Tarte flambée med fyra sorters lök

Av: 

Jon Hansson

Tarte flambée med fyra sorters lök
Tarte flambée med fyra sorters lök

Middagstips

Pizza på franska. Om du vill så toppa med svamp i stället för fläsket. Eller ta både och. Och färdig pizzadeg funkar också fint.

Tarte flambée med fyra sorters lök

Antal: 8 personer

Ingredienser:

Degen:

  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • ½ tsk salt
  • 2 dl vatten
  • 2 msk olivolja

Fyllningen:

  • 2 gula lökar
  • 2 rödlökar
  • 1 purjolök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 4 msk smör
  • ½ tsk timjan
  • Vinäger eller pressad citron
  • 250 g rimmat fläsk (eller bacon eller pancetta)
  • 4 dl crème fraiche
  • 4 dl riven Västerbottensost
  • Svartpeppar
  • Salt

Gör så här:

  1. Blanda mjölet och saltet i en matberedare eller bunke. Häll i vatten och olivolja och kör/rör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om den är mycket kladdig. Plasta och låt vila en stund.
  2. Sätt ugnen på högsta värme och sätt in en plåt.
  3. Skala, ansa och skiva skiva all lök. Det behöver inte bli millimetertunt.
  4. Skär fläsket i 1 cm strimlor.
  5. Hetta upp smöret i en stor kastrull eller stekpanna. Fräs löken på låg värme, den ska mjukna men inte ta färg. smaka av med timjan, salt, peppar och lite vinäger eller citron. Lägg löken i en skål.
  6. Stek fläsket i lökkastrullen. Låt det få bara en aning färg. Knapret kommer sedan i ugnen.
  7. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut en av dem på mjölat bord och lägg på bakplåtspapper. Bred på crème fraiche men lämna någon centimeters marginal. Lägg på en fjärdedel av löken och fläsket och strö över ost.
  8. Flytta över bakplåtspapperet till den varma plåten. Grädda mitt i ugnen 7–10 minuter tills tarten börjar få fin färg. Värm plåten innan du gräddar nästa tarte.
Publisert:

LÄS VIDARE

Västerbottenspizza

ÄMNEN I ARTIKELN

Middagstips

Pizzarecept

Recept

MER OM GODARE

Västerbottenspizza

Tarte flambée med fänkål och ricotta

Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv

Köttfärslimpa med viltsmak och chèvre

Rabarber passar både till sött och salt

Så blir färskpotatis ännu godare

Här är Årets rätt 2021: Swedish bowl!

Härliga sommarsmaker

Grillad tomatkräm med tomat, mozzarella och brödchips

Skördetid! Så kan du maxa det goda från trädgården

Två nya rätter med sommarens färska lök i huvudrollen

Sveriges godaste macka

Så får du tomaterna att smaka mer

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Middagstips som förför: Garanterat gott!

Härlig husmanskost

Grilla gurka och få fram nya smaker

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Så steker du extra god kyckling

Pasta med kassler och svamp

17 munsbitar som matchar nubben

Enhörningstårta med vit choklad och passionsfrukt

6 matprofiler: ”Det här är mina 3 måsten i matkassen”

Magiska brownies lyser upp i mörkret