Paolo Roberto: Så kokar du färsk pasta helt perfekt

Tipsen som gör färsk pasta gudomligt god

Av: 

Nina Kindbro

Koka den fyllda pastan i stekpanna med lite smör.
Koka den fyllda pastan i stekpanna med lite smör.

Paolos mat

Blir den färska pastan sladdrig och tråkig eller trillar fyllningen ut ur tortellinin när du kokar den? Paolo Roberto tipsar om hur du kokar färsk pasta så den blir helt perfekt.

– Mycket handlar om kvalitén. Det är stor skillnad mellan olika pastasorter så välj helst en med mycket durumvete och ägg, men försök undvika de som innehåller ägg från burhöns, då får du en bra pasta med fint tuggmotstånd, säger Paolo Roberto, kokboksförfattare och pastaexpert.

När pastan kokas utsöndrar den stärkelse i vattnet, det kan man dra nytta av så häll inte bort pastavattnet när pastan är klar.

– När jag kokat klart pastan så tar jag alltid med en slev pastavatten till såsen, säger Paolo Roberto. Stärkelsen i vattnet gör den extra krämig och god. När jag gör carbonara till exempel är pastavattnet nyckeln till krämigheten eftersom det i en äkta carbonara inte ska vara någon grädde.

Behåller tuggmotståndet

Fylld, färsk pasta tillagas bäst i stekpannan. Smält en klick smör, i med pastan och några deciliter vatten. Då behåller den sitt tuggmotstånd, sin form och sin goda smak.

– När du tillagar pastan så här får du bort vattnet ur pastan eftersom den snarare blir ångkokt, säger Paolo Roberto. Och smöret ger en extra skjuts i smaken.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Koka den fyllda pastan i stekpanna.

Paolos bästa tips för färsk pasta:

  • Färsk pasta – Koka upp rikligt med vatten och en nypa salt i en stor kastrull, tillsätt pastan och låt koka i 4 minuter.
  • Färsk fylld pasta – Hetta upp en stekpanna med en klick smör, häll i tortellinin och slå på två deciliter vatten. Låt sjuda under lock tills den är färdigkokt. Beräknat på fyra portioner.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ravioli med salviasmör och parmesan

ÄMNEN I ARTIKELN

Paolos mat

Paolo Roberto

MER OM GODARE

Paolo Roberto tipsar: Så lyckas du med risotton

45 min

Så gör du egen pasta

45 min

Middagstips som förför: Garanterat gott!

10 goda pastarecept du kan laga

Så lyckas du koka pasta perfekt – varje gång

Därför ska du aldrig ha olja i pastavattnet

Pasta Carbonara – det veganska receptet

50 min

Härlig husmanskost

Jamie Oliver hakar på vegotrenden

Kryddstekt blomkål

Fylld falukorv i ugn – två goda recept

1 h

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Göra egen pasta – här är allt du behöver

Dan dan-nudlar – streetfood från Sichuan

Vilda växter som går att äta

Julia Tuvesson: Brynt smör passar till allt

Så gör du hemmalunchen mer klimatsmart

Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor

Fem svenska fiskar att äta i sommar

Grönt och gott: Färska, krispiga ärtor och bönor

Veganska köttbullar med gräddig sås

Kycklingvingar med bakad lök, blastpesto och rensbuljong

Så lagar du Årets rätt: Torskbiffar!

Drip cake med choklad, saltkola och vanilj

Sex steg – så blir du bra på italiensk mat