Racamaca Mariatorget

Godares guide till restauranger

Publisert:
På Racamaca får serveras mängder av smårätter.

Bland kvarterskrogarna på Södermalm i Stockholm hittar man hål i väggen-krogen Racamaca.

Det lilla haket som erbjuder gott om smått plock.

Sedan 2015 har dörrarna stått öppna till lilla hål i väggen-restaurangen Racamaca vid Mariatorget i Stockholm. Personerna bakom krogen är Rasmus Langer och Mattias Bratt.

De har tillsammans lyckats skapa känslan av att sitta på en mysig krog i, låt oss säga, Spanien. Här är det pintxos – små rätter – som serveras och de passar utmärkt till att ta in ett gäng och dela på. Menyn är uppdelad i ”Små rätter”, ”Lite större” och ”Snacka ihop sig snacks”.

Några av rätterna är bränd manchego: fårost med fikonmarmelad och valenciamandlar och pulpo el racamaca: åttaarmad bläckfisk med salsa verde & brödcrust.

Det finns minst sagt mycket smått och gott att välja mellan!

Smårätter finns det  gott om hos Racamaca.
Köket där maten tillagas och läggs upp.

Litet & trångt med fokus på tapas

Racamaca är inte största krogen på söder utan här får man trängas något med de andra gästerna.

Det går heller inte att boka bord utan man får plats om det finns och om det är fullt kan man ta något att dricka på någon av de andra, närliggande, krogarna medan man väntar.

Den lilla lokalen är inredd med enkelt vitt kakel och här finns det heller inget direkt kök utan allt som tillagas görs i den smala baren, vilket fungerar väl när det bjuds upp till tapas.

På sommaren byggs det även upp en mysig uteservering som smälter ihop och blir ett med Mariatorgets lummiga sommargator.

Uteserveringen utanför Racamaca blir på sommaren en del av Mariatorgets härliga sommargator.
  • Adress: Wollmar Yxkullsgatan 5B, Stockholm
  • Öppettider: Söndag - tisdag: stängt, onsdag - torsdag: 16.00 – 22.00, fredag: 16.00 - 23.00, lördag: 15.00 - 23.00. Öppettiderna kan variera under sommaren
  • Finns på menyn: Tapas
  • Pris: Mellan
  • Mer information: Racamaca.se
  • Barnvänligt: Något trångt för barnvagn
Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!