Så odlar du persilja

Publisert:

Persilja är lättodlad i kruka, även inomhus om den får stå svalt och ljust.

Här guidar Agneta Ullenius till hur du lyckas odla din egen persilja – enkelt och steg för steg.

Persilja ska man så i stora mängder. Börja inomhus på våren, helst med undervärme så fröna gror snabbare.

– Annars kan man få vänta i bortemot två månader innan de första gröna hjärtbladen visar sig, säger Agneta Ullenius.

I boken ”Örtagården” har Agneta samlat allt man behöver veta för att själv kunna odla, skörda och använda persilja och andra örter i sin matlagning.

– Persilja finns både som krusbladig och slätbladig. Hos oss finns alltid plats för båda sorterna. Den krusbladiga persiljan för att den är så snygg, och den slätbladiga för smakens skull, säger Agneta Ullenius.

Persilja i en kruka.

Gör så här:

  1. Lägg fröerna i blöt i varmt vatten natten före sådden och häll sedan kokande vatten på jorden för att höja temperaturen.
  2. Plantera varsamt om persiljeplantorna i större krukor.
  3. Sätt ut dem på ett soligt eller lätt skuggigt sommarviste, kvar i krukor eller nedplanterade i jorden.

– Den som tycker att allt detta är besvärligt köper i stället färdiga plantor billigt på våren, säger Agneta.

Recept med persilja

Persilja kan användas som smakförstärkare i nästan allt. Till grönsaker eller sallader, i såser, soppor och grytor. Den är också en oumbärlig ingrediens i fines herbes, tabouleh persillade och gremolata.

I klippet ovan visar kocken Tareq Taylor hur du enkelt gör ett smakrikt kryddsmör med vitlök, persilja och citron.

Här är några fler recept som innehåller persilja:

Tabbouleh – smakrik persiljesallad
(67)

Tabbouleh – smakrik persiljesalla­d

Tabbouleh är en fräsch bulgur- och persiljesallad med smak av citron och färsk lök. Lättlagad och ett perfekt tillbehör till exempelvis kött eller kyckling.

Pasta al limone e burro
(191)

Pasta al limone e burro

Servera krämig och rykande varm pasta med smak av citron och brynt smör, Enkelt, snabblagad och dundergott. Toppa med persilja och riven ost.

Chimichurri – fräsch och färgstark sås
(34)

Chimichurri – fräsch och färgstark sås

Chimichurri är en smakrik sås som även kan användas som marinad till kött, kyckling och fisk. Ursprungligen kommer den från Uruguay och Argentina men är spridd över hela sydamerika.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.