Påskfavoriter

presenteras av

Den klassiska påskmaten kan enkelt bli ännu godare. Allt du behöver är kockens bästa knep och inköpslista.

Den klassiska påskmaten kan enkelt bli ännu godare. Allt du behöver är kockens bästa knep och inköpslista.

Foto: AFTONBLADET

Klassiskt påskbord med kockens specialknep

3,7 (29 röster)

Enkla tips som gör påskbordet ännu godare

MAT & DRYCK

Det går faktiskt att göra den klassiska påskmaten ännu godare. Det är varken svårt, dyrt eller kräver mycket ansträngning – allt du behöver är kockens bästa knep och inköpslista.

Påsken är snart här och det är hög tid att planera vad som ska dukas upp på påskbordet. 

– Den klassiska festmaten är det absolut viktigaste under hela helgen. Det är den som gör att det verkligen känns som påsk, säger kocken Mattias Larsson. 

Här ger han sina bästa tips på hur du gör påskbordet extra gott – med enkla småförändringar som piffar upp! 

1. Bjud på lammfärsspett 

Goda spett gjorda på lammfärs är en både enklare och billigare variant av lammstek. Färsen finns i de flesta butiker och blir riktigt saftig och god med rosmarin, fänkål och vitlök. 

– Jag har i lite pressad citron i också, som ger en otroligt god syra. Det är bara att blanda alla ingredienser och trä dem på spett. Väldigt enkelt! säger Mattias. 

2. Pimpa potatisen

I stället för att bara koka färskpotatisen så kan du också steka den i lite smör och ha på riven ost och hackad dill. 

– Det är ett superenkelt sätt att pimpa potatisen, säger han. 

Kom-i håg-lista för ett klassiskt påskbord

Kom-ihåg-lista för lammfärsspett, fänkål och potatis och annat gott för påskbordet. Bara att kopiera så har du påskplaneringen fixad.

  • Lammfärsspett

  • 500 g lammfärs
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ägg
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 msk rosmarin, finhackad
  • salt och peppar
  • olivolja
  • Ugnsgratinerad potatis

  • 800 g potatis
  • olivolja
  • 100 g prästost
  • 2.5 dl crème fraiche
  • 1 nypa salt
  • Fräsch fänkål

  • 1 fänkål
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa salt
  • Mer gott på påskbordet

  • köttbullar
  • olika sorters sill
  • potatis
  • paj
  • ägg
  • röd stenbitsrom
  • gravad lax
  • kallrökt lax
  • hovmästarsås
  • vitlökssås
  • ketchup
  • cornichons
  • mjukt bröd
  • smör
  • rödlök
  • gräddfil
  • dill
  • ost

Gör så här

Av: 

Elisa Amorelli

ANNONS EXTERN LÄNK

Här hittar du alla varor du behöver!

Felix

ÄMNEN I ARTIKELN

Påskfavoriter

MER OM GODARE

Kockens knep: Så fixar du godaste påskmaten

Så gör du påskbordet mer klimatsmart

45 min

Allt du behöver till ett härligt sillbord

Hållbarhetsexperten: Så fixar du en klimatsmartare påsk

Vad blir det till middag?

Missarna många gör när de kokar potatis

30 min

Då är sista datumet att beställa påskmaten online

Kockens smarta knep för krämigare äggröra

Oxfilé och krämig potatisgratäng med cheddarost

1 h 10 min

Markiz Tainton: Så blir potatismos extra gott

Bästa burgarna med klassiska tillbehör

30 min

Vanliga missen många gör när de steker

Enkla knepet – så stänker det mindre från stekpannan

Två saker som gör stekt lax helt perfekt,

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Så odlar du rosmarin

Så odlar du gräslök

Så gör du egna supergoda tortillabröd

15 min

Tre måsten du ska ha koll på när du steker kyckling

Så får du fryst fisk att smaka lika gott som färsk

Bästa recepten till chokladbollens dag

Är ägget kokt eller rått? 

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Fira paltens dag med proffsets egna recept