Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Av: 

Aftonbladet

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre .
Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre .

Middagstips

”Köttfärslimpa är given husmanskost. Den jag åt som barn var sparsamt kryddad som jag minns det. Här smaksätter jag med både viltkryddor, chèvre, russin och hasselnötter. Det är roligt att blanda smaker från olika länder”, tycker Kristina Eriksson.

Recept från boken ”Husmanskost” av Kristina Eriksson (Semic).

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Antal: 4 portioner

Ingredienser:

  • 1 skiva formbröd
  • 1 dl mjölk
  • ½ gul lök
  • 5 enbär
  • 500 g blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mald koriander
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • ½ msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 tsk salt
  • 75 g bredbar chèvre
  • ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • ½ dl ljusa russin

Rostad potatis och rödbetor:

  • 400 g lite mindre rödbetor
  • 8 potatisar
  • Olivolja att ringla över
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk finhackad timjan
  • ½ msk finhackad rosmarin
  • salt

Gör så här:

  1. Börja med potatisen och rödbe - torna. Tvätta rödbetorna (de ska inte skalas) och koka dem i lättsaltat vatten, det tar cirka 1 timma. Häll av vattnet och ställ rödbetorna åt sidan. Skala potatisen och koka den tills den är mjuk, det tar cirka 25 minuter.
  2. Smula brödskivan i en bunke. Tillsätt mjölken och låt det dra i 10 minuter.
  3. Hacka löken fint. Stöt enbären i en mortel. Tillsätt lök, enbär, blandfärs, ägg, paprikapulver, koriander, timjan, rosmarin och salt till bunken och blanda ihop till en slät smet.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång form. Bred ut smeten i formen och gör en djup skåra längs med hela limpan. Lägg i klickar med chèvre, hasselnötter och russin, täck skåran med köttfärssmet.
  5. Stek köttfärslimpan i mitten av ugnen i 200 grader i 25–30 minuter. Sätt formen högre upp i ugnen mot slutet så att köttfärslimpan får fin färg.
  6. Dela potatisen och rödbetorna i stora bitar och lägg dem i en stor smord ugnsform och ringla över lite olivolja. Gratinera i 250 grader tills de får fin färg, det tar 10–15 minuter.
  7. Blanda rödvinsvinäger, olivolja, timjan, rosmarin och salt i en skål. Häll blandningen över de varma rotfrukterna. Garnera med rosmarin och timjan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Husmanskost

Recept

Vardagsmat recept

MER OM GODARE

Raggmunkar med pepparrotsröra och rökt lax

Ugnspannkaka med grönkål och ädelost

Härliga sommarsmaker

17 munsbitar som matchar nubben

Vilt i frysen? Så lagar du perfekt stek och hittar bästa vinet

Nudelsallad med krispig kyckling

35 min

Ostkaka med kardemumma och körsbärssylt

”När jag lagar mat är jag väldigt snäll mot mig själv”

Rårakor med sötpotatis och halloumi

10 min

Omelettmuffins på rester

Thaimarinerad lax i tortillabröd

Raviloi all’uovo – Lotta Lundgrens recept

1 h 30 min

Laxburgare – magiskt god lax

30 min

Spenat och valnötsrisoni med kyckling

45 min

Kräftsoppa – len, kryddig och krämig

30 min

Citrusdoftande sås till laxen

20 min

Fylld kalvschnitzel med gorgonzola

45 min

Citronköttbullar i tomatsås

45 min

Kryddig halloumikebab med vitlökssås

15 min

Ugnsstekt falukorv med potatismos

35 min

Pasta med paprika och mortadella

1 h

Sjömansbiff med två typer av öl

1 h 30 min

Potatisbullar med broccoli och fetaostsås

30 min

Ostfylld fläskrullad med stekta äpplen

45 min