Värm dig med en soppa!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-10

Passar perfekt när höstkylan sätter in

Värm dig med någon av våra fyra goda höstsoppor.

Recept ur boken "Soppa, bröd och dessert" av Marie Törnblom (Semic bokförlag).

Foto: Linda Söderström

Squashsoppa

4 portioner

800 g squash

8 dl vatten

3 paprikor, gärna i olika färger

1 dl koncentrerad kalvfond

1/2 tsk röd currypasta

Färsk basilika

1. Skär squashen i bitar och koka den mjuk i cirka 4 dl vatten. Mixa den sedan till slät konsistens.

2. Kärna ur och tärna paprikorna.

3. Koka upp squashmixen med paprikorna och de resterande ingredienserna. Låt sjuda ett par minuter.

4. Smaka av och tillsätt eventuellt mer currypasta. Servera och garnera med en kvist basilika.

Räkor i nudelhav

4 portioner

300–400 g äggnudlar

1 stor gul eller röd paprika

Cirka 10 cm purjolök

1 vitlöksklyfta

1 msk majsolja

1 1/4 liter vatten

4 msk thai-grönsaksfond

200 g räkstjärtar

1–2 msk hackad färsk koriander

2 msk smör

4 tunna skivor vitt bröd

1. Bryt nudlarna i bitar och koka dem 4 minuter. Spola i kallt vatten och låt rinna av.

2. Kärna ur och skär paprikan i tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Hacka vitlöken fint.

3. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs grönsakerna utan att de tar färg.

4. Tillsätt nudlar, vatten och fond. Sjud soppan några minuter. Lägg i räkorna och håll soppan varm. Koka inte.

5. Stek brödskivorna i smör.

6. Häll upp soppan, strö över koriander och servera brödet till.

Trattissoppa

4 portioner

1 liten morot

50 g torkade trattkantareller

2 tärningar grönsaksbuljong

1 liter vatten

1 msk vetemjöl

2 dl mellangrädde

Salt och peppar

1–2 msk strimlade salviablad

1. Skala moroten och skär den i skivor.

2. Lägg morot, kantareller och buljongtärningar i en kastrull. Häll i 8 dl vatten och koka i 15 minuter.

3. Rör ut mjölet i resterande vatten. Tillsätt det och sjud i ytterligare 5 minuter.

4. Mixa soppan med mixerstav.

5. Tillsätt grädden och koka upp soppan på nytt.

6. Smaka av med salt och peppar.

7. Rör i salviabladen strax före serveringen.

Ägg- och olivgifflar

12 bröd

DEG:

25 g jäst

1 1/4 dl mjölk

1 ägg

1/2 dl keso

50 g smör

2 krm salt

1 1/2 dl grahamsmjöl

Ca 4–5 dl vetemjöl

FYLLNING:

100 g urkärnade svarta oliver

50 g ansjovis

1 msk kapris

2 pressade vitlöksklyftor

20 g basilikablad

2 hårdkokta ägg

TILL PENSLING:

1 uppvispat ägg

Vallmofrön

1. Smula jästen i en bunke. Ljumma mjölken. Häll den över jästen och rör ut den. Tillsätt sedan ägget och keson.

2. Finfördela smör och salt i mjölet. Arbeta in i kesoblandningen. Arbeta degen smidig i cirka 5 minuter. Jäs degen i 30 minuter under bakduk.

3. Kör alla ingredienser till ägg- och olivröran i mixer eller hacka dem fint för hand. Blandningen ska bli finfördelad.

4. Värm ugnen till 225°.

5. Knåda degen smidig. Ev behövs något mer mjöl. Degen ska vara rätt lös.

6. Kavla ut två plattor med 20 cm diameter och skär dem i sex tårtbitar vardera.

7. Fördela fyllningen på snibbarnas bas och rulla ihop dem. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa till dubbel storlek under bakduk.

8. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.

9. Grädda i cirka 12 minuter. Låt bröden kallna under bakduk.

Gratinerad romanescosoppa

4 portioner

1 gul lök

1 purjolök

1 msk smör

1 huvud romanesco (korsning mellan blomkål och broccoli)

8 dl vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

2 krm timjan

GRATINERING:

4 skivor ljust bröd, rostade

2 dl smakrik riven ost

1. Skala löken och skär den i tunna skivor. Bryn smöret i en gryta och fräs löken mjuk utan att den tar färg.

2. Dela romanescohuvudet i små buketter. Strimla de fina bladen. Skölj allt noga.

3. Häll buljongen i grytan. Tillsätt timjan och romanesco. Sjud soppan i cirka 7 minuter eller tills kålen är lagom mjuk.

4. Värm under tiden ugnen till 275º eller använd ugnsgrillen. Fördela soppan i ugnsfasta soppskålar. Ställ dem på en plåt.

5. Lägg i brödskivorna och strö över osten. Gratinera osten tills den får vacker färg. Obs: skålarna är nu riktigt heta!