Foto: David Loftus
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
5 (3 röster)
Matsmarta onsdag
Det finns två sätt att steka svamp. Det första är att du börjar på låg värme och steker ganska långsamt så att vattnet släpper. Sedan låter du svampen koka i det vattnet så att smaken återvänder in i svampen. När det börjar bli torrt i pannan lägger du i en klick smör och höjer temperaturen. Det andra sättet är att steka svampen väldigt, väldigt snabbt på hög värme. Båda sätten funkar, men det första ger en kraftigare smak. Recept ur boken ”Happy food green”.
Kokta pärlgryn med svamp, parmesan och grönsakscrudité
Ingredienser
- 2 msk schalottenlök, hackad
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 1 msk smör
- 2 dl pärlgryn, helt korn
- 7 dl grönsaks- eller hönsbuljong
- 300 g blandsvamp, shiitake, champinjoner, kantareller, karljohan, taggsvamp
- 1 msk smör
- 2 morötter
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 krm salt
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl riven parmesanost
- 2 msk olivolja
- ärtskott
Gör så här
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Endive, brysselkål och morötter med morotskräm
50 min
Sväng ihop en värmande soppa
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
De drog dit pepparn växer för bättre smak
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Wonton – soppa med svampfyllda knyten
40 min
Mat-smart i fattiga januari: ”Pizza är klockren budget-mat”
Upptäck allt gott du kan göra med bönor och baljväxter
Stekt ankbröst med äppelsås och stekt endiv
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Så kommer klimatet förändra vinvärlden
Här är svenskarnas mest ”svinndumma” varor
Malin Mendels indiska mat
Tonvis med bröd slängs – i onödan: ”Helt sjukt”
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Mattrenden alla pratar om: Rester!
Så steker du extra god kyckling
”Eat clean” – både hälsosamt och klimatsmart
Jessica Frej: Så får du vegomaten att smaka svingott
Mikael hade 150 ton grönkål – startade kålrusning: "Otroligt"
Endive, brysselkål och morötter med morotskräm
50 min
Sväng ihop en värmande soppa
Så enkelt blir du en vardagsvegetarian
Sluta släng, skaffa en mirakellåda – och spara tusenlappar
De drog dit pepparn växer för bättre smak
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
”Kolla i kylen – minst en sak visar vägen till dagens middag”
Blomkålssteaks med ingefära och curry
15 min
Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart
Wonton – soppa med svampfyllda knyten
40 min