Så väljer du klimatsmart mat till påsk

Tips och råd – så ska du tänka i matbutiken

Publisert:
Klimatsmart påskmat i år?

Jo. Man kan ha lite räkor, lax och lamm på påskbordet – och ändå kalla det klimatsmart. 

Det säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth. 

– Lamm har flera miljöfördelar som många kanske inte tänker på, säger hon.

Bröd, vackra sallader, coleslaw, ett riktigt bra sillbord, Janssons frestelse. Och självklart ägg. 

Så kan grunden för ett klimatsmart påskbord se ut, enligt hållbarhetsexperten Louise Ungerth. Hon är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. 

– Äggen är jätteviktiga på påsken! De är klimatsmarta av flera anledningar. Framförallt är hönor effektiva på att omvandla foder till ägg, säger hon. 

Svenska ägg får grönt ljus i WWF:s köttguide vad gäller klimatpåverkan, biologisk mångfald och antibiotikaanvändning. Sverige är dessutom nästan självförsörjande på ägg – 98 procent av alla ägg vi äter produceras i landet. 

”Sillen är toppen”

Klassisk Janssons frestelse
(8)

Klassisk Janssons frestelse

– Ansjovis är väldigt smart ur hållbarhetssynpunkt. Sillen är också toppen så jag rekommenderar ett stort sillbord till påsk. 

Vad gäller lax och räkor så är de i sig inte särskilt klimatsmarta. Vill äta man lax, försök hitta miljömärkt sådan. 

– Och om man bara tar en liten bit lax per ägghalva så är det inte hela världen. Allt handlar om hur mycket man äter, säger Louise. 

Louise Ungerth vill ha ett gott påskbord som dessutom är bra för klimatet.

Märkningar att ha koll på 

Här är några fler märkningar som kan vara bra att kika efter när du handlar påskmaten: 

  • KRAV är det svenska miljömärket för ekologisk mat. 
  • MSC-märkningen är en garanti för att produkten inte bidragit till miljöproblemet med överfiskning. 
  • ASC är en global hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. 
  • Svenskt Sigill är en kvalitetsmärkning för konventionell odling, med speciella regler för biologisk mångfald och bekämpningsmedel.

”Satsa på svenskt fryst lamm”

Lammstek med rosmarin
(24)

Lammstek med rosmarin

– Men jag skulle ändå vilja slå ett slag för lammet. Det har flera miljöfördelar som många kanske inte tänker på, säger Louise. 

Lammet bidrar till biologisk mångfald, kolinlagring och god mullhalt genom gräset som lammen äter – vilket också är jätteviktigt ur klimatsynpunkt, tillägger Louise. Men välj inte färskt lamm för då föds de på vintern och har inte möjlighet att gå ut innan slakt. 

– Satsa på svenskt fryst lamm som fötts på våren och betat hela sommaren, och därmed bidragit till den biologiska mångfalden.

Kocken Mattias Larsson ser du också på tv-kanalen Godare.

Minska svinnet

Även mängden mat påverkar hur klimatsmart du kan kalla ditt påskbord. – Det är egentligen det allra viktigaste, att laga lagom med mat och att ha en plan för eventuella rester, säger Louise Ungerth. 

Kocken Mattias Larsson instämmer. Svinnet är en av de största miljöbovarna.

– Ofta slängs så fruktansvärt mycket mat efter högtiderna eftersom alla gör för mycket, säger han.

Räkna på vikten 

Mattias Larssons tips för att minska på svinnet är att räkna på vikten hur mycket mat som faktiskt behövs. 

– Räkna att varje person tar 100 gram av varje rätt och anpassa sedan efter vad som är rimligt. Det blir både billigare, mindre jobb och mindre svinn. 

Vill du ha hjälp med att räkna ut rätt mängd mat? Spana in Konsumentföreningens portionsguide till påskbordet! 

Ett sista tips är att laga mer gröna rätter till påskbuffén. Här ger Mattias Larsson sina bästa förslag på vad du kan laga istället för lamm, lax och köttbullar. Lika gott – men snällare mot klimatet. 

– Det handlar bara om att krydda rätt, säger han.

Tre rätter som gör påsken lite grönare

  • Bakad rotselleri med vitlök och rosmarin. 
  • Gravade dillmorötter. 
  • Vegobullar. 

Påskmaten som ger störst klimatavtryck

Källa: RISE klimatdatabas för livsmedel

LivsmedelUrsprungKlimatavtryck, kg CO2e/kg
NötköttSverige28
LammköttSverige21
Köttfärs 50% nöt, 50 % grisSverige16
LaxNorge6,1
GrisköttSverige4,1
SillNorge0,8
Mjukt bröd, veteSverige0,5
PotatisSverige0,1

WWF:s rekommendationer för en miljövänligare påsk 

Vill du ha ännu fler tips? Här kommer Världsnaturfondens rekommendationer. 

  • Skippa sillen från Östersjön. Var försiktig med sill/strömming från Östersjön som kan innehålla förhöjda halter av miljögifter. 
  • Ät mer grönt. Fokusera på frukt, grönsaker och fullkorn och välj ekologiskt, naturbeteskött och miljömärkta produkter så långt det går. Köp gärna närproducerade varor. Om du vill ha kött, tänk på att äta mindre portioner. 
  • Tänk på hönorna. Femtio miljoner. Så många ägg äter svenskarna under påskledigheten. Men vill man ha ett lite klimatsmartare påskbord ska man helst köpa kravmärkta ägg. En höna mår bra av att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. 
  • Köp miljömärkt påskgodis. Som ekologisk choklad och Fairtrade-märkt eller annan choklad som görs i en produktion med rättvisa arbetsvillkor. Kolla också att godiset och andra produkter endast innehåller certifierad palmolja. 
Så väljer du klimatsmart mat till påsk
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.