Poddar om mat att lyssna på

Från cook a long till matiga anekdoter i lurarna

Publicerad 2021-08-13

Godare listar poddarna för dig som älskar mat

Kan inte du få nog av att konsumera mat förutom att äta den?

Mat finns numera på de flesta plattformar och allt fler poddar börjar dyka upp om mat.

Godare listar poddarna att lyssna på för dig som älskar mat!

Sedan tv:n kom in i människans liv har det funnits program om matlagning, det har i åratal funnits kokböcker att förkovra sig i. Och i och med sociala medier finns nu mat att konsumera på alla dess sätt.

Vilket vi gladeligen gör!

Förutom att beskåda mat på olika vis så kan man nu även lyssna på inspirerande poddar om mat – här är Godares lista på poddar för dig som är en riktigt foodie!

”Edward Bloms smörgåsbord”

För den som vet vem Edward Blom är så är det ingen hemlighet att han är en sann gourmand. I sin podd ”Edward Bloms smörgåsbord” bjuds det på underhållning, vardagslivsberättelser, folkbildning och framförallt samtal om mat och dryck.

Tillsammans med Mats Ryd, som är kommunikatör inom mat och dryck, delar gourmanderna med sig av anekdoter, etikett och kulturhistoria.

  • Programledare: Edward Blom och Mats Ryd
  • Avsnittslängd: Ca. 60 minuter
Edward Blom delar med sig av matiga anekdoter i sin podd.

”Meny i P1”

Radioprogramledaren Tomas Tengby tar en djup titt ner i grytorna i radioprogrammet ”Meny i P1”. Här avhandlas allt som berör mat – historia, samtid och framtid genom olika reportage, intervjuer och betraktelser.

Programmet ska ge den stora bilden av mat och allt runtomkring, men det finns också utrymme för riktigt nörderi.

  • Programledare: Tomas Tengby
  • Avsnittslängd: 30 minuter
Tomas Tengby leder programmed Meny i P1

”Recept tack!?”

Den kända svenska skådespelaren Erik ”Jerka” Johansson har tillsammans med tv-producenten Nichlas Niemi startat podden ”Recept tack!?”. Att Jerka Johansson vurmar för mat vet den som följt honom på sociala medier och har koll på att han är en av delägarna till mackhaket Sandhäxan.

Nu får skådespelaren alltså ta sitt matintresse till en ny plattform i podden ”Recept tack!?”. I varje avsnitt tar duon upp en rätt som golvat dem båda och går även igenom receptet. Förutom Nichlas och Jerka så bjuds det även in gäster till podden.

  • Programledare: Erik ”Jerka” Johansson och Nichlas Niemi
  • Avsnittslängd: Ca. 60 minuter
Erik ”Jerka” Johansson har tillsammans med Nichlas Niemi podden ”Recept tack!?”

”Tack för maten!”

Podden ”Tack för maten” drivs av kocken Siri Barje, som man kunnat se i köket i Nyhetsmorgon, och podderfarne gourmanden Kristoffer Triumf. Duon bjuder i sin podd in till en cook a long för sina lyssnare där trösklarna ska vara låga inför matlagningen.

Enligt dem själva blir man vassare i köket om man hänger med och lagar vad de anser är relativt lätta rätter. Som lyssnare behöver man så klart inte laga maten utan man njuta av att någon annan gör det i lurarna medans du själv kan ta en lur eller promenad. Mat är lika härlig i ljud som på tallrik!

  • Programledare: Siri Barje och Kristoffer Triumf
  • Avsnittslängd: Ca. 30 minuter
Siri Barje och Kristoffer Triumf driver podden ”Tack för maten”

”Maten och livet med Walldén och Diadonna”

Bloggaren och matkreatören Diana Dontsova har tillsammans med kocken Jennie Walldén podden ”Maten och livet med Walldén och Diadonna”. Här snackas det goda smaker, kökshacks och livsglädje.

Jennie Walldén är sedan tidigare känd från Sveriges mästerkock och hon driver även restaurangen Namu i Malmö. Diana Dontsova har i flera år bloggat för magasinet Femina, där hon ofta lägger ut recept på mat hon skapat. De båda är flitiga med att dela med sig av sin matglädje, förutom i sin podd, på sina Instagramkonton.

  • Programledare: Diana Dontsova och Jennie Walldén
  • Avsnittslängd: Ca. 15 minuter eller 60 minuter