Goda och nyttiga nötter

Nötter: hasselnöt, valnöt, paranöt, pistage, pekannöt och mandel

Publisert:
Olika nötsorter som både är goda men nyttiga

Valnötter, paranöttter och hasselnötter är typiska i julens nötskålar. Blanda gärna upp med den goda pistagenöten, den fylliga pecannöten och smöriga cashewnötter. Men ät med måtta, de är rena energibomberna.

Nötter

Krack, det där härliga ljudet när man knäcker valnöten med bara händerna är så tillfredsställande. Eller när man lyckas få ut paranöten i oskadat skick ur sitt hårda skal. Lika irriterande är pistagenöten som ibland envist sluter tätt om den gröna lilla godbiten eller smaklösa cashewnötter av dålig kvalitet.

Nötter är ofta väldigt energirika och 100 gram kan innehålla upp till 700 kalorier. Välj oskalade så blir det lite pyssel innan belöningen och risken är mindre för överkonsumtion.

Här är sju goda nötter och deras egenskaper.

Hasselnöten är en nöt på riktigt.

Hasselnöt

Den söta lilla hasselnöten är faktiskt den enda av våra nötter som rent botaniskt är en nöt. Lätt att knäcka och god att äta. I butiker med utländska varor kan man hitta hasselnötter som saltats och rostats i sitt skal.

Hasselnöten har hög proteinhalt och innehåller gott om kalcium, som hjälper vårt nervsystem att leda impulser och bidrar till hålla både benstomme och tänder starka och friska. Här finns också E-vitamin, som bland annat hjälper till att motverka inflammationer och infektioner.

Valnötter växer på stora träd.

Valnöt

En riktig klassiker i nötskålen. Imponera på släkten genom att knäcka den med bara händerna.. Placera nöten mellan handflatorna så du inte nuddar skarven och tryck till.

Valnöten räknas inte som nöt, den är en kärna i en stenfrukt. Den innhåller mycket fleromättat fett och Omega 3 och är proteinrik. Den innehåller också mycket järn.

Paranötsträdet kan bli över 1 000 år gammalt.

Paranöt

Ingen julnötskål utan paranötter. Inte heller denn är en nöt utan ett frö från paranötsträdet som växer i Amazonas djungler. Paranötter är fria från bekämpningsmedel eftersom de plockas från träd som växer vilt.

En period fanns det problem med mögliga nötter, som innehåller giftet aflatoxin, men numera kontrolleras nötterna vid import.

Paranötterna innehåller lika mycket protein som valnötter och är även rika på magnesuim som hjälper till att sänka blodtrycket. Två täcker ditt dagliga behov av selen.

Pistageträdet kan bli 10 meter högt.

Pistagenöt

Pistagenöten är ofta lättskalad. Skalet är oftast halvöppet och enkelt att bryta loss. Men de som är stängda är desto svårare att ta sig in i.

Det här är riktiga proteinbomber med 20,5 gram per 100 gram nötter och innehåller ganska mycket E-vitamin.

Cashewnöten växer under en falsk frukt.

Cashewnöt

Inte heller cashew är egentligen någon nöt utan ett frö från en stenfrukt. De finns inte att köpa med skal men ibland med olika smaksättningar. Har du lyxen att ha ett nötrosteri inom räckhåll så ska du titta efter cashewnötterna, de med bra kvalitet är härligt smöriga och stora. Inte så fet jämfört med många andra nötter och innehåller mycket E-vitamin.

Pekanträdet kan bli upp till 50 meter högt.

Pekannöt

Pekannöten har en krispig och härlig konsistens. Det här är en av de allra fetaste bland nötterna och innehåller hela 72 procent fett.

Mandelträdet är nära släkt med persikoträdet.

Mandel

Sötmandeln är rik på A och D-vitaminer, och mineralerna fosfor, kalcium och kalium. Den innehåller dock rejält med fett, men mest av de hälso­sammare omättade fetterna som inte har någon inverkan på kropp­ens kolesterolvärde.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.