Så smakar du öl på rätt sätt

Fixa en egen ölprovning hemma

Av: 

Elisa Amorelli

Lise Ljungman håller i ölprovningar, jobbar på bryggeri och sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
Lise Ljungman håller i ölprovningar, jobbar på bryggeri och sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.

Öl

Titta, dofta, snurra, smaka.

Att prova öl är en konst – som vem som helst kan lära sig.

Här guidar ölexperten Lise Ljungman till hur du enkelt smakar av ölen för bästa upplevelsen.

Från lättöl till den mörkaste stout, i alla öl finns det nyanser att hitta.

– Att provsamaka öl är inte helt olikt hur man smakar på vin, det finns så mycket att vinna om man gör det rätt, säger Lise Ljungman som jobbar på ett bryggeri och håller i nästan dagliga ölprovningar.

Här guidear hon till hur du smakar på ölen på bästa sätt.

  1. Titta. Det första man tar till sig är det visuella. Titta och avgör ölets färg, redan där får du en hint om hur ölet kommer att smaka.
  2. Avgör grumligheten. Den säger ganska mycket om ölstil men också om smaken. Grumlig öl är ofta ofiltrerad och därmed smakrikare. Vissa ölstilar, som en pilsner, ska vara filtrerad och klara för att få den här krispiga känslan. Andra stilar som veteöl ska vara så grumlig att det inte gå att se genom glaset.
  3. Dofta. Näsan är ärligare än smaklökarna. Dra ner näsan i glaset och dofta ganska djupt. Sedan kan du analysera vad du känner, är det mest toner av malt, humle eller jäst?
  4. Snurra. Precis som med vin kan du nu snurra ölet i glaset. Då trycks syre ner – och aromer kommer fram. Dofta gärna på ölet igen efter att du snurrat, så kan du upptäcka helt nya lukter.
  5. Smaka. Ta först en liten sipp och analysera. Ta sedan en rejäl klunk och rör runt i munnen, så att alla smaklökarna berörs.
Smaka. Ta först en liten sipp och analysera. Ta sedan en rejäl klunk och rör runt i munnen, så att alla smaklökarna berörs.

Spotta inte ut ölen

En skillnad mellan öl- och vinprovning är att man ofta spottar ut vinet efter varje smakprov.

Ölen ska däremot sväljas.

– Öl har en naturlig beska i sig eftersom den innehåller humle. De smaklökar som känner beska sitter långt bak på tungan och fortsätter ner i halsen, förklara hon.

Det är alltså vanligt att man sväljer ölen för att inte förlora beskan.

– Det är tur att öl innehåller lite mindre alkohol än vin. Sedan får man så klart spotta ut om man vill, men då ska man känna till att man kanske inte får hela smakupplevelsen, säger Lise Ljungman.

Ölprovning hemma

Ska du anordna en ölprovning hemma? Då behöver vännerna något för att skriva ned sina intryck av doft, smak, utseende och annat.

Tänk också på det här:

  • Välj ut några olika ölsorter, 4–6 stycken är lagom.
  • 33 centiliter öl räcker till fyra personer vid en provning.
  • Tulpanformade glas samlar upp doften på ett bra sätt.
  • Skippa parfym och rakvatten. Det är ölets doft ni ska känna.
Välj ut några olika ölsorter, 4–6 stycken är lagom.

Hur häller man upp ölen på rätt sätt?

Visste du att även sättet du häller upp ölen påverkar smaken?

Systembolaget har listat tre sätt att hälla upp ölen olika mycket skum, kolsyra, smak och doft.

  1. Luta glaset. Det här är kanske den vanligaste varianten. Luta glaset och häll sakta ned ölet utmed glasets kant. Du behåller all kolsyra, men får bara lite skum.
  2. Ställ glaset plant. Ställ glaset plant på bordet. Häll ölet mitt i glaset från cirka 5–10 centimeters höjd. Du får mycket skum, men maximerar smak och doft. Mer kolsyra försvinner, vilket gör att den uppfattas lite mjukare.
  3. Luta först, håll sedan plant. Börja med att luta glaset och häll försiktigt utmed kanten. Därefter håller du ölet rakt och häller i mitten av glaset. Ungefär som en kombination av 1 och 2. Du får skum och kolsyra kvar i ölet, samtidigt som smak och doft frigörs.

Källa: Systembolaget

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – förhandsboka nu!

Cervera

Lise Ljungman

  • Ålder: 30
  • Yrke: Jobbar på Nya Carnegiebryggeriet i Stockholm. Sitter i styrelsen i den ideella föreningen Ölgäris.
  • Bor: I Stockholm
  • Favoritöl: Varje öl har sitt tillfälle. Men IPA är det jag dricker mest. Eller en smakrik lager.
  • Ser fram emot: Alla lokala öl-släpp som kommer i början av varje månad.
Publisert:

LÄS VIDARE

Vad är en suröl?

ÄMNEN I ARTIKELN

Öl

Ölsorter

Systembolaget

MER OM GODARE

Vad är en suröl?

Öl till kräftsivan – så väljer du rätt

Fem bryggerier att besöka i sommar

Då har Systembolaget öppet i midsommar

Mocktails – 7 recept på alkoholfria drinkar

Drinkar för dig som älskar aperol spritz

5 tips på roséviner till sommaren

Matchapulver – 5 tips på vad du kan göra med matcha

Svenskarnas mest köpta alkoholfria ölsorter

Odla egna kryddor – i kruka eller på balkong

Så odlar du basilika

Så odlar du gräslök

Så odlar du persilja

Så odlar du rosmarin

Så odlar du koriander

Här är svenskarnas favoritkök

Bästa knepen för att lyckas med räkor

5 röda viner perfekta till grillkvällen

Sommarens 5 bästa vita viner

Missarna många gör när de kokar potatis

30 min

Här finns food trucksen där du bor

Restriktioner på restauranger – det här gäller

Allt du behöver veta om tunnbrödsrullen

Så får du jobb inom restaurangbranschen