Bleck - uteservering vid Blecktornsparken

Godares guide till restauranger

Publicerad 2021-07-29

Burrata, naturvin och rostad majskolv på Bleck.

Av 150 platser är bara 20 inomhus på restaurang Bleck på Södermalm i Stockholm.

När vårens första solstrålar värmer trädäcket fylls platserna i ett nafs och töms inte förrän frosten kommer.

Den lilla lokalen intill Blecktornsparken var fram till 2015 redskapsbod. Det då hyfsat okända läget är ett av södermalms soligaste. De fyra ägarna av restaurang Bleck såg möjligheten att göra om förrådet till en krog med solbadande uteservering.

Det började som en sommarrestaurang men när en stor del av uteserveringen glasades in 2018 kunde Bleck hålla öppet året runt.

Så fort vädret tillåter på vårkanten fylls det trädäcket utomhus med gäster i alla åldrar. Inte sällan anordnas musikkvällar och loppmarknader i anslutning till restaurangen. Bleck har för vana att visa stora fotbollsevenemang på en duk uppspänd mot parken.

Ett vant öga urskiljer personalen som annars är väl kamouflerad bland gästerna, klädda i samma hippa stil som sitt klientel.

Trädäcket på Bleck vetter ut mot Blecktornsparken på Södermalm.

Maten på Bleck

Menyn, som är utskriven på randiga kollegieblocksidor, är fylld med mindre rätter. Två till tre rätter per person är rekommenderat att börja med.

”Menyn på Bleck består av smårätter till överkomliga priser, så att man ska kunna ta in allt man är sugen på och dela.” skriver restaurangen själva på hemsidan.

Grönsaker är ofta i centrum på de mellanstora tallrikarna, men även friterad kyckling och ceviche på pilgrimsmussla är exempel från menyn. Försvinner den klassiska rätten ”burrata med rostade hasselnötter” rasar stamgästerna.

Ingen bordsbokning

Under perioden juni-september tar Beck inte emot några bordsbokningar. För att få plats i restaurangen krävs att dyka upp på plats och invänta sin tur. Med lite tålamod löser det sig nästan jämnt. För stora sällskap finns dock ett långbord i glashuset att boka.

En stor del av trädäcket utomhus är endast ägnat dryckesgäster. Öl, vin, läsk och kaffe finns att tillgå i kioskluckan på motsatt sida av restaurangen dit gästerna själva går för att beställa.

  • Adress: Lilla Blecktornsparken
  • Öppettider: söndag-tisdag 11.30–22.00 onsdag-torsdag 11.30–23.00 fredag-lördag 11.30–00
  • Finns på menyn: burrata, friterad potatis, kryddrostad morot, friterad majskyckling.
  • Pris: Lägre
  • Mer information: Restaurangbleck.se
  • Barnvänligt: ”Hundar, barn och allt möjligt är hjärtligt välkomna!” skriver Bleck på hemsidan.

Vill du ha fler restaurangtips?

I Godare-guiden har vi samlat massor av bra krogar och restauranger över hela Sverige.

LÄS VIDARE