Spara pengar på butiker som vill minska matsvinnet

Publisert:
Kim Fredriksson jobbar i matbutiken ”Paradiset” i Stockholm. Här lagar man delikatesser av mat som nästan gått ut.

Krokiga morötter, frukt med fläckar och kyckling med nära utgångsdatum. Allt går att fynda till en bråkdel av priset när butikerna säljer ut för att minska matsvinnet.

De stora matvarujättarna har börjat ta hållbarhetsmålen och svinnfrågan på allvar. Hemköp säljer fläckig frukt för 10 kronor kilot i två av sina butiker och 100 ton morötter räddades under sommaren från att ratas på grund av sin form.

De flesta butiker har en ”nära bäst-före-mat-hylla” där konsumenter kan fynda mejeriprodukter eller kött till lågt priser. Mat som blir över skänks till välgörenhet och en del råvaror förädlas i butiken och säljs i en annan form.

Mjölk för en krona och kött för halva priset

– Besöker man sin lokala ICA-butik kommer man med säkerhet se insatser för att minska svinnet, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen. 

Coop jobbar med kampanjer och kända kockar som utbildar konsumenter att lukta och smaka på maten.

På Bergendahls (City Gross) använder man sig av det digitala verktyget Whywaste för att hålla bättre kontroll på varor som är nära utgångsdatum och kan säljas till lägre pris.

”Nära bäst-före-mat-hyllorna” gynnar både konsumenter och butiker eftersom varorna förmodligen annars hade slängts.

För konsumenten kan det bli tal om rejäla fynd så som mjölk för bara någon krona, eller en köttbit för halva priset eller dyra ostar slumpas bort. Frukt, bröd och mejeri anses vara de största svinnbovarna för många butiker.

MATSVINN ÄR EN BRA AFFÄR. – Man får tillbaka 14 gånger för varje krona man investerar för att stoppa matsvinnet, säger Karin Lindow, Jordbruksverket.

Får tillbaka 14 gånger för varje krona

”Vi slänger frukt och grönt i onödan”, det är namnet på den rapport som Jordbruksverket tog fram under 2014 i samarbete med Livsmedelsverket och Naturvårdsverket. 

– Den kom fram till att många krav som handeln och konsumenterna har på produkten är kosmetiska. Sen är frågan vad som är konsumenternas ansvar som köpare eller butikernas som erbjuder vad som kan köpas. Det är svårt att säga vad som är hönan eller ägget, säger Karin Lindow, Jordbruksverkets samordnare kring arbetet med matsvinn.

Enligt henne säljer butikerna i stort sett bara klass I-produkter och väldigt sällan klass II. 

– Men jag vet att handeln är mycket aktiv för att minska svinnet. Ansvaret måste vara gemensamt och det är väldigt viktigt att man tar ett gemensamt grepp.

Enligt Karin Lindow tjänar alla på att minska matsvinnet. 

– Man får i snitt tillbaka 14 gånger i insats för varje krona som man lägger på att minska svinnet visar en stor undersökning (Champions, 2017). 99 procent av företagen tjänar på att minska svinnet, säger hon.

Rädda frukten! Matbutiken Paradiset vill liksom matvarujättarna Ica, Willys, Coop, City Gross, Hemköp minska på matsvinnet. Det sparar konsumenterna pengar på.

”Finns något på svarta listan åker skiten ut”

Juni 2015 öppnade Paradiset i Stockholm och i dag finns det tre butiker. Kedjan inriktar sig på hållbar mat utan onödiga tillsatser.

Grundaren Johannes Cullberg berättar att själva uppvaknandet kom efter att han fått sitt första barn.

– Det var en kombination av folkhälsa och att jag blev så provocerad av att det var så svårt att hitta riktig mat utan konstiga tillsatser. Sedan var det matsvinnsdelen och det tredje var planethälsoperspektivet.

– När jag fick mitt andra barn började jag se att det här är på väg åt fel håll. 

På Paradiset säljs bara naturbeteskött eftersom det har en klimatpositiv effekt i Sverige och bidrar till den biologiska mångfalden. Butiken var också den första att bojkotta Brasilien på grund av skövlingarna av regnskogen.

  • Ni säger att ”Paradiset är Sveriges Mest Hållbara Matvarukedja. Hos oss kan du handla med gott samvete eftersom allt vi säljer är noga utvalt med din och planetens hälsa i fokus”. Är det inte svårt att leva upp till det?

– Det är klart att vi gör misstag ibland, men då är vi snabba med att ordna upp det. Vi gör det här med utgångspunkten att vi tar 100 procent ansvar. Upptäcker vi någon ingrediens i något som är på vår svarta lista så åker skiten ut. Vi har till och med hittepengar. Om någon hittar något sådant så får man 1000 spänn att handla för.

Butiken försöker inte bara vara bäst på att ha hållbara och naturliga varor, de gör också allt för att minska svinnet.

– Vi har ett tillagningskök i vår butik i Sickla där vi tar hand om allt som vi kan göra någonting med. Till exempel en skrumpen paprika som kanske inte ser så god ut, men som smakar bra. Sen säljer vid det i våra delis.

Få vill redovisa hur stort svinnet är

Även de stora matvarujättarna säger sig jobba hårt för att minska svinnet, samtidigt som de inte alltid vill redovisa hur stort det faktiska matsvinnet är.

Willys hävdar att de inte längre redovisar matsvinnet, inte heller Hemköp som tillhör samma koncern – Axfood. Coop redovisar att bröd, grönsaker och mejeri är de största kategorierna inom svinn.

Ica säger sig ha ett matsvinn på 16,5 kilo per ton sålda livsmedel.

En Willysbutik säljer matvaror med kort bästföredatum för halva priset.
  • Hur ser ni på matsvinn?

– Vi vill gärna visa kunderna hur de kan minska sitt svinn, hur enkelt det är, det är bra för miljön – och gör dessutom att de sparar pengar, skriver Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen i ett mejl.

Enligt henne finns ett väldigt stort intresse hos kunder, personal och leverantörer att minska svinnet. 

– Vårt ansvar är inte bara att se till att det finns god och nyttig mat på svenska folkets köksbord, vi vill också ta vårt ansvar och inspirera kunderna att inte kasta mat i papperskorgen, fortsätter hon.

Elin Jarl på Hemköp berättar att man i ett 20-tal av deras butiker kan använda sig av Karma-appen för att bland annat köpa färdigrätter till nedsatt pris. Dessutom är ett 15-tal butiker i landet anslutna till donationssamarbeten, bland annat Stadsmissionen och lokala aktörer som vill rädda mat och ge till behövande.

  • Vad har ni för ansvar för att minska matsvinn?

– Det största svinnet sker i hemmen, men vi som matbutik kan göra mycket för att minska där vi kan påverka. Vi vill även lyfta frågan kring matsvinn för att öka kunskapen och därmed svinnet, skriver Elin Jarl i ett mejl.

På Coop, berättar Åsa Sandberg att man jobbar systematiskt med prissänkningar och att man ingår i olika samarbeten för att minska svinn.

Tim Vikman på Bergendahls Food säger sig ha minskat det totala matsvinnet med 16 procent samt köttsvinnet med 63 procent tack vare en ny förpackningsmetod, de redovisar dock inte svinnet i siffror.

Johannes Cullberg, grundare av Paradiset.

”Fula grönsaker smakar oftast riktigt bra”

Här är handfasta råd från Johannes Cullberg, Paradiset:

Till konsumenten inför, under och efter handling:

  • Lukta och smaka mer istället för att kolla på bäst före-datum.
  • Handla inte när du är hungrig och planera din handling veckovis i förväg.
  • Ta lite mindre portioner så slipper du slänga och maten räcker längre.
  • ”Fula grönsaker” smakar oftast riktigt bra. Testa!
  • Använd rester och gör exempelvis bondomelett eller pyttipanna eller liknande.
  • Välj lokalodlad mat i säsong.
  • För de som äter kött: låt köttet få en biroll på tallriken istället för huvudrollen.
  • Välj svenskt.

Till butikerna:

  • Värna om klimatet.
  • Sälj endast ekologiskt naturbeteskött (som ju faktiskt är klimatpositivt!)
  • Tipsa om bra vegetariska recept i kundtidningar och i butikerna
  • Sälj mer lokala produkter i stället för billig import

Fakta om matsvinn

  • 1,3 miljoner ton matavfalls slängs i soporna varje år. Av den är stor del fullt ätbar mat.
  • Av dessa slänger hushållen 938 000 ton vilket motsvarar cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag.
  • Hushållen häller också ut 224 000 ton mat och dryck via avloppet under ett år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person.
  • Den totala livsmedelshanteringen står för cirka 50 procent av vår totala övergödning och 20-25 procent av vår totala klimatpåverkan
  • Livsmedelsproduktionen ger upphov till spridning av gifter, som bekämpningsmedel och är dessutom en av de mest vattenkrävande sektorerna.
  • Beroende på produkt varierar svinnet mellan 10 och 50 procent i hela kedjan
  • I butiker består svinnet ofta på passerat bäst-före-datum.

Källa: Naturvårdsverket

Spara pengar på butiker som vill minska matsvinnet
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?