Bäst före – så länge håller äggen

Publisert:

Hur länge håller äggen? Gissa!
I programserien ”Bäst före” berättar hållbarhetsexperten Louise Ungerth vad som gäller och hur du ska tänka för att ta vara på maten på bästa sätt.
– Titta, lukta och smaka – innan du slänger, uppmanar hon.

Louise Ungerth är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.– Vi slänger så himla mycket mat, helt i onödan, säger hon.

Här är 15 andra tips – så får du svinnet att försvinna

Aftonbladet matreporter Jon Hanssons lista:

  1. Att helt undvika svinn är nästan omöjligt. Ibland blir du plötsligt proppmätt och den halva potatisen och såsklutten som blev över på tallriken är inget att spara på. Ibland hinner mat bli dålig och/eller passera sista förbrukningsdag. Men de flesta av oss kan säkert minska svinnet ordentligt. Och lösenordet är – ta-da! – planering.
  2. Kolla vad som lurar i kylen, frysen, köksskåpen. Finns havregryn behöver du ju inte köpa ännu ett paket. Hållbarheten är bra men inte oändlig. Grynen innehåller fett som härsknar. (Själv har jag fyra nästan fulla paket florsocker i ett överskåp.) 
  3. Lådan med tomatröra längst in i frysen kan bli bas till en pastasås. Den ensamma frostnupna laxbiten kan få värma sig i en fisksoppa.
  4. Se framför allt till att äta upp rester och råvaror som börjar närma sig deadline.
  5. Gör en veckomatsedel. Och håll dig till den. Impulsköpen blir ofta hemmets hyllvärmare.
  6. Det betyder inte att du behöver veckohandla. Gör fler turer till affären så får du fräschare färskvaror med bättre hållbarhet.
  7. Storpack och extrapriser är bra för hushållsbudgeten – i teorin. Kommer två av de fem falukorvarna att dö av frysbränna blir det inte så billigt. Halva jätte-familje-kardemummabullen kanske hinner bli torr innan ni moffat i er den. 
  8. Laga extra av goda grytan och frys in i matlådor eller till middag om ett par veckor. Eller, okej, köp ett par kilo blandfärs till extrapris och frys in. Men märk allt med datum och vad det är. (Nej, du kommer inte att komma ihåg vad det är för soppa eller att det ens är soppa i den före detta glassburken.)
  9. Ett tips av stjärnkocken Paul Svensson: Frys in överblivna grönsaker (tomathalvor, en skalad morot, en halv rödlök, en bit selleri) i en låda. När den är full blir det minestrone. Gör samma med frukt (äppelhalva, brun banan, skrumpen nektarin). Mixa till smoothie när begäret uppstår.
  10. Kolla temperaturen i kylen. Det är förmodligen varmare än du tror och hög temp förkortar matens hållbarhet. Högst 4 plus ska det vara. Lägre temperatur ger ännu bättre hållbarhet men du kan få frysskador på grönsaker. 
  11. Minus 18 grader är lagom i frysen. Lägre temp ger inte särskilt mycket bättre hållbarhet men drar mer energi. 
  12. Ställ in känsliga varor som kött, fisk, mjölk så fort som möjligt i kylen. Samma med överbliven tillagad mat.
  13. Ta med kylpåse när du handlar. I varje fall när det är varmt.
  14. De flesta matvaror smakar som de ska och är helt ofarliga även sedan bäst före-datum passerat. Ser det okej ut och doftar och smakar bra – ät!
  15. Chansa däremot inte med varor som är stämplade med sista förbrukningsdag. Har den passerat – släng!
Bäst före – så länge håller äggen
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?