Varje svensk slänger en halv skiva bröd varje dag, året om. Visserligen sker det mesta svinnet i butiksledet, men vi brödköpare kan också dra vår skiva till stacken. Ta hand om din torra brödkant och förvandla den till en toscansk sallad eller en smaskig frukosträtt.
Fattiga riddare med bärkompott
Ingredienser
2 ägg
2 dl mjölk
1 vaniljstång, snittas upp och skrapas ren från frön
Tänk vad mycket gott det går att göra i stället för att slänga de torra brödkanterna.
Brödsvinnet är 216 000 skivor i timmen
Vi kasserar omkring omkring 80 000 ton bröd om året i Sverige.
Det motsvarar 219 ton om dagen.
Eller 5,2 miljoner brödskivor varje dygn.
Eller 216 000 skivor i timmen.
Eller 60 i sekunden.
Eller mer än var sjunde skiva bröd som bakas.
Till skillnad från andra matvaror slängs inte det mesta brödet av hushållen utan i butiksledet. De stora bagerierna och butikskedjorna har avtal där bagerierna tar tillbaka bröd som närmar sig bäst före-datum samtidigt som de levererar nybakat. Returbrödet blir jäst, etanol, djurfoder, biogas eller så eldas det upp i fjärrvärmeverk.
(Källa: Högskolan i Borås och Sveriges Lantbruksuniversitet.)
”Bröd är så billigt så jag köper hellre nytt”
Hur stor del av det bröd du köper hem, äter du aldrig upp och blir tvungen att slänga?
52 procent slänger inget
26 procent slänger kanterna
11 procent en tredjedel
3 procent hälften
1 procent två tredjedelar
4 procent det mesta
4 procent köper aldrig bröd
Varför slänger du bröd?
40 procent det möglar
39 procent det hinner bli torrt
17 procent det hinner passera bäst före-datumet
10 procent jag föredrar färskt bröd
9 procent jag har för mycket bröd hemma och glömmer bort det
4 procent jag tröttnar på det
Vad gör du för att förhindra att brödet slängs?
72 procent fryser in det
20 procent rostar det
12 procent annat
7 procent gör nya rätter av det
4 procent ger bort det
4 procent inget, för jag vet inte hur
2 procent inget, för bröd är så billigt så jag köper hellre nytt
2 procent inget, för jag har inte tid
(Källa: Too good to go.)
Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?