Här odlar de boende egen fisk och grönsaker i källaren

Klimatsmart kretslopp ger närodlad och giftfri mat

Publisert:
Torbjörn Frisjö från Kretsloppsbolaget har byggt en hydroponisk odling med tillhörande fiskodling i källaren på ett hyreshus i Solberg.

I källaren i hyreshuset i Solberga odlar de boende både sin egen fisk och grönsaker – en kretsloppsodling som ger extremt närodlad mat.

I höst ska fiskarna ”skördas” och förhoppningsvis blir det då 200 kilo prima mat.

Men innan dess förvandlas fiskarnas bajs till naturlig växtnäring för en rad olika grönsaker som inte odlas i jord – utan i vatten.

I källaren i hyreshuset i Solberga i Stockholm simmar fiskarna, av arten tilapia, närmare bestämt niltilapia, runt i två enkubiksbassänger fyllda med 23-gradigt vatten.

Niltilapian är en av världens mest odlade fiskar, ännu relativt okänd i Sverige, men som beskrivs ha en fin, smörig smak.

– Man kan mata dem med i stort sett vad som helst och så får man ut fisk och grönsaker, säger Carmen Sosa, en av dem som bor i området och tar hand om fiskarna och växterna.

Grönsakerna växer i vatten

För här pågår inte bara fiskodling. Fisktankarna är i sin tur kopplade till hydroponiska odlingsbäddar där örter och grönsaker odlas i vatten i stället för i jord, så kallad akvaponisk odling. I vattnet växer såväl sockerärtor som chili, sallad och tomater – men framför allt basilika som just nu är huvudprodukten. På ett år räknar man med att kunna dra upp 1 500 basilikakrukor.

Här finns tre olika sorters växtbäddar avskilda från fiskarnas bassänger: en som flyter (flytblock), en som vilar på en bädd av grus (mediabädd) där vattnet silas genom gruset och så en där växterna odlas i hål i rör (nutrient film tecnic, NFT).

Till växtbäddarna leds det näringsrika fiskbajsvattnet. Och det är det som är grejen. Fiskarnas avföring förvandlas med hjälp av bakterier till naturlig växtnäring som filtrerat pumpas vidare till växterna. Vattnet som renats går tillbaka till fiskarna – och kretsloppet är komplett.

Närodlat och giftfritt

– Det klimatsmarta i det här är ju att det är väldigt närodlat och helt giftfritt, säger Torbjörn Frisö på företaget Kretsloppsbolaget som byggt odlingsanläggningen i källaren.

Odlingen är en del av EU-projektet Gröna Solberga och här i södra Stockholm testas flera olika klimatsmarta och hållbara innovationer. I höst ska hyresgästerna förhoppningsvis själva kunna ta över fisk- och grönsaksodlingarna.

Men än så länge håller de på att lära sig att sköta det hela, och det råder en rigorös kontroll av foder, ph-värden och bakterier i vattnet som fiskarna simmar i.

Torbjörn sätter ner en planta i en mediabädd – ett tjockt lager grus som sedan har vatten som cirkulerar igenom.
Flytblocksodling av frigolit med hål i där plantornas rötter hänger ner i vattnet nedanför.
Här odlar de boende egen fisk och grönsaker i källaren
Fiskarna äter vegetariskt, och deras avföring bryts ned till näring för växterna senare i kretsloppet.

Hyresgästen Carmen Sosa engagerade sig snabbt i projektet när det blev känt:

– Jag är jätteintresserad av allt som har att göra med kretslopp och självhushållning att göra. Men det är svårt när man bor i lägenhet. Man går liksom och drömmer om sitt hus – och så helt plötsligt såg jag att man kunde få fisk här. Jag har en kolonilott också, det är inte så unikt, men det här med att man har djur i stan – det lockade mig.

Torbjörn Frisö berättar att trots att det bor så många människor i Stockholm så kommer bara tre procent av maten som äts i staden från närområdet.

– När vi odlar så här så sliter vi inte på de resurser som finns i naturen.

Han syftar på att det inte blir några transporter, att kretsloppet förser anläggningen med vattnet som cirkulerar och att inga gifter får tillsättas.

Även för vegetarianer

Enligt Torbjörn Frisö går det även utmärkt för vegetarianer att hålla på med odlingen:

– Man måste ju inte slakta fiskarna och äta upp dem, de kan ju fortsätta att föda grönsakerna, säger han.

Det enda som egentligen måste tillföras odlingen är syre och foder. I dag matas fiskarna med fiskfoder som är anpassat för just tilapian. Men det finns forskning som tyder på att det även skulle gå att föda fiskarna på helt vegetabiliskt foder och ändå få dem att växa till ”rätt” storlek.

Enda problemet med odlingen är energiförbrukningen.

– Anläggningen drar ju en hel del energi med lampor och uppvärmning. Niltilapia mår egentligen bäst i 28 grader, men vi kör på 23 för växternas skull. Det är ju en viss värme redan i lokalen, säger Torbjörn Frisö.

Led är betydligt billigare då den inte förbrukar lika mycket el, men ledlampor är dyrare att köpa in. Å andra sidan alstrar ledlampor mindre värme och ofta måste man höja temperaturen på elementen i lokalen för att uppnå samma temperatur.

– Vi har pratat lite om solceller i framtiden, men inte brytt oss i det än.

Massor av pesto

Under tiden projektet, som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet och Stockholmshem, pågår produceras bland annat stora mängder av huvudväxten basilika som växer snabbt och är klar att skörda efter bara sex veckor.

– Mycket pesto bli det, konstaterar Carmen Sosa.

Läs mer om projektet Gröna Solberga här.

Torbjörn Frisjö från Kretsloppsbolaget har byggt en hydroponisk odling med tillhörande fiskodling i källaren på ett hyreshus i Solberg.

Det här är tilapia

  • Tilapia är ett samlingsnamn för fiskar som ingår i flera olika familjer av ciklider. Alla – som niltilapian i källaren i Solberga – härstammar från Afrika, där den finns i vilt tillstånd.
  • I drygt 3000 år har den tropiska arten odlats i sjöar eller dammar.
  • Tilapian är en allätare som med fördel väljer plankton, ryggradslösa djur och andra bottenlevande organismer.
  • En tilapia kan bli över 10 år gammal och väga fem kilo.
  • I WWF:s fiskguide är tilapia odlad i Sydamerika, Asien eller Egypten rödllistad då den tenderar att tränga ut andra arter då den odlas i öppna system. Men den som är odlad i recirkulerande system får grönt ljus.

KällaWWF.sesvensktvattenbruk.se

Här odlar de boende egen fisk och grönsaker i källaren
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill vi inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?