Tips: Så väljer du rätt öl till rätt rätt

Uppdaterad 2016-10-07 | Publicerad 2016-01-08

Maltiga öl med skaldjur är ingen framgångssaga

Lär du hur man matchar maten med ölet på bästa sätt.

Är maten fet, syrlig eller besk?

Ölets smak påverkas kraftigt av maten du äter.

Så här bör du tänka för att välja rätt öl till rätt rätt.

Peter M Eronson har skrivit tre böcker om öl och en om hembryggning. Han är även certifierad öldomare och driver den välbesökta bloggen Fat & flaska. I boken Öl – malt, humle, jäst och vatten (Grenadine bokförlag) förklarar han bland annat hur man ska tänka när det kommer till öl i kombination med mat. Här är några författarens tips.

Håll till godo!

Öl till fisk och skaldjur

Naturella skaldjur: Weissbier, lambik eller gueze
Ostron och krabba: Mörk lageröl, porter och stout
Halstrade skaldjur: mörk och ljus veteöl (hefe-weissbier)
Sushi eller marinerad fisk: Mörk lageröl, med rostad karaktär (schwarzbier)
Fisk eller skaldjur tillsammans med en fet sås: Belgisk ale (trappistöl) eller annan fyllig ale

Öl till fågel, fläsk och nöt

Kyckling eller kalv (milt tillagade): Lageröl, veteöl, lambik samt milda alesorter
Stekta och grillade kötträtter: Mörk lager, maltig ale, porter, stout eller mörk weissbier
Fläsk med söta marinader: Fylliga alesorter utan för mycket beska
Kötträtter med smakrika tillbehör: Fyllig och alkoholrik öl som bock, barley wine, strong ale eller starka belgiska ale
Vilt med gelé: Öl med maltsötma som strong ale, eller varför inte en söt fruktlambik?

Öl till ost och desserter

Färskost, mjuk vitmögelost och syrlig getost: Tyska och belgiska veteöl med en svag syrlighet
Vällagrad vitmögelost och kittost: Halvmörka och mörka överjästa öltyper
Vällagrad hårdost, intensiv kittost och grönmögelost: Rejält fylliga ölstilar som starka belgiska ale, barley wine eller imperial stout.

Följ ämnen i artikeln