Äggstra gott – Tove Nilsson tipsar om äggfavoriterna

Publicerad 2022-04-11

Tove Nilsson tipssar om äggrecept och berättar om sina äggknep.

Hallå där... ... Tove Nilsson, författare till boken ”Ägg”. Vilket är ditt bästa tips för att få det kokta frukostägget att bli lagom fast, med så där lite krämig gula?

– Jag förvarar äggen i rumstemperatur inte i kyl. Vattnet ska koka upp innan äggen åker ned i kastrullen och sen sätter jag klockan på 7 minuter om det är ett normalstort ägg. Då brukar det bli bra! Men det är så många variabler som spelar in, storleken på ägget, höjden på var man befinner sig etcetera. Man måste lära känna sin miljö innan man kan brösta upp sig och påstå att man kan koka det perfekta ägget.

  • Pocherade ägg känns svårt, vad ska jag tänka på?

– Jag har bästa tipset. Knäck ägget i en blandning av vatten och ättika i en liten bunke. Låt ligga någon minut. Syran i ättikan gör att äggvitan bildar en hinna och liksom stänger in ägget i hinnan. Stjälp sedan i ägget tillsammans med vätskan i kokande vatten. Då kommer ägget hålla ihop och bli fint!

  • Vad bjuder du på i påsk?

– Gubbröra är ett måste och lerpottasill med brynt smör! Vi firar alltid i vårt hus i Skåne, grillar lamm och letar ägg i trädgården.

  • Om du bara fick äta en rätt ur din bok resten av livet, vilken blir det då?

– Fransk omelett.

  • Vilket är ditt första smakminne?

– Oj. Tror att det måste vara sommarvarma hjortron uppe i fjällen.

  • Om din bok hade ett soundtrack, vad skulle det vara?

– Oj, hahaha. Eftersom äggula ofta rinner sakta ned över en perfekt macka kanske det skulle vara nåt soul-sliskigt och lite långsamt.

  • Vilken plats skulle du vilja besöka igen och vad skulle du äta?

– Jag vill tillbaka till Colombia någon gång till i livet. Äta kokosris och nygrillad fisk på en karibisk ö.

  • Till sist: Hur får du härligt hemma?

– Bara köket är snyggt och doftar härligt så är jag nöjd.

Sallad niçoise – fransk salladsklassiker

Följ ämnen i artikeln