Dumleklubban gör efterlängtad comeback

Nostalgigodiset snart tillbaka i butik

Dumleklubban är snart tillbaka på godishyllan igen.
Dumleklubban är snart tillbaka på godishyllan igen.

När Dumleklubban förra året plötsligt försvann blev reaktionerna starka.

Men nu kan alla som saknat det populära godiset pusta ut – i maj är den tillbaka i butik igen, meddelar Fazer.

Få godisar är så nostalgiskt laddade som Dumleklubban. Den har funnits på godishyllan i hela 76 år – inte konstigt att det blev starka reaktioner när Fazer i februari förra året meddelade att produktion skulle gå i graven.

Anledningen var att maskinen som tillverkar klubborna hade blivit för gammal.

– Vid den tidpunkten fanns det ingen lösning på hur vi skulle kunna fortsätta tillverkningen och stod inför det enda alternativet att upphöra med produktionen då maskinen krävde allt fler reparationer, säger Malin Lindqvist, brand manager på Fazer i ett pressmeddelande.

Nu har de lyckats hitta den expertis som behövs för att förlänga maskinens livslängd.

– Det är därför med stor glädje vi kan meddela alla konsumenter som hört av sig till oss att den älskade Dumleklubban är tillbaka, säger hon.

Dumleklubbans historia

Dumle har sina rötter i Sverige där företaget Mazetti 1945 producerade den första platta klubban som år 1960 fick namnet Dumle.

Fazer förvärvade Mazetti 1975 och Dumle blev en del av Fazers varumärkesportfölj. Varumärket blev betydelsefullt på 80-talet med lanseringen av Dumlekolan.

I dag är det ett av de mest populära kolavarumärkena i Norden och säljs i över 30 länder runt om i världen.

Dumleklubban kommer att börja säljas i den svenska handeln i maj i år.

Vingummin som vi en gång kände till dem.
Vingummin som vi en gång kände till dem.

Andra godisar som rört upp starka känslor

  • Rigi-choklad. En chokladkaka som för många tillbaka till minnen från barndomen. Kanske fick du denna av din mormor, eller köpte du kanske den som lördagsgodis. Oavsett så är mjölkchokladkakan en sann nostalgitripp – som finns att köpa i butik i dag. Dock menar vissa att den tyvärr modifierats och inte smakar som den en gång gjort.
  • Ako-kola. En riktig kola-klassiker med smak av choklad som tyvärr försvann ur godissortimentet år 2006. Precis som med Dumlekolan så uppstod det rabalder när de inte längre fanns att köpa i butikerna, vilket resulterade i en upprörd Facebook-grupp som ville ha tillbaka kolan. Sagt och gjort, Ako-kolan återuppstod – ordningen återställdes.
  • Basset’s wine gums. Vingummit har inte försvunnit, men receptet har på senare år modifierats. Något som inte bara rört upp känslor i Sverige utan även utomlands. En Facebookgrupp krävde tillbaka de gamla vingummi-godisarna. Men det var med besvikelse de fick svaret Mondelez international, som gör godiset, att receptet var nytt och att det var tråkigt att konsumenterna inte uppskattade det.

Vill du läsa mer om Godis från förr som vi älskar och saknar? Här finns hela listan på nostalgigodis!

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN