Bli en vinexpert på 90 sekunder

Publisert:

Att framstå som en kunnig vinexpert är enklare än vad man kan tro.

Ge Joe Fattorini 90 sekunder – och briljera på nästa vinkväll.

– Allt du behöver är fyra bokstäver, säger han i klippet.

Har du också suttit på en middag och tyst nickat på frågan om du gillar vinet? Eller kanske försökt krångla till det med att kommentera aromer och huruvida vinet doftar hallon?

För att verkligen kunna låta som en vinexpert behöver du hålla utkik efter fyra helt andra saker.

– Ta ett glas vin, gör det nu direkt! Så ska jag visa hur du ska göra, säger vinprofilen Joe Fattorini i klippet.

Tricket är att ta hjälp av BLIC- metoden, som gör att du enkelt kommer ihåg vad du ska känna och smaka efter när du testar ett glas vin.

BLIC står för:

  • B – är vinet balanserat?
  • L – har det längd?
  • I – Är fruktsmakerna intensiva?
  • C – Hur är vinets komplexitet?

I klippet förklarar han mer om BLIC och hur du enkelt graderar vinet på skalan 1-12, där husets vin får en fyra, och världens bästa vin en tolva.

Så nästa gång någon frågar om du gillar vinet – så kan du svara så här:

– ”Ja det gör jag. Det har fin balans, är långt, har en intensitet och är komplext”. Då låter ni som en vinexpert, jag lovar, säger Joe Fattorini.

 Joe Fattorini, vinälskaren

”The wine show” på tv-kanalen Godare

Vill du ha fler härliga vintips från världsstjärnan Joe ”Obi Wine Kenobi” Fattorini?

Missa då inte det nya programmet ”Vinälskaren” på tv-kanalen Godare och här på Aftonbladet. I flera underhållande avsnitt guidar han runt i vinets spännande värld och svarar på vanliga frågor om vin.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.