3 bakverk du kan göra – i glasburk

Publisert:
Cheesecake med digestivekex och färskost
(49)

Cheesecake med digestivekex och färskost

Nu har vi hunnit vila upp oss från julbaket och börjar så smått längta efter bakverk igen. I den lilla receptboken Små mjuka kakor och minitårtor (Stevali fakta) finns en rad recept på mjuka kakor som görs i fina glasburkar. Kanske har du några tomma gamla syltburkar som står och inte kommer till användning? Då borde du testa något av recepten.

Resultatet blir praktiskt, snyggt och otroligt gott. Här följer tre varianter på glasburksbakningen.

Cheesecake på burk

Cheesecake på burk.

Använd 4 st ugnsfasta glasburkar à 4 dl

5 dl lättkvarg

250 g färskost

1 msk citronsaft

125 g smör

1 dl socker

4 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg

0,5 dl vaniljsåspulver

3 msk potatismjöl

250 g fingerkex

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla glasburkarna. Blanda sedan kvarg, färskost oh citronsaft till en slät smet. Vispa smör, socker , vaniljsocker och salt pösigt och tillsätt kvargsmeten. Blanda i äggen ett i taget och rör om. Sikta sedan ner vaniljsåspulver och potatismjöl och rör om igen.
  2. Fördela hälften av smeten i burkarna. Smula sönder kexen grovt och fördela dem i burkarna. Toppa sedan med resten av smeten. Ställ in burkarna i ugnen och grädda kakorna ca 40 minuter. Ta sedan utburkarna och förslut dem genast med steriliserade lock. Låt burkarna svalna.

Blåbärskakor på burk

Blåbärskaka på burk.

Använd 4 st ugnsfasta glasburkar à 4 dl

125 g blåbär

100 g smör

1 dl socker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

50 g mandelmassa

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,75 dl yoghurt

1 msk rivet skal av citron

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla noga glasburkarna och skölj och torka blåbären
  2. Smält smöret i en liten kastrull och låt det svalna lite. Blanda socker, vaniljsocker, salt, och hackad mandelmassa. Tillsätt äggen och vispa smeten pösig. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner blandningen i smeten tillsammans med det avsvalnade smöret, yoghurt och citronskal. Vänd sedan försiktigt ner blåbären.
  3. Fördela smeten i glasburkarna. Ställ in dem i ugnen och grädda ca 35 minuter på nedersta falsen. Ta ut dem och förslut genast med steriliserade lock. Låt burkarna svalna.

Vallmokakor på burk

Vallmokakor på burk

Använd 4 st ugnsfasta glasburkar à 4 dl

Till smeten

1 lime

2 ägg

salt

125 g smör

0,75 dl socker

2 tsk vaniljsocker

3, 33 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,75 dl yoghurt

125 g vallmomassa

Till vallmomassan

60 malda blå vallmofrön

0,66 dl varm mjölk

25 g rumstempererat smör

drygt 0,33 dl socker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och mjöla 4 höga glasburkar. Skrubba limen i hett vatten, gnugga den torr, riv skalet fint och pressa ut saften.
  2. Koka upp mjölken, häll den på vallmofröna och låt blandningen svälla va 15 minuter. Tillsätt sedan smöret och sockret.
  3. Separera äggen. Vispa äggvitorna och saltet till ett hårt skum. Vispa smör, socker, vaniljsocker och 1 nypa salt pösigt. Vispa i en äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner yoghurten. Tillsätt därefter vallmomassa, limeskal och limesaft. Vänd försiktigt ner äggviteskummet i två omgångar och fyll burkarna till hlgst två tredjedelar med smet.
  4. Sätt in burkarna i ugnen och grädda kakorna ca 35 minuter på nedersta falsen. Ta ut dem och förslut dem genast med steriliserade lock. låt burkarna svalna.