Bären som bär på superkrafter

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2014-08-12

Nyttigheter som gör dig frisk, pigg och snygg

Exotiska bär från fjärran länder trängs i butikshyllorna – men i svenska skogar och trädgårdar växer minst lika många nyttiga godingar. Vi ger dig guiden till de svenska superbären.

Vi äter allt mer bär. ­Intresset för naturens färgglada små nyttighets­bomber, både svenska och utländska, har ökat de senaste åren. Enligt en ­undersökning som Svenska Bär­främjandet gjort uppger en av fyra svenskar att de äter mer bär nu än för två år sedan. Nio av tio svenskar ­anser, enligt samma undersökning, att bär är bra för hälsan. Och varannan person som deltagit i undersökningen tycker att de blir piggare av att äta bär. Allra mest har bärsuget ökat bland unga, och det har alldeles säkert att göra med det ökade allmän­intresset för kost och hälsa.

– Fler och fler upptäcker ju också att bär är gott, säger Marie Alminger, som är biträdande professor i livs­vetenskap vid Chalmers. 

Hon menar att de senaste årens ökade intresse för bär i sin tur har ­bidragit till ett ökat utbud.

– När efterfrågan ökar så vågar bärproducenterna satsa, säger hon.

Intresset för bär har ökat också på den vetenskapliga arenan. Framför allt är det bärens effekt på vår hälsa som intresserar forskare världen över just nu. Nyligen kom exempelvis en studie från Lund som visade att lingon har positiva effekter på hälsan. Men än vet forskarna rätt lite om varför bären är så hälsosamma. Det är fortfarande ingen som vetenskapligt kunnat bevisa att ett specifikt ämne i ett bär har en tydlig positiv effekt.

– Det som gör forskningen till en utmaning är att alla bär innehåller så många ämnen som man tror kan ha positiva effekter tillsammans, säger Marie ­Alminger.

Många av dessa ämnen är anti­oxidanter som kallas flavonoider. De finns i många bär, och de positiva hälso­effekterna av att äta bär beror förmodligen på kombinationseffekter.

– Det innebär att flavonoiderna tillsammans med till exempel vissa syror, fibrer eller C-vitaminer i bären påverkar våra kroppar positivt, säger Marie Alminger.

Det finns forskare som försökt att studera effekter av syntetiska antioxidanter, ett och ett.

– Men då ser man snarare negativa hälsoeffekter. Ett ­enskilt ämne påverkar sällan hälsan i positiv riktning, det kan dessutom vara svårt att dosera. Men när de ­förekommer naturligt tillsammans med andra ämnen i bär, frukter eller grönsaker, då blir effekten en helt ­annan, säger Marie Alminger.

Bär tycks alltså vara sammansatta lite som en naturens egen hälso­cocktail, en perfekt blandning av ­ämnen som både smakar gott och hjälper kroppen att hålla sig frisk och stå emot angrepp utifrån.

Marie Alminger betonar att våra kroppar också reagerar olika på olika typer av bär, och att olika personer kan ha större eller mindre nytta av att äta vissa bär.

– Nypon har visat sig kunna vara bra mot ledbesvär, andra är bra mot högt blodtryck. Bärens hälsoeffekter beror alltså också på vad man själv har för genetiska förutsättningar, ­säger hon.

Oavsett om du äter bär för att hålla dig frisk eller för att du gillar smaken, kommer de alldeles säkert att göra dig gott. Exakt hur gott överlåter vi till vetenskapen att avgöra. 

4 kända hälsoeffekter

Bär som exempelvis jordgubbar och hallon ger tydligt positiva hälsoeffekter inom fyra områden:

Motverkar hjärt- och kärlsjukdomar.

Motverkar cancer.

Skyddar mot infektioner – inte minst i magtarmkanalen.

Stärker våra hjärnfunktioner som minne och förmåga till orientering i rummet.

Källa: Docent Klas Sjöberg, Lunds universitet

Blåbär på hälsoexport

Visste du att nittio procent av alla blåbär som plockades kommersiellt i Sverige förra året exporterades utomlands till fabriker i Europa och Asien? I fabrikerna utvinns antocyaniner ur bären, och ämnet säljs sedan vidare i pulverform till olika livsmedelsföretag som gör piller av dem. Piller som sedan säljs dyrt i hälsokostaffärer. 

Källa: Söderhamns Kuriren

Antioxidanter – vad är det?

Antioxidanter är substanser som kan bromsa effekten av syrets nedbrytande förmåga:

Flavonoider

Antocyaniner

Betakaroten

Ellagsyra

Polyfenoler

Ellagsyra

Vitamin C

Flavonider

Flavonider är ett samlingsnamn för antioxidanta bladfärgämnen som det finns gott om i naturen. Flavoniderna har väckt vetenskapens intresse eftersom de verkar ha skyddande effekter på människokroppen. Antocyanin och ellagsyra (se nedan) är två olika sorters flavonoider.

Ellagsyra

Ämnet ellagsyra finns naturlig i bland andra bär som hallon och jordgubbar. Sedan några år tillbaka har ämnet intresserat forskarvärlden lite extra, ellagsyra är nämligen en extra kraftfull antioxidant som skyddar kroppen mot olika typer av angrepp. Vetenskapen hoppas att den i framtiden ska kunna användas i läkemedel för behandling av bland annat cancer. Redan nu finns flera fina forskningsresultat som tyder på att detta kan bli verklighet framöver. I början av året visade exempelvis forskaren Christina Fjæraa Alfredsson vid Karlstad universitet i en avhandling att ellagsyra kan få celler från cancersjukdomen neuroblastom att självdö.

Antocyanin

En grupp antioxidanta färgämnen som förekommer i cellsaften hos en rad växter, däribland de flesta svenska bär som skimrar i rött, blått och lila. Antocyaniner har på senare år blivit omåttligt populära som kosttillskott och hyllats för sin förmåga att minska så kallad oxidativ stress i kroppen. Det finns viss forskning som kunnat visa att antocyaniner kan bidra till förbättrad syn, förbättrat minne och skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Flera forskningsprojekt pågår just nu för att ta reda på mer om antocyaninernas positiva hälsoeffekter.

Följ ämnen i artikeln