Här är årets hetaste vintrender

Vinexpertens spaning – här är trenderna 2022

Publisert:

Tyska rödviner stjäl rampljuset från riesling. Vinskandaler får oss att tänka om. Och mousserande från Östeuropa är hetare än någonsin.

Här är experten Sarah Lindstrand Mboges spaning inför vinåret 2022.

Vi har återigen ett spännande vinår framför oss. Godares vinexpert Sarah Lindstrand Mboge har tagit en titt i spåkulan och spejat runt bland kommande vintrender.

– Förra året var det mest fokus på tunga viner som ripasso, valpolicella och merlot. Nu vill vi ha lätta och ”juicigare” sorter. Speciellt till våren så vill vi starta med något friskt och härligt.

Här listar hon fem andra trender som vi troligtvis kommer att få se betydligt mer av under 2022.

Sarah Lindstrand Mboge

Trend 1. Röda viner från Tyskland.

Svenskar älskar redan tyskarnas riesling. Men nu börjar blickarna vandra mer mot landets röda flaskor på Systembolaget, tycker sig Sarah kunna se.

– Riesling har varit otrolig populärt i Sverige de senaste åren. Men nu märker jag en större nyfikenhet kring tyska röda viner i stället, säger hon.

Klimatet och jordarna i Tyskland gör att landets röda viner skiljer sig från de fylliga, kraftfulla rödvinerna från Frankrike, Spanien och Italien.

– De tyska är mer lätta och eleganta. De görs på den blåa druvan pinot noir som i Tyskland kallas spätburgunder.

  • Är något annat land på uppgång?

– Ja, eller viner från Portugal fick sig ett uppsving förra året och det tror jag kommer att hålla i sig även i år. Landet levererar billiga och kvalitativa viner från många roliga producenter.

Röda viner från Tyskland är trendiga.

Trend 2: Etiska och hållbara viner

Under 2021 uppdagades flera vinskandaler. Som när hjälporganisationen Oxfam slog larm om låga löner, skadliga arbetsförhållanden och risk för tvångsarbete på italienska vingårdar.

– Det tror jag kommer att leda till att att vi blir mer noggranna med vad vi väljer, både ur ett etiskt och hållbart perspektiv.

Svenskar äter också allt mer ekologiskt, och blir allmänt mer intresserade av vad vi stoppar i oss, tillägger hon.

– Det kan komma att spegla sig även i dryckesvärlden.

Trend 3: Vin på burk

Trend nummer tre - vin på burk - går lite hand i hand med den förra. Att välja den lilla aluminiumburken framför den stora glasflaskan har, förutom flexibiliteten och storleken som erbjuds, också miljöfördelar.

Burken är betydligt lättare och tar därmed mindre plats, vilket minskar mängden utsläpp vid transporter.

– Det mesta vinet som säljs ska ju konsumeras ganska snabbt, så därför tror jag att vin på burk kommer att få sig ett uppsving. Speciellt bland yngre konsumenter som kanske inte vill betala för en hel flaska.

Vin på burk.

Trend 4: Mousserande från Östeuropa

Viner från Österuropa kan komma att ta mer plats bland hyllorna för klassiska mousserande viner.

– De har länge funnits på ”vin-nörd-hyllan”. Men nu börjar allt fler vanliga konsumenter bli nyfikna på just mousserande från den regionen.

Så håll utkik efter mousserande från bland annat Slovakien, Slovenien, Rumänien och Georgien, tipsar Sarah.

– Mina favoriter kommer från producenten Strekov i Slovakien. Jag skulle beskriva det som en lite stökigare och grumligare typ av bubbel, om man jämför med exempelvis champagne.

Trend 5: Vinklubbar med vänner

Vinprovningar på nätet boomade av förklarliga skäl under pandemin. I år vill vi dela vår nyvunna kunskap med vänner – genom så kallade vinklubbar.

– Vi får ju fortfarande inte vara ute på barer helt fritt. Därför går många ihop med andra vinintresserade och har mysiga vinklubbar hemma hos varandra i stället.

Vinklubbar går till så här:

  • Ett gäng träffas och tar med sig en varsin flaska.
  • Varje deltagare presenterar sin dryck för sällskapet och berättar om producenten och området den kommer ifrån.
  • Avslutningsvis få alla blindprova vinerna och diskutera smaken.
Nu vill vi dela vår nyvunna kunskap med vänner – genom så kallade vinklubbar.

Bubblare: Fruktvin

Bär som blåbär, vinbär och körsbär samt frukter som plommon och äpplen går alldeles utmärkt att göra vin på. Sarah tror att det så kallade fruktvinet kan bli aningen mer populärt i år.

– Det här gäller framför allt vin producerade i Sverige. Vi har mycket äpplen som en del producenter nu börjat mixa med druvor och bär. Det tycker jag att man kan hålla utkik efter.

Trendigaste vinerna 2022

  • Vita: Jag tror på klassikern Chardonnay i år, gärna från USA eller bourgogne. Det är elegant fast lite svulstigt och mineraligt.
  • Röda: Viner från Tyskland, som Sankt Laurent eller Lemberger.
  • Mousserande: Alla från Östeuropa.

Sarah Lindstrand Mboge

  • Bor: Stockholm
  • Ålder: 31.
  • Utbildning: Sommelier men läser just nu sociologi och journalistik.
  • Yrke: Sommelier och servitris.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier. I vår går Elisa på en vinkurs i Rom. Genom flera personliga texter får läsarna följa med och lära allt från början: hur man skålar, smakar och njuter av vin som en riktig italienare.