oljan på hög värme och smula ner tofun. Strö över det svarta saltet.

  5. Strimla paprika och morot. Grovhacka jordnötterna.

  6. När tofun fått lite färg häller du i groddar, paprika, morot och jordnötter. Spara lite jordnötter till uppläggningen. Fräs en minut på hög värme under omrörning.

  7. Tillsätt nudlar och sås och woka i ytterligare en minut. Rör i de stekta Bärta-bitarna.

  8. Servera med salladslök, chili, lime, jordnötter och koriander.

LÄS VIDARE

Publicerad: