Fira ostkakans dag med en härlig bit ostkaka.
Foto: Börje Thuresson
Fira ostkakans dag med en härlig bit ostkaka.

Ostkaka – gott och enkelt recept med keso

3,7 (148 röster)

Recept

Bjud på en av våra äldsta och mest älskade efterrätter - ostkaka. Den 14 november är det ostkakans dag. Här är ett riktigt enkelt och gott recept på ostkaka med keso för dig som vill prova att baka en själv.

Ostkaka med keso

arrow downarrow up
  • Ingredienser

  • 2 ägg
  • 0.5 dl socker
  • 500 g keso
  • 0.5 dl mandel
  • 1 bittermandel
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2.5 dl mjölk, 3%

Gör så här

Laddar ...

En av våra äldsta efterrätter

Det är inte mycket som slår en ljummen ostkaka med en klick grädde och lite sylt. De härliga mandelbitarna som bjuder på tuggmotstånd och den lätta smaken av bittermandel som anas bland det söta. Ostkakans dag instiftades av Ostkakans vänner som naturligtvis firar dagen med att äta ostkaka men också arrangerar SM i ostkakebakning.

Ostkakan är en av våra absolut äldsta efterrätter och den har stått sig väl genom århundradena. Redan på 1500 -talet omtalades den rent historiskt men med stor sannolikhet åts den redan under medeltiden. Förr var ostkakan ett måste på varje småländskt kalas. Enligt traditionen börjar man alltid att ta av ostkakan från mitten. Det finns olika teorier om anledningen till det, en är att ostkakan lagades i kopparbunkar med beläggning av tenn, var det en spricka i i tennet kunde den giftiga kopparn blandas med ostkakan och för att de finaste gästerna skulle slippa det började ostkakan serveras från mitten. En annan teori är att ostkakan alltid var krämigast och godast i mitten, alltså skulle de finaste gästerna börja med de finaste delarna.

Alla minns vi nog kalasen i Astrid Lindgrens böcker om Emil i Lönneberga. Inför husförhöret i Katthult lät det så här:

”Emils mamma hade lagat precis lika mycket god mat som hon brukade göra till sina kalas, fast Emils pappa hade försökt säga ifrån. ”Det är ju ändå bibliska historien och katekesen som är det viktigaste, men du lägger det mer på köttbullar och ostkakor du!” ”Allting har sin tid”, sa Emils mamma då så förståndigt. ”Katekesen har sin tid och ostkaka har sin tid!” Ja, ostkaka hade i sanning sin tid, och de åt och mådde väl alla som var där på husförhöret i Katthult.”

I Hälsingland bakas en ostkaka som serveras skuren i skivor, värmd i mjölk eller grädde. Den äts sedan med saftsås eller hjortron till och en klick grädde på toppen. Ostkakan ska vara slät och lite gnisslig i konsistensen. Varje år anordnas världsmästerskap i att tillverka den bästa Hälsingeostkakan.

Laddar ...
Foto: Börje Thuresson
Enligt tradition ska man alltid börja ta ostkaka från mitten.

LÄS VIDARE

MER OM GODARE