Baka ljuvligt doftande bröd med Fredrik Nylén

Publisert:
Rödbetsfrallor och formbröd hittar du i Fredrik Nyléns nya bakbok.

Få dofter är så ljuvliga som de från nybakat bröd. Oavsett om du är nybörjare eller en mer van brödbakare så hittar du spännande recept i Fredrik Nyléns nya bok ”Matbröd ”.
– Jag bakade min första lingonlimpa när jag var sju år, jag älskar verkligen att baka bröd, säger Fredrik Nylén.
Här bjuder Fredrik på fem läckra recept ur sin bakbok.

Fredrik Nylén, du har tidigare gett ut böckerna Fredriks fika och Baka bullar och nu är det dags för en ny bakbok, Matbröd. Var fick du den idén ifrån?

– Jag fick idén från mina läsare på min blogg, Fredriks fika. De gillar mina brödrecept och undrade när jag skulle ge ut en bok. Jag älskar att baka bröd. Bröd är ju som bullar, fast utan socker, så det var ett naturligt val för min tredje bok.

  • Har boken någon särskild inriktning?

– Boken innehåller recept för hela spannet från nybörjare till den som är van att baka men vill ha ny inspiration. Det ska finnas något för alla.

  • När började du baka bröd?

– Lingonlimpa var bland de första bröden jag bakade och då var jag sju år. Jag kommer från en bakande familj och förr bakade man ju mer, köpebröd var en lyx.

– Jag gillar deg, känslan av att det är något levande. Att få till den här perfekta degen som ska jäsa och bakas ut igen och kanske jäsa en gång till. Eller surdeg där man skapar jästen själv, det är den lilla kemisten i mig som går igång.

  • Hur gör du när du tar fram nya recept, det är ju ren kemi?

– Om man tar ett grundrecept på vanligt bröd; 50 gram jäst, 5 deciliter vatten och 800 gram mjöl. Då har man en grund att utgå ifrån och kan prova att byta ut lite av mjölet, vad händer då eller om man stoppar i smaksättning. Det går att göra så mycket med både form, smak och utseende och det är just det som är så roligt. Man får tänka vitt och brett, vad kan man göra med degvätskan till exempel som i sötpotatisbrödet i boken där jag mosat ner sötpotatis i degvätskan. Det blev ett orange bröd, det är jätteroligt.

Stekpannebröd, eller stompa som Fredrik kallar dem.
  • Bästa brödminnet?

Det är när vi på hösten och vintern eldade i vedspisen hemma i huset där jag växte upp och stekte stompa, stekpannebröd. Sedan fick man dem helt nygräddade med smör på, alltså det var så gott. Jag älskar smör.

  • Favoritrecept i boken?

– Det är jättesvårt att bara välja ut ett men mormors tekakor tycker jag väldigt mycket om, de är saftiga och goda. Och valnötsbrödet är så gott. Jag är stolt över sötpotatisbrödet också, som jag tagit fram helt själv. Så, lite barndomsminnen och ett nytt bröd jag skapat själv. Och pinnbrödet, det är så enkelt men det var också en så mysig dag när vi åkte ut och fotograferade det och stod där och eldade och åt det.

  • Har du gjort några misstag när du bakat bröd?

– De största misstagen jag gjort är nog när jag försökt lära mig baka med surdeg. Första gången jag provade så bakade jag en rå degklump, det var inte ett hål i hela brödet över huvud taget, det var helt fruktansvärt. Dessutom skulle man ha heta plåtar så jag tog ut plåten ur ugnen, la på bröddegen och glömde sedan att ta på handsken och lyfte upp den där 250 grader varma plåten. Jag brände mig ganska illa då.

  • Vad kommer nästa bok att handla om?

– Jag vet inte men jag är lite sugen på mat. Jag är utbildad kock i grunden men det vore ändå en utmaning för mig. Jag gillar enkla vardagsrätter och husmanskost. Bakverk är lättare när det kommer till att fotografera dem, en gryta däremot, den kanske är världens godaste men den är fortfarande bara brun, vilket kanske inte ser så gott ut. Jag vill inte manipulera bilderna. Jag har sett bilder på till exempel bœuf bourguignon där morötterna är alldeles orange och fina och då har de ju inte kokat i fyra timmar och blivit bruna. Jag vill inte fuska utan jag vill att de som lagar ska se att det faktiskt blir som på bilden i boken.

  • Har du några tips för den som inte riktigt vågar ge sig på att baka eget bröd?

– Det är bara att kasta sig ut och testa och våga misslyckas, det är helt okej. Testa något enkelt som fröfrallorna. De är perfekta att börja med, en enkel ljus deg med massa olika frön på och bra att frysa in så man kan ta fram till frukost. De är svåra att misslyckas med.

Formfranska, perfekt att rosta.
Stekpannebröd kallas också stompa.
Läckert rosa rödbetsfrallor.
Valnötsbröd, smakrikt och saftigt.
10-minutersfrallor

Fredrik Nylén

  • Bor: Hofors.
  • Aktuell: Med nya boken Matbröd - från tekakor och långpannebröd till fröknäcke och lingonlimpa, Semic, och nya bageriet/kafét i Hofors.
  • Titel: Bakbloggare, fotograf, bageriägare, bakboksförfattare.
  • Blogg: fredriksfika.allas.se
  • Instagram: @fredriksfika
Fredrik Nylén med sin nya bakbok Matbröd.
  • Recept ur Matbröd - från tekakor och långpannebröd till fröknäcke och lingonlimpa, Semic.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.