Jubel efter första finaldagen – fick till rätten i sista sekunden

Årets kock – de gick vidare till slutomgången

Av: Jon Hansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Klara för dag två i Årets kock-finalen: Martin Moses, Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern.
Foto: PONTUS ORRE
Klara för dag två i Årets kock-finalen: Martin Moses, Ola Wallin, Alexander Sjögren och Daniel Müllern.

Så var de bara fyra.
Efter första dagens tävlingar i Årets kock-finalen slogs halva startfältet ut och kvar är två göteborgare och två skåningar som gör upp om titeln i dag.
Och mest av alla jublade Daniel Müllern från Ystad.

Daniel Müllern har viss anledning. Det är tionde gången 45-åringen ställer upp i tävlingen och två gånger har han gått till final men utan att nå ända fram. Så nu är det väl liksom dags.

Tidigt under dagen höll också på att gå fullständigt åt fanders. En av tävlingsuppgifterna i går var att laga två olika rätter med ingredienser från en hemlig råvarukorg. De tävlande hade alltså inte kunnat fila på recept eller öva i förväg. Huvudnumren var havskräftor och karljohanssvamp som skulle finnas med i båda rätterna och en av dem skulle dessutom innehålla en buljong.

– Plötsligt hörde jag droppet från min havskräftsbuljong mot köksgolvet när jag bar över den till ugnen. Vacpåsen hade släppt – det har jag aldrig varit med om förut – och nu höll allt på att rinna ut. Men det var bara att bita ihop och ta det som fanns kvar, säger han.

Uppenbarligen räckte det för hans båda rätter gick hem hos juryn, precis som den rätt han kunnat träna på – en korv på anka serverad med bland annat majskräm, sockerbetsblommor och stekt ankbröst.

– Det var skånska smaker, ganska mycket mig på tallriken.

Även de andra tre som gick vidare hade sina problem.

Ola Wallin fick ingen ordning på lammfjälstren när han skulle stoppa sina korvar.

– De gick sönder hela tiden. Det var rena lotteriet. Jag fick bara ut 28 korvar i stället för 30 som det skulle vara.

Alexander Sjögren gjorde en fantastiskt vackert upplagd korvrätt, men drog över tiden och fick poängavdrag. Sedan sprang han ut till jurybordet med en kastrull och skedade upp sås till de tolv domarna. Det har tidigare varit tillåtet med är inte längre okej. Så där rök ytterligare tio poäng.

– Jag hade jättesvårt att bestämma mig för vad jag skulle hitta på med havskräftorna och sedan kom jag liksom aldrig i fatt mig själv, säger fjärde finalisten Martin Moses.

Han höll också på att få tidsavdrag, men lyckades få rätterna prydligt upplagda i sista sekunden.

Under dagens finalpass ska kvartetten bland annat laga en potatisrätt. 

  • Svårare eller lättare än de här uppgifterna?

– Roligare i alla fall. Jag gillar potatis. Vi har mycket av det nere i Skåne. Jag kommer att använda amandine och mandelpotatis, säger Daniel Müllern.

  • Är inte det en mer nordlig variant?

– Vi har börjat odla den hos oss nu. En fin sort. Och så ska det ju vara vaktel till potatisrätten. Det har jag inte lagat så ofta förr men nu har jag tränat mycket på den fågeln.

  • Du har visst tränat dig själv också, gått ner åtta kilo sedan semifinalen i juni?

– Ja, jag har skaffat en PT som drillat mig i både kost och träning – och jag kommer att fortsätta. Så även om jag inte vinner så har jag i alla fall fått ut något riktigt bra av den här tävlingen.

Foto: PONTUS ORRE
Jonas Lagerström i full färd med lammkorv.
Foto: PONTUS ORRE
Louise Johansson och de andra finalisterna fick i uppdrag att laga två rätter med havskräfta, karljohan och grönsaker.
Foto: PONTUS ORRE
Ola Wallin blev första dagens vinnare.
Foto: PONTUS ORRE
Martin Moses höll på att få poängavdrag. Jag hade jättesvårt att bestämma mig för vad jag skulle hitta på med havskräftorna.
Daniel Müllern gjorde korv på anka serverad med bland annat majskräm, sockerbetsblommor och stekt ankbröst.
Foto: PONTUS ORRE
Juryn synar och sätter betyg.

De fyra gör upp om Årets kock

  • Ola Wallin, SK Mat och Människor i Göteborg: 355 poäng. 

  • Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur i Malmö: 337,5 poäng.

  • Daniel Müllern, Unilever food solutions, Ystad: 335 poäng.

  • Martin Moses, SK Mat & Människor i Göteborg: 327,5 poäng.

  • Finalisterna tar med sig sina poäng till andra finalomgången.

Årets kock-finalen – dag för dag

  • Redan i onsdags började tävlandet för de ursprungligen åtta finalisterna.  De skulle sätta rätt namn på tio olika baljväxter, tio olika svampar och tio olika fiskar och skaldjur. De skulle också pricka in tio olika smaksättningar – exempelvis timjan eller rosmarin – i tio koppar med kycklingbuljong. Maxpoäng. 40.

  • I går morse fick de se innehållet i den hemliga råvarukorgen. Sedan skulle de tänka ut och laga två rätter med havskräfta och karljohan samt fritt val i en stor bukett grönsaker. Maxpoäng 160.

  • Samtidigt lagade de en egenkomponerad korvrätt som de kunna träna på sedan i juni. Maxpoäng 160.

  • Dessutom bedömde en metodjury hur de arbetade under dagen. Maxpoäng 40.

  • Total maxpoäng: 400.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN